Cyclo-cross ob

2024.01.15. 13:56

Az ország legjobbjai között versenyeztek a debreceni kerékpárosok – fotókkal

A pallagi Veloparkban rendezett országos bajnokság futamaiban a DSI és DKSI versenyzői is bizonyítottak.

Tóth Huba Elemér

Színvonalas versenyt láthattunk

Fotó: KISS ANNAMARIE

Bár a múlt héten beköszöntött az országba a csípős hideg, de ez nem gátolta meg az ország legjobb kerékpárosait, akik közül több mint 150-en a debreceni Veloparkban a cyclo-closs (CX) ob-n bizonyítottak múlt vasárnap.

Hajdúsági sikerek

Szép számmal indultak a helyiek is a futamokban, összesen 17 korcsoportban osztottak érmeket. A megmérettetések öt nagyobb futamra voltak elosztva, kategóriánként eltolt indítással. 

Az U15-ös és U17-es férfi korosztályban is debreceni győzelem született, előbbieknél ifj. Kovács Béla végzett az élen, míg utóbbi verseny után Vizi Gáspár akaszthatta nyakába az arany medáliát. A szintén a DSI színeit képviselő Gyetkó Dániel is felállhatott a dobogó alsó fokára, míg klubtársa, Soós Olivér a 4. helyen végzett. Rajtuk kívül az U19-es női kategóriában az ugyancsak a Debreceni Sportcentrumban sportoló Tóth Réka is remekül teljesített, melynek eredményeképp a dobogó 2. fokára állhatott.

A többiek is kitettek magukért, mindenki teljesítette az elvártakat: U11-ben Ötvös Lénárd, U13-ban Pásztor Károly, U15-ben pedig Gyetkó Péter végzett a 11. helyen. U13-ban Hajdú Patrik a 14., míg Ötvös Nimród a 15. helyen zárt. Az U15-ös Molnár Gergő 23. lett, az U19-eseknél Rein-Keresztes Zente a 13., Csáki Szabolcs a 14., Peterman László a 16. helyen ért célba.

Porcsin Levente is jól teljesített
Fotó: Kiss Annamarie

Színvonalas volt

A Haon az „Elit férfi” és a „Master1 férfi” futamát a helyszínen követte. A legesélyesebbnek tartott Dina Márton rajt-cél győzelmet aratott, azonban a mögötte lévő szoros, végletekig kiélezett csatában Kárpáti Bálint és Endrédi Máté között például mindössze 7 másodperc különbség volt. A DKSI Debrecen Kerékpáros SE versenyzője, Porcsin Levente is kitett magáért, aki a saját korcsoportjában szintén a dobogón végzett.

Kovács Béla, a Magyar Kerékpáros Szövetség alelnöke, a cyclo-closs országos bajnokság versenyigazgatója a Haonnak arról beszélt, hogy a cívisvárosi Velopark egyedülállónak számít Európában, és örül, hogy itt rendezhették meg a versenyt.  

Magyarországon ez a pálya az egyetlen, melyen a kerékpárosok ilyen formában sportolhatnak. A Debreceni Sportcentrumnak és a városnak hatalmas köszönettel tartozunk, hogy a VeloParkban sok színvonalas versenyt rendezhetünk.

– A mostani cyclo-cross országos bajnokságra a pályát három hét alatt építettük meg. A kerékpárosok korábban már kaptak egy pályarajzot és egy videót, mely alapján készülhettek, szombattól pedig már a helyszínen gyakoroltak – hangoztatta az MKSZ alelnöke.

kovacs-bela-kerekpar-velopark-debrecen-ob-orszagos-bajnoksag-sport-hajdu-bihar-haon
Kovács Béla, a cyclo-cross országos bajnokság versenyigazgatója szerint a debreceni Velopark egyedülálló Európában
Fotó: Kiss Annamarie

Az időjárással is megküzdöttek

A versenyigazgató arról is szót ejtett, hogy a jelenlegi egy összevont, minden korcsoportra kiterjedő magyar bajnokság. Kovács Béla hozzátette, hogy a közelmúltban rendezett versenyeken inkább az eső és sár dominált, de a biciklistáknak ezúttal a hideggel kellett megküzdeniük, ugyanis a hőmérséklet végig a fagypont környékén volt. Ahogyan azt a DKSI honlapja is írja, mindkettőnek megvan a „szépsége”; hol a víz és sár hatol be minden porcikájába a versenyzőknek, hol a télies hideg szellő. 

dina-marton-kerekpar-orszagos-bajnoksag-debrecen-haon-hajdu-bihar-sport
Dina Márton győzelméhez nem férhetett kétség
Fotó: Kiss Annamarie

A versenyzők aspektusából a szárazabb időjárás előnye a kisebb meghibásodási lehetőség a technikában és a kiszámíthatóbb, szilárd talaj. Az se hátrány, hogy a verseny inkább az erőről és versenyrutinról szól, kevésbé a jól megválasztott kerékpárcserékről, vagy tisztításról a depóban.

 – Az országos bajnokságot általában minden évben januárban rendezzük, a februári vb előtt – folytatta Kovács Béla. – Van, amikor a kerékpárosok egészen extrém körülmények között versenyeznek, de a hideg idő mindenkire egyformán hat. Itt nincsenek mesterséges műhelyi körülmények, ha szakadna az eső, vagy akár a hó, akkor is egy jó versenyt látnánk. 

Külön öröm számomra, hogy a debreceniek is szépen szerepeltek, amely komoly szakmai munkát igazol vissza. A hajdúságiak számára hatalmas siker, hogy az U15-ösök és U17-esek futamában az első öt helyezettből négyen is debreceniek, amely a jövőre nézve kecsegtető

 – fogalmazott.

A megmérettetések folytatódnak

Kovács Béla azzal zárta, hogy a VeloParkban a tavalyihoz hasonlóan idén is sok versenyt szeretnének rendezni. A pallagi helyszínen a tervek szerint novemberben ismét nemzetközi eseményt láthatunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában