SEC-selejtező

2024.04.26. 15:28

Salakmotoros sztárok sora a debreceni SEC-selejtezőben

Kezdődik a salakmotor szezon a debreceni oválon. Főversenyzőként ezúttal Magosi Norbert képviseli a magyar színeket a SEC-selejtező mezőnyében.

Molnár Szilárd

Barcsa Lajos alpolgárester és Baráth Norbert ügyvezető a SEC-selejtező előtti sajtótájékoztatón

Forrás: Kiss Annamarie

Rögtön egy rangos versennyel, a salakmotoros egyéni Európa-bajnokság (SEC) küzdelemsorozatának egyik selejtezőjével rúgja be a szezon ajtaját a SpeedWolf Debrecen május elsején. A SEC-selejtező legjobb négy salakszórója jut tovább a lettországi Challenge-be, ahonnan öt pilóta jut be a négyfordulós SEC-döntőbe. Itt válik még érdekesebbé a történet, hiszen a finálé első fordulójának a cívisváros ad majd otthont június 8-án, így gyakorlatilag a szerdán nyeregbe pattanó pilóták célja nem más, mint a Debrecenből végül Debrecenbe jutás. A versenyen 12 nemzet 16 vaspapucsosa küzd a továbbjutásért, itt lesz valamennyi nagy európai salakos nemzet: Svédországot, Szlovéniát, Németországot és Ukrajnát 2-2, míg Dániát, Finnországot, Nagy-Britanniát, Lengyelországot, Csehországot, Franciaországot, Lettországot és Magyarországot 1-1 vaspapucsos képviseli. A hazai versenyzőként a nézők ezúttal Magosi Norbertért szoríthatnak, de tartalékként Kovács Roland és Füzesi Richárd is bevetésre vár majd.

SEC-selejtező, salakmotor, Barcsa Lajos, Baráth Norbert, SpeedWolf Debrecen, Európa-bajnoki selejtező, Perényi Pál Salakmotor Stadion, Debrecen
Barcsa Lajos alpolgárester és Baráth Norbert ügyvezető a SEC-selejtező előtti sajtótájékoztatón
Forrás: Kiss Annamarie

SEC-selejtező: továbbviszik hagyományt

– Év elején közösen adtunk hírt, hogy különleges éve lesz a debreceni sakkmotorsportnak, hiszen nyolc komoly nemzetközi versenyt is rendeznek a stadionban – hangsúlyozta Barcsa Lajos alpolgármester a szervező SpeedWolf Debrecen és a város közös pénteki sajtótájékoztatóján. – A salakmotorra van igény a cívisvárosban, minden versenyre több ezren jönnek ki, talán a focimeccsek után ez a leglátogatottabb sportesemény a vármegyében. Nagy cégek is mellé álltak, mert felismerték technológiai sportban meglévő lehetőségeket.

A salakmotor Kelet-Magyarország sportja, büszkék lehetünk arra, hogy Debrecenben ezt a hagyományt tovább tudjuk folytatni, és egy újabb rangos versenynek adhatunk otthon a Perényi Pál Salakmotor Stadion oválján.

A nemzetközi szövetség is látja fejlődést, fejlesztést, amelyhez idén is 10 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat – mondta el Barcsa Lajos.

Dán dinamit a fő esélyes

Baráth Norbert, a Speedwolf Sportszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője biztos benne, a szerdai SEC-selejtező kiváló felvezetése lesz a nyolc nemzetközi versenyt tartalmazó szezonnak. – A a rajtlistát böngészve az évek óta magyar szerelőkkel dolgozó dán Anders Thomsen a nagy favorit, tavaly és idén is edzőtáborozott is, remek kapcsolat alakult ki vele. De nem ő lesz az egyedüli nagymenő, hiszen a debreceni versenyre adta le a nevezését a brit Adam Ellis, a két svéd, Jacob Thorssell és a fenegyerek Antonio Lindback, valamint a lengyel, az Extraligában motorozó Kacper Woryna, ők mindannyian mindannyian nagy eséllyel pályáznak a továbbjutó négy hely egyikére. De lesznek a mezőnyben olyan feltörekvő fiatalok, akik borsot törhetnek a nagyok orra alá, és remélem meg is teszik, hiszen az még izgalmasabbá teheti majd a viadalt.

Magosi Norberttől tisztes helytállást várok, köszönöm neki, hogy ennyi aktív évvel a háta mögött még mindig szerelmese a salakmotornak, és képviseli a magyar színeket.

Kovács Rolandnak is köszönöm, hogy bár visszavonult, az első hívó szóra elvállalta az egyik tartalék pilóta szerepét – emelte ki az ügyvezető.
Fontos információ, hogy a selejtező hivatalos programja szerdán 11 órától az edzéssel kezdődik – a belépés díjtalan lesz a nézők számára –, majd 14.45-től tartják a versenyzők bemutatását, pontban 15 órától pedig elstartol az első futam. A viadalra elővételben ide kattintva lehet online lehet jegyet vásárolni.

A startlista:

  1. Stanislav Melnychuk (Ukrajna)
  2. Marius Hillebrand (Németország)
  3. Magosi Norbert (Magyarország)
  4. Anders Thomsen (Dánia)
  5. Niklas Säyriö (Finnország)
  6. Adam Ellis (Nagy-Britannia)
  7. Jacob Thorssell (Svédország)
  8. Marko Levishyn (Ukrajna) 
  9. Kacper Woryna (Lengyelország)
  10. Daniel Klíma (Csehország)
  11. Julian Kuny (Szlovénia)
  12. Tino Bouin (Franciaország)
  13. Jevgenijs Kostigovs (Lettország)
  14. Luca Omerzel (Szlovénia)
  15. Antonio Lindback (Svédország)
  16. Sandro Wassermann (Németország)

Tartalékok:

17. Kovács Roland (Magyarország)

18. Füzesi Richárd (Magyarország)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában