Kosárlabda

2024.05.15. 20:26

Előre az olimpiáért Debrecenben: csütörtöktől a 3x3-as kosarasokon a világ szeme

A héten a női és a férfi csapatok is az ötkarikás kvótáért küzdhetnek. A cívisváros immáron a 3x3 kosárlabda fővárosa.

Tóth Huba Elemér

Mint korábban a Haonon olvashattak már róla, a női kézilabda válogatott sikere után újabb sportágban vívhatják ki a magyar nemzeti csapatok az olimpiai részvételt Debrecenben, hiszen csütörtöktől vasárnapig a Kossuth téren felállított pályán küzd meg egymással a 3x3-as kosárlabda világelitje az ötkarikás kvótáért

CM20240515_3x3 sajtótájékoztató_kosárlabda_HAON (10)
A 3x3 kosárlabda olimpiai selejtezőjének sajtótájékoztatóján Papp Klaudia, Papp László, Becsky István, Maximiliano Palheiro és Ivosev Tamás nyilatkozott
Fotó: Czinege Melinda

A viadalon a férfi és a női ágon – köztük a magyarokkal – is tizenhat együttes vesz részt, közülük pedig három-három válogatott válthatja meg repülőjegyét Párizsba.

Rendhagyó módon a Református Nagytemplom előtt felállított küzdőtéren tartották meg szerdán a 2024-es olimpiai kvalifikációs torna sajtótájékoztatóját. Bár az esemény szélsőséges időjárási körülmények között kezdődött, ugyanis hatalmas eső zúdult a helyszínre, de ez sem akadályozta meg a médiaeseményt – a speciális tetőszerkezet alatt mindenki komfortosan, biztonságban érezhette magát.

Töretlen az együttműködés

Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy óriási elismerést és rangot jelent a városnak, hogy már második alkalommal rendezhetnek a kosárlabda 3x3-as szakágában olimpiai selejtezőt. – Bízom benne, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is megtelnek majd a lelátók. 

2015 óta töretlen az együttműködés a FIBA-val, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetséggel, melynek köszönhetően a sportág egyik ikonikus helyszínévé vált a Kossuth téri aréna. Talán nekünk is köszönhető, hogy ilyen mértékben fejlődött a 3x3 nemzetközi elismertsége.

 – Sok sikert és kevésbé esős időt kívánok a csapatoknak – üzente Papp László.

Debrecen a 3x3 kosárlabda egyik fővárosa

A sajtótájékoztatón Maximiliano Palheiro, a FIBA 3x3 operatív igazgatója szót ejtett arról, hogy három éve egy csodálatos út vette kezdetét azzal, hogy Tokióban a 3x3-as szakág először képviseltethette magát az olimpián. – Annak az útnak Debrecen volt az egyik állomása, ahogyan a mostaninak is. Az ötkarikás selejtezők mindig különlegesek, a válogatottak – beleértve a magyarokat is – minden erejükkel azon lesznek, hogy kvalifikálják magukat az olimpiára. 

A debreceniek már számtalanszor bizonyították, hogy oda vannak a 3x3-ért, a szervezőbizottság is nagyszerű, tehát minden adott egy újabb sikeres hétvégéhez

– nyilatkozta Maximiliano Palheiro.

A siker kapujában van a női és férfi magyar válogatott

A helyi szervezőbizottság elnöke, Becsky István kiemelte, hogy a mostoha időjárási körülményekre is fel vannak készülve. Aztán arról beszélt, hogy Debrecennek milyen szerepe van a szakág felemelkedésében. – Büszke vagyok arra, hogy gyakorlatilag együtt nőttünk fel a 3x3-as szakággal, s jutottunk az utcákról a létező legnagyobb színpadra, az olimpiára. 

Nem szeretnék semmiféle terhet rakni a csapatainkra, de szívből remélem, hogy ezúttal sikerülni fog a kijutás. Itt vannak a lehetőség kapujában, mindenkit arra biztatok, hogy szurkoljunk nekik. Óriási dolog lenne, ha közel ötven év után lenne újra egy magyar kosárcsapat az olimpián.

– Bízom benne, hogy a következő napokban az időjárás kegyesebb lesz hozzánk, de amennyiben a következő napokban is szakadna az eső, a meccsek az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban lesznek. A menetrendben amennyiben változás történne, a friss információkat folyamatosan közöljük – fogalmazott Becsky István.

Bizakodóan vágnak neki a tornának

Mint elhangzott, három éve a magyar női válogatott szívszaggató módon, egy utolsó másodperces kosárral esett el az olimpiai részvételtől. A válogatott játékosa, Papp Klaudia ismét nagy küzdelemre számít, a kívánt eredmények eléréséhez pedig a hazai közönség segítségét kérte. – Egy hónappal ezelőtt Hongkongban egy hajszálnyira voltunk a kvalifikációtól. Levontuk a következtetéseket, hibáinkat igyekeztünk kijavítani, és szerencsére egy esélyünk még még van kijutni Párizsba, szeretnénk ezt megragadni. 

Egy helyen változott a csapatunk, így a játékunk más lesz, bizakodó vagyok a tornát illetően. Debrecenben mindig jó játszani, mindig nagy erőt ad az itteni közönség, de szükség is lesz rá, hiszen a mezőnyt tekintve a szezon eddigi legnehezebb tornáján kell kiharcolnunk a kijutást

– hangsúlyozott Papp Klaudia.

Ünnepelni szeretnének

2021-ben már a férfiak is közel jártak a kvótához, ám akkor nekik sem jött össze a bravúr. A férficsapat centere, Ivosev Tamás most repülőjeggyel a kezében szeretné zárni az eseményt. – A szokásosnál valamivel később kezdtük a felkészülést, de összességében jól állunk. Sokat számít, hogy mindannyian 3x3-aztunk már az idén, így igazából csak finomhangolásokat kellett végeznünk. 

Három éve egyetlen mérkőzésen múlt a kvalifikációnk, ebből kifolyólag bőven van bennünk hiányérzet. Ígérem, minden erőnkkel azon leszünk, hogy a hétvégén ünnepelhessünk

– tekintett előre bizakodóan Ivosev Tamás.

Olimpiai selejtező csoportbeosztás (férfiak):

  • A csoport: Litvánia, Svájc, Németország, Madagaszkár
  • B csoport: Ausztria, Puerto Rico, Izrael, Magyarország
  • C csoport: Franciaország, Kanada, Spanyolország, Egyiptom
  • D csoport: Mongólia, Belgium, Japán, Lengyelország

 

Olimpiai selejtező csoportbeosztás (nők):

  • A csoport: Németország, Lengyelország, Ukrajna, Tunézia
  • B csoport: Kanada, Litvánia, Csehország, Chile
  • C csoport: Spanyolország, Japán, Egyiptom, Mongólia
  • D csoport: Magyarország, Hollandia, Olaszország, Izrael

 

A magyarok csoportmeccsei:

Május 16. csütörtök:

  • 19:20 Magyarország – Izrael (női)
  • 21:35 Magyarország – Hollandia (női)

Május 17. péntek:

  • 19:20 Izrael – Magyarország (férfi)
  • 21:35 Magyarország – Puerto Rico (férfi)

Május 18. szombat:

  • 20:45 Olaszország – Magyarország (női)
  • 21:35 Ausztria – Magyarország (férfi)

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában