Ciklusértékelő

2024.05.29. 10:26

Dinamikus, tudatos építkezés zajlik Hajdúböszörményben

Több mint 30 milliárd forintból fejleszthetett az elmúlt években Hajdú-Bihar vármegye második legnépesebb városa. Hajdúböszörmény a válságok ellenére is dinamikusan építkezett, a lehetőségeket pedig tovább bővítheti 120 hektáros ipari parkja, amely alig 10 percre van a debreceni BMW-gyártól.

Bekecs Sándor

Hajdúböszörmény a válságok ellenére is dinamikusan építkezett az elmúlt években

Forrás: Czinege Melinda

Az elmúlt években több mint 30 milliárd forint hazai és uniós forrású pályázati támogatásból fejleszthetett Hajdúböszörmény önkormányzata. A beruházások érintették az ipari parkok infrastruktúráit, a város bel- és külterületi úthálózatát; önkormányzati intézmények, turisztikai létesítmények korszerűsödtek, bővültek. A fejlődés kézzelfogható, szemmel jól látható annak ellenére is, hogy két évig koronavírus-járvány, tavaly pedig az orosz-ukrán háború okozta energiaválság írta át az önkormányzati ciklus elején eltervezett menetrendet. Hajdú-Bihar vármegye második legnépesebb településének polgármesterét, Kiss Attilát kérdeztük az elmúlt évek eredményeiről és a jövőbeni feladatokról. 

Kiss Attilát, Hajdúböszörmény polgármesterét kérdeztük az elmúlt évek eredményeiről és a jövőbeni feladatokról
Kiss Attilát, Hajdúböszörmény polgármesterét kérdeztük az elmúlt évek eredményeiről és a jövőbeni feladatokról
Forrás: Czinege Melinda

– Már az energiaválság kitörése előtt célul tűztük ki, hogy lehetőleg valamennyi önkormányzati intézmény épületét energetikailag korszerűsítjük többek között homlokzati hőszigeteléssel, a fűtés- és az elektromos hálózat korszerűsítésével, nyílászárók cseréjével és napelemek telepítésével. Tavaly bizonyosságot nyert, hogy jó döntést hoztunk, nem éreztük meg annyira a rezsiárak emelkedést – mondta a városvezető. Hozzátette, folyamatban van még néhány épület fejlesztése, mint például a városháza konvektoros fűtésének fenntarthatóbb megoldással való kiváltása. De kivitelezés előtt áll a Csillagvár Óvoda két intézményének korszerűsítése és a Kertész László könyvtár lapostetőjének a felújítása is.

Hat és fél kilométer utat újítanak fel a következő hónapokban

Kiss Attila elmondta, több mint 2 milliárd forintot fordítottak az úthálózat felújítására, fejlesztésére, s jelenleg is folyamatban van 700 millió forint értékben 16 utca megújítása. A munkálatok várhatóan az idei évben készülnek el. Emellett a jogszabályi lehetőségekkel élve egy-egy egyszerűsített körforgalmat alakítanak ki az Újvárosi és Árpád utcák kereszteződésében, illetve az Ady téren.

Mindezek mellett tervezés alatt állnak a várost Debrecennel, illetve Hajdúdoroggal összekötő kerékpárutak is, valamint tervben van egy szakasz Hajdúhadház irányába. Ez várhatóan Hajdúböszörmény határáig, a Középkertig készül el, ahol körülbelül háromezren laknak, illetve iparterület is található arra

  emelte ki. 
Jelentős állami beruházások is érintik Hajdúböszörményt. Amint a hazai költségvetés lehetővé teszi, elindulhat két körforgalom kialakítása a 35-ös főúton. Az egyik a Baltazár Dezső úti, a másik az Újvárosi úti csomópontban. Az előkészítés, tervezés korábban már elkezdődött, azonban a kivitelezésre szánt forrást a kormány – a háború okozta gazdasági nehézségek okán – befagyasztotta. Állami beruházásként indulhat el idén a Hajdúhadház felé vezető út 8 kilométeres szakaszának felújítása. 

Hajdúböszörményben több mint 2 milliárd forintot fordítottak az úthálózat felújítására, fejlesztésére, s jelenleg is folyamatban van 700 millió forint értékben 16 utca megújítása
Hajdúböszörményben több mint 2 milliárd forintot fordítottak az úthálózat felújítására, fejlesztésére, s jelenleg is folyamatban van 700 millió forint értékben 16 utca megújítása
Forrás: Czinege Melinda

Intenzív a befektetői érdeklődés Hajdúböszörmény iránt 

Az elmúlt években elkészült a Nyugati Ipari Park infrastruktúrájának fejlesztése is. Itt 8,5 hektár területet értékesített az önkormányzat helyi és környékbeli kis- és középvállalkozások számára. Hamarosan elindulnak az üzemek kialakítása. További 120 hektár, egyelőre állami tulajdonban lévő terület szintén rendelkezésre áll, közvetlenül az autópálya mellett, körülbelül 5-10 percre a BMW debreceni gyárától. Erre folyamatos és intenzív az érdeklődés, várhatóan a következő évben jelentős része gazdára talál. 

Fontos fejlesztések történtek a Bocskai Strand- és Gyógyfürdőben is. Két nagy beruházás eredményeként szinte nullára csökken a komplexum elektromosáram-, gáz- és ivóvízfelhasználása.

 Korábban pedig felújították a medencéket és azok környezetét, parkosítottak a területen, illetve a látogatók kényelmét szolgáló egyéb szolgáltatásokat is bevezettek. Várhatóan június első hétvégéjén nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

hajdúböszörmény, értékelő, fejlesztés, bmw, fürdő, kiss attila
Fontos fejlesztések történtek a Bocskai Strand- és Gyógyfürdőben is
Forrás: Czinege Melinda

Országosan egyedülálló egészségügyi centrum épül Hajdúböszörményben

A jövőbeli célokat, terveket kifejtve elmondta: folyamatban van egy közel 1 milliárd forintos projekt, amellyel a kék- és a zöld infrastruktúrát fejlesztik a városban. Ennek része többek között a Győrössy kert és a Tizenhárom vértanú utcai lakótelepek parkjainak felújítása, illetve a Baross tér régi parkjának rekonstrukciója is. – A klímaváltozás hatására szükséges, hogy minél több zöld szigetet hozzunk létre, ahol a hajdúböszörményiek kellemes környezetben tudnak pihenni, kikapcsolódni – mutatott rá Kiss Attila. Ezen célt szolgálja a Ready4Heat pályázat is, melynek támogatásával 23 növényekkel körbefuttatott pergolát helyeznek ki a város több pontján. 

hajdúböszörmény, értékelő, fejlesztés, bmw, fürdő, kiss attila
Lakótelepek parkjait is felújítják
Forrás: Czinege Melinda

 Fontos számunkra a csapadékvíz minél nagyobb arányú megkötése, hasznosítása. Az előbb említett projekt része a Csónakázó-tó rekultiválása, továbbá az Északi Lucernás csapadékvíz-elvezetésének folytatása és a Debreceni Egyetemmel közös projektünk is ehhez a területhez kapcsolódik

– osztotta meg Hajdúböszörmény polgármestere. Utóbbi azt a Nemzeti Rehabilitációs Központot jelenti, amely az országban elsőként nyújt bentlakásos szanatóriumi ellátást beszédkészségben sérült gyerekek, felnőttek számára. 

Ahogy utaltam rá, a jövőben is folytatnánk az energetikai korszerűsítéseket. Annak a híve vagyok, hogy lehetőleg mindig legyen megtakarításunk, tartalékunk, ami például jól jön önerős pályázatok esetén vagy olyan lakossági igények kielégítésére, melyekre nincs pályázati forrás 

– mondta Kiss Attila, aki nemcsak polgármesterként, hanem a vármegyei közgyűlés tagjaként is folytatná a munkát. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában