Fenntarthatóság

2024.05.06. 17:00

A Krones debreceni gyára elsőként ér célba – fotókkal

A vállalatcsoport szén-dioxid-kibocsátást célzó intézkedésit Debrecenben is megvalósítják. A napelempark átadása megtörtént, a geotermikus rendszer kiépítése nemsokára befejeződik.

Szőke Tímea

A napelempark előtt a szalagot (balról) Kovács László a kivitelező részéről, Barcsa Lajos alpolgármester, Papp László, Kocsis Zoltán és Borsi Imre projektgazda vágta át

Forrás: Kiss Annamarie

A német vállalatcsoport „legzöldebb” egysége lehet a Krones debreceni gyára, melynek napelemparkját hétfőn adták át. Mint elhangzott, a napelempark  2 ezer 616 darab, összesen 6 ezer 200 négyzetméter felületű napelemet tartalmaz, az általa megtermelt energia a gyár szükségletének 30-40 százalékát biztosítja. Ezzel még nincs vége a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, a fenntarthatóság biztosítását célzó beruházásoknak, mert egy geotermikus rendszer is készül.

Papp László polgármester (balról) és Kocsis Zoltán ügyvezető a napelempark átadását megelőző tájékoztatón Debrecen haon
Papp László polgármester (balról) és Kocsis Zoltán ügyvezető a napelempark átadását megelőző tájékoztatón
Forrás: Kiss Annamarie

– A Krones vállalatcsoport, mint német gépipari piacvezető cég nagyon fontosnak tartja, hogy az általa az élelmiszeriparnak szállított gépeknél a fenntarthatósági szempontok érvényesüljenek. De a működése és a vásárolt energia tekintetében is célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. 

Éppen ezért 2021-ben a Kornes úgy döntött, hogy szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig 80 százalékkal csökkenti a csúcsévet jelentő 2019-hez képest

 – mondta el Kocsis Zoltán ügyvezető az ünnepélyes szalagátvágást megelőző sajtótájékoztatón a Krones debreceni gyárában. – A vállalatcsoport fenntarthatóság iránti elkötelezettségét az is bizonyítja, hogy néhány napja jelentette be az elnök-vezérigazgató: 2040-ig a teljes értékláncra vonatkozóan zéró kibocsátók leszünk – tette hozzá Kocsis Zoltán.

A napelempark az energiaszükséglet 30-40 százalékát biztosítja

– Magyarországon 2022-ben kezdtünk foglalkozni a dekarbonizációs projekttel azzal a céllal, hogy 2030-ig 80 százalékkal csökkentsük a kibocsátásunkat. Ennek több alprogramja van, de a két legfontosabb egy napelempark létesítése és egy geotermikus rendszer kiépítése – mutatott rá az ügyvezető. 

Előbbi a most átadott napelempark, mely 1,3 megawatt teljesítményű, 2 ezer 616 darab napelemből áll, melyek felülete összesen 6 ezer 200 négyzetméter, és éves szinten mintegy 680 tonnával csökkenti a debreceni gyár szén-dioxid emisszióját, az energiaszükségletének pedig a 30-40 százalékát termeli meg – sorolta az adatokat. 

A geotermikus rendszerről elmondta, hogy az várhatóan nyár közepére készül el, alapvetően a csarnok hűtésére-fűtésére használják majd, hogy sokkal komfortosabb körülményeket biztosítsanak a dolgozóknak. A telepítés során 204 szondát helyeznek el a földben 120 méter mélyen, és 120 ventillátorral fogják biztosítani a szükséges hőmérsékletet az épületben. A két rendszer teljes kapacitása a napi energiaszükséglet 80-90 százalékát is képes lesz fedezni.

E két projekt megvalósításával a Krones debreceni gyára a vállalatcsoporton belül elsőként fogja elérni a 80 százalékos szén-dioxid-kibocsátás csökkentést

 – jelentette ki Kocsis Zoltán, hozzátéve, hogy mindezt önerőből, mintegy 5 millió euróért valósítják meg. A beruházások eredményének érzékeltetésére elmondta, míg 2021-ben 1550 tonna volt a szén-dioxid-kibocsátásuk, a két új rendszerrel 2025-ben 100 tonna alatti lesz.

A Krones és Debrecen is példát mutat

Papp László, Debrecen polgármestere emlékeztetett rá, hogy a város erőteljes gazdasági fejlődése során az egyik jelentős első betelepülő a Krones volt. Hangsúlyozta: e gazdasági fejlődést fenntartható módon, a környezetvédelem szempontjait is figyelembe véve valósítja meg Debrecen. Szerinte a Krones példát mutat a mostani beruházással és a 2040-re kitűzött karbonsemlegesség tervével is.

Debrecen elkötelezetten támogatja a gazdasági szereplők fenntarthatósági és környezettudatossági törekvéseit, és maga is igyekszik jó példával elöl járni, hiszen az MVM-mel közösen a Déli Gazdasági Övezetben egy 52 hektáros területen hoztunk létre napelemparkot, ami 15 ezer debreceni háztartás energiaigényét tudja biztosítani. A geotermiában komoly lehetőséget látunk mind az északnyugati, mind a déli gazdasági övezet esetében.

 Erre vonatkozó kutatófúrások a következő 1-1,5 évben zajlanak majd és reményeink szerint annak eredményeképpen olyan mennyiségű hőenergiát tudunk előállítani, ami jelentős mértékben biztosítja a két övezet ipari üzemeinek energiaellátását. További lépéseket a  karbonsemlegesség felé a város közösségi közlekedésében teszünk, két napelempark létesítésével az elektromos közlekedés irányába mozdulunk el a következő évtizedben –  mondta a polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában