Óriási fejlesztés

2022.11.28. 14:53

Napfénnyel zöldítik a jövőt – beüzemelték Debrecen új napelemparkját

Az átadón bejelentették, két újabb erőmű tervezésébe kezd a megyeszékhely.

Pósán László országgyűlési képviselő, Papp László polgármester, Varga László ügyvezető és Balázs Ákos alpolgármester

Forrás: Kiss Annamarie

Tizenötezer háztartás energiaigényét fedezi a hétfőn átadott napelempark, amely a Déli Gazdasági Övezet szomszédságában 52 hektáron terül el. A 24 megawattos park az MVM Zöld Generáció Kft. eddigi legnagyobb naperőmű projektje és évi 33 ezer tonna szén-dioxid-megtakarítást hozhat. A 2019-ben kezdődő projektet hétfőn délelőtt a Kölcsey Központban mutatták be, majd délután a helyszínen – jelképesen egy piros gombot megnyomva – helyezték üzembe.

Balázs Ákos alpolgármester a korábbi eseményen szólt arról, hogy Debrecen három éve új környezetpolitikát alakított ki és a fiatal szakemberekből álló Zöld Munkacsoporttal sokat tesznek az itt élők életminőségének javításáért. Említette a Future of Debrecen programot, az Ültessünk 10000 fát Debrecenben! kezdeményezést, a véderdő kialakítását. Mint mondta, hazánk legmodernebb közösségi közlekedése, köztük 12 elektromos busz szolgálja a cívisvárosban utazókat és több elektromos kukásautó a lakosokat. Ezenkívül igyekeznek olyan iparágakat idecsábítani, amelyek a város fenntarthatóbb jövője felé mutatnak. Példaként a karbonsemleges, elektromos autókat gyártó BMW-t említette. Hangsúlyozta, 7,3 milliárd forintot fordítottak a debreceni intézmények energetikai korszerűsítésére, napelemekkel való ellátására. E törekvéssorba jól illeszkedik a most átadott napelempark.

Balázs Ákos alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Ahogy arról Bilinszky Péter üzleti projektigazgató beszámolt, tárgyalások, az előzetes helyszínfelmérés, adatgyűjtés után, idén tavasszal kezdődött a kiviteli tervezés, a fővállalkozó fél év alatt elkészült a telepítéssel, majd próbaüzem következett. A teljes beruházás 11,52 milliárd forintba került, melynek 37 százaléka állami támogatás. Érdekességként adatokat is említett, többek között azt, hogy 33 500 MWh villamos energiamennyiséget termel majd évente az erőmű, amelyhez 900 tonna horganyzott fémre és 165 kilométernyi DC vezetékre volt szükség.

Varga László, az MVM ZG Kft. ügyvezetője 
Forrás: Kiss Annamarie

Varga László, az MVM ZG Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, Magyarország zöldenergiamixe képes lenne arra, hogy jelentős mértékben segítse az energiafüggetlenséget és karbonsemlegességet, ezért új megoldásokon, biomasszán, tárolási lehetőségeken dolgoznak. – Debrecennel nagyon jó volt az együttműködés, szeretnénk ide visszatérni, reményeink szerint már új fejlesztésekkel is – fogalmazott.

Két újabbat terveznek

– Amikor megállapodtunk ennek a napelemparknak a létesítéséről, akkor korántsem gondoltuk, hogy ennyire szükséges lesz a jelenben – mondta Papp László polgármester délután a helyszínen. Elhangzott, az elmúlt hónapok történései és a legfrissebben kapott közbeszerzési ajánlatok az árambeszerzés kapcsán rávilágítanak arra, hogy a jövő a megújuló energiaforrások hatékony felhasználásában rejlik. Ezt az 52 hektáros területet az akkori Innovációs és Technológiai Minisztériummal és az MVM-mel kötött megállapodás alapján a város adta bérbe ehhez a fejlesztéshez. Úgy fogalmazott, ahogy tervezzük a 2023-as évet, egészen hajmeresztő számok jönnek ki a közvilágítás vagy az elektromos közösségi közlekedési eszközök finanszírozására. A megfizethető szolgáltatásoknak és megfizethető városüzemeltetésnek létfeltétele, hogy a települések beépítsék az energiagazdálkodásukba az megújuló energiaforrásokat. Épp ezért Debrecen is elindította két új, összességében 50 hektárnyi területen elterülő fotovoltaikus erőmű tervezési programját.

Papp László polgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Mint mondta, a fenntartható szemléletük és környezettudatosságuk mellett nagyon furcsa meghozni azt a döntést, hogy trolibuszok, villamosok helyett, akár átmenetileg is dízelüzemű autóbuszok járjanak, de látva a közösségi közlekedés költségeit rákényszerülnek a fenntartók erre. Ezzel együtt az elektromos meghajtású közösségi közlekedési eszközökben hisznek és abban, hogy a saját helyben előállított energia, valamint annak tárolása a fenntartható közösségi közlekedés kulcsa. A Debreceni Vagyonkezelő elindította a folyamat tervezését. Végül köszönetet mondott a beruházásban résztvevőknek, ha nem is közvetlenül a város energiagazdálkodását segíti a park, a megyeszékhely a fejlesztés által energiahatékonyságban és környezettudatosságban is előrelép. 

HaBe

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában