Hatalmas beruházás

2024.04.10. 15:43

Megkezdődhet a gigantikus napelempark létesítése a debreceni BMW-gyár területén

Hetven focipályányi területet fognak lefedni a panelek.

Hajnal László

A megállapodást Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese és Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója írta alá szerdán

Forrás: Czinege Melinda

Együttműködési megállapodást írt alá szerdán délután a BMW Group Gyár Debrecen és az E.ON Hungária Csoport a BMW-gyár területén lévő Kommunikációs Központ Fórum termében. A hosszú távú szerződés értelmében egy 50 hektárnyi fotovoltaikus napelemparkot telepítenek az üzem területére.

Hans-Peter Kemser köszöntőjében elmondta, a megállapodás, nagy jelentőséggel bír a debreceni BMW-gyár életében. Mint mondta, amikor a rendszer működésbe lép, Magyarországon is és a BMW-csoporton belül is az egyik legnagyobb napelempark lesz.

A BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója hozzátette, mintegy 320 ezer négyzetméternyi fotovoltaikus panelt fognak telepíteni talajszintre, valamint 187 ezer négyzetméteren épületek tetejére és egyéb területekre kerülnek az elemek. A méreteket érzékeltetve kifejtette, ez csaknem 70 focipályányi területet jelent összesen 71 ezer napelempanel felhasználásával.

Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója
Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója
Forrás: Czinege Melinda

– A rendszer névleges teljesítménye 43 megawatt lesz, és 2025 végén kezd áramot termelni. A napelempark kapacitása 45 gigawattot tesz ki évente, ami nagyságrendileg húszezer háztartás energiaellátására elegendő – tudatta. Megjegyezte, a BMW-gyár életében központi szerepet tölt be a fenntarthatóság, a vállalat társadalmi felelősségvállalása és a mindennapi termelés során egyaránt. Példaként említette, a gyár működésében papír nélküli megoldásokat alkalmaznak, a személyzeti étteremben pedig mellőzni fogják a műanyag használatát, valamint a termelési területeken is zöld falakat fognak létrehozni, emellett a biodiverzitás is központi szerepet játszik a vállalat gondolkodásában.
Hans-Peter Kemser hangsúlyozta, a debreceni gyárban teljes egészében fosszilis erőforrások igénybevétele nélkül zajlik majd a termelés, az elektromos áramot – beleértve a fűtéshez használt energiát – megújuló forrásokból fogják biztosítani.

Az E.ON számára is fontos a fenntarthatóság

– Az együttműködés az E.ON életében is mérföldkő, hiszen az európai beruházásaink közül ebben az évben bizonyosan a legnagyobb, ahogy elköteleződés szempontjából is jelentős, hiszen ilyen hosszú távú megállapodást még egyetlen vállalattal sem kötöttünk – emelte ki Jamniczky Zsolt.

Az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese szerint a napelempark a legnagyobb energetikai beruházás Magyarországon, és európai mértékkel is egyedülálló, hogy egy üzem területén saját fotovoltaikus rendszert helyezzenek üzembe.

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese
Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese
Forrás: Czinege Melinda

Úgy véli, ez a projekt tükrözi a hosszú távú elkötelezettséget a fenntarthatóság mellett is, hiszen a környezetvédelem nemcsak a BMW, hanem az E.ON szívügye is, hiszen megteremti a zöld energia előállításának lehetőségét, mindezt a lehető legmodernebb rendszer üzemeltetésével.

Debrecen sikerének záloga a fenntartható fejlődés

Papp László szerint a megállapodás Debrecen számára is rendkívüli lehetőség, hiszen annak valamennyi szereplője partnerségben áll a várossal. Mint a polgármester mondta, a BMW-gyár Debrecen jövőjét meghatározó szereplő, ami az üzem területén történik, érdemben határozza meg a városban zajló folyamatokat. Rávilágított, az E.ON Hungária az elmúlt évtizedek gazdaságfejlesztési folyamatában is partnere volt a városnak, az Opus Titász Zrt. pedig a város és az ipartelepek áramellátásához szükséges infrastruktúra kiépítésében elengedhetetlenül fontos társnak bizonyult.

Fantasztikus lehetőség Debrecen számára, hogy egy olyan globális szereplő épít gyárat ebben a városban, amely tervezésének első fázisától kezdve kiemelt hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. Debrecen egy intenzív gazdaságfejlődési folyamaton megy keresztül, ezért akkor lehetünk igazán elégedettek, ha ez a gazdasági fejlődés a környezetvédelem szellemiségével maximálisan tud azonosulni

 – mutatott rá Papp László. A polgármester szerint a BMW zöldfolyosók kialakításában és megújuló energiák használatában vállalt szerepe példaértékű.

Papp László, Debrecen polgármestere
Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Hozzáfűzte, a gazdasági fejlődés Debrecen számára nemcsak lehetőség, hanem felelősség is, hiszen ezt a növekedést csak a fenntarthatóság paramétereinek betartásával lehet sikerre vinni. Éppen ezét az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben vizsgálják a geotermikus energiára való rácsatlakozás lehetőségét is. A cél az, hogy a BMW-gyár és a hozzá kapcsolódó termelő tevékenységek valóban környezettudatos módon tudjanak beépülni a város gazdaságába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában