Visszatekintő

2024.01.10. 07:00

Dzsudzsák Balázs hosszabbított! – ez történt júliusban, augusztusban és szeptemberben

Sok szép hajdúsági eredmény született az év ezen időszakában is.

Orosz Krisztofer

Dzsudzsák Balázs nyárig biztosan marad

Forrás: DVSC-archív

Sportsikerekben aligha volt hiány az év következő időszakában Hajdú-Bihar vármegyében. A hajdúsági sportolók a tavalyi év ezen időszakában is remekül teljesítettek, a HAON pedig összegyűjtötte ezek közül is a legjelentősebb eredményeket. 

A DEAC vívójával, Battai Sugárral, valamint Pusztai Lizával, Szűcs Lucával és Katona Renátával felálló női kardcsapat az Európa Játékokon lépett pástra. A bronzcsatát Bulgária ellen vívták a lányok, s 45:40-re verték az ellenfelet, ezzel megszerezték a harmadik helyet. A DVSC egy évvel meghosszabbította a 109-szeres válogatott Dzsudzsák Balázs szerződését. Kezdtetét vette a 128. Atlétikai Magyar Bajnokság Budapesten, az új Nemzetközi Atlétikai Központban. A kétnapos eseményen a DSI Debrecen legjobbjai is rekortánra léptek. A debreceni sportiskola egyik kiválósága, Török Gergely aranyéremmel indított. Klekner Hanga magabiztosan nyerte meg a rúdugrás számot 440 centiméterrel. A folytatásban Hodossy-Takács Sámuel bronzérmet szerzett férfi távolugrás számban 730 centiméteres ugrással. A gátkirálynő, Kozák Luca pénteken 100 méteres síkfutáson mérettette meg magát. A szoros futamból végül másodikként került ki. A második nap leginkább várt eseménye a női 100 méter gát volt, amelyben debreceni szempontból három versenyző is képviselte a cívisvárost. Kerekes Gréta, Kozák Luca, Schmiedt Lilla jutott a döntőbe, Kozák Luca nyerte meg, s megszerezte olimpiai idejét is. Kerekes harmadik, Schmiedt az ötödik pozícióban végzett. Megkezdődött Debreceni Egyetem főépülete előtti téren a 3x3-as Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság. A szervezők gőzerővel készültek, azon munkálkodtak, hogy minden készen álljon, mire megérkeznek a résztvevők, 17 ország 35 egyeteméről 40 csapat indult. A HSE sportolója, Marozsán Fábián sűrű programja közepette néhány napot Magyarországon tölt, többek között a szoboszlói klub teniszközpontjába is ellátogatott, ahol kicsik és nagyok is hatalmas szeretettel fogadták őt. A magyar női junior kézilabda-válogatott százszázalékos teljesítménnyel lett aranyérmes a romániai korosztályos Európa-bajnokságon, amelynek döntőjében 35–26-ra verte Dániát. 

dzsudzsak-balazs-haon-sport-hajdu-bihar-debrecen-dvsc
Ismét sikeres évet zárt a gátkirálynő
Forrás: Napló-archív

Jeles események 

Maximumon pörgött a Campus Sportfesztivál. A rendezvény nemcsak a sport, hanem a kapcsolatépítés szempontjából is sikeres volt. Három sportágban csaknem 1100 egyetemi sportoló lépett pályára két nap alatt a tizenhatodik alkalommal megrendezett Campus Sportfesztiválon. A rendezvény tavaly is rekordot döntött, a szervezők szerint az évről évre növekvő érdeklődés ebben az évben is megmutatta a sportfesztivál fontosságát és közösségépítő erejét. A DVSC szurkolói nagy létszámban látogattak ki a klub hivatalos ankétjára. A Loki-szimpatizánsok életében már-már hagyománnyá vált, hogy a szezont megelőzően ankétot tart szeretett klubjuk. A fanatikusok ezen alkalmakkor kérdezhetnek a játékosoktól és a csapatnál dolgozó szakemberektől egyaránt. Kozák Luca átvehette új elismerő oklevelét A kiváló debreceni gátfutó Debrecen városától kapott Békessy Béla-sportösztöndíjat. Bő egy hónappal ezelőtt, június 22-én Debrecen közgyűlése többek között a Békessy Béla-sportösztöndíjakat is átadta kilenc kiváló cívisvárosi sportolónak. A városvezetés azonban nem szerette volna, hogy elmaradjon az átadó, ezért Barcsa Lajos az edzésén látogatta meg a remek gátfutót, és nyújtotta át oklevelét. 

Véget ért az európai álom 

Bondár Anna párosban lett első Lausanne-ban. Bondár Anna – a francia Diane Parry oldalán – párosban megnyerte a lausanne-i salakpályás női tenisztornát. A Debreceni VSC is bemutatkozott az NB I.-ben, Szrdjan Blagojevics együttese azt a Mezőkövesdet fogadta a Nagyerdei Stadionban. A DVSC végül 3–1-re megnyerte a meccset. A Loki csütörtök este lépett pályára az Európa Konferencia Liga második selejtezőkörének visszavágóján az Alashkert ellen. A Loki drámai küzdelemben végül tizenegyesekkel jutott tovább, majd érkezett a hír, miszerint 2026-ig meghosszabbította a DVSC Kusnyir Erik szerződését. 23 éves, saját nevelésű védő meccsről meccsre jó teljesítményt nyújt, hosszú évek óta alapembere csapatnak. Elkezdődött a szezon a MOL Magyar Kupában is, s rögtön vármegyei rangadón láthattak a Hosszúpályiba kilátogató nézők. A Monostorpályi a DEAC csapatát fogadta, s a vendégek 2–0-ra nyertek. Az Európa-Konferencia Liga harmadik fordulójában pedig a Rapid Wienvolt az ellenfél. Az első mérkőzés, a végeredménye 0–0 lett. Az első helyen kiemelt Babos Tímea, és a Hajdúszoboszlói SE klasszisa, Bondár Anna kettős nyerte a 100 ezer dollár (35 millió forint) összdíjazású salakpályás Gran Canaria-i női tenisztorna párosversenyét. Nem sikerült kivívnia a továbbjutást a Lokinak az Európa Konferencia Liga playoff körébe, miután 5–0-ra kikapott a Rapid Wien együttesétől a két csapat párharcának debreceni visszavágóján. A budapesti Atlétikai Világbajnokság is kezdetét vette, ahol időközben bemutatkoztak a debreceni sportolók is. A karneváli hetet követően ismét a világ legjobb 3x3-as kosárlabdázói vették birtokba Debrecen főterét. A címvédő Niels Kristian Iversen győzött a 48. Debrecen Nagydíjon vasárnap este. A 4 ezer néző előtt, remek időben megtartott viadal alapversenyét is a dán pilóta nyerte meg, így egyből az ötfős nagydöntőben találta magát. Iversen itt sem adta alább, az egész viadalon nyerőnek bizonyult piros starthelyről indulva, egy végig izgalmas csatában győzött is a másodikként beérő dán Jonas Seifert-Salk, a lengyel Vadim Tarasenko, a finn Antti Vuolas, és egy másik lengyel licences vaspapucsos, Viktor Trofimov előtt. A SpeedWolf Debrecen két motorosának nem volt jó napja, Kovács Roland 1 egységgel a 15., míg Magosi Norbert pont nélkül a 16. helyen zárt. Az előző idény házi gólkirálya, Dorian Babunszki Svájcban, az első osztályú Grasshopper Club Zürichnél folytatja karrierjét. 

dvsc-alashkert-haon-sport-hajdu-bihar
Megyeri volt a hős az Alashkert ellen
Forrás: Napló-archív

Impozáns szezonkezdet 

A DVSC hivatalosan is bejelentette, hogy leszerződtette a 26 éves Andrija Majdevacot. A 186 cm magas csatár a legutóbbi szezonban a szerb első osztályú Novi Pazar együttesében futballozott. A támadó azóta új klubot keres magának. A Debreceni VSC sorozatban ötödik hazai mecscsét játszotta a bajnokságban. A Loki 2–0-ra megverte a Kecskemétet, s ezzel fellépett a tabella élére. A világ legjobb 3x3-as kosárlabdázói pattogtattak Debrecen főterén szeptember elején, a férfi és női mezőny pénzdíjas versenyeit követően a 18 év alatti válogatottak mérték össze tudásukat. A kedvezőtlen időjárás miatt a szervezőbizottság döntése nyomán a vb zárónapját az esőhelyszínnek kinevezett Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban rendezték: a lányoknál az Egyesült Államok megvédte címét, a fiúknál viszont új bajnokot avattak Németország személyében. Az új idény első hazai bajnokiját vívta meg a DVSC Schaeffler csapata, a Vasas látogatott a Hódosba. A mérkőzés előtt a piros-fehérek vezetése köszöntötte az elmúlt idény legjobbjait: a legjobb felnőtt játékosnak járók Jeddi Mária-díjat Petrus Mirtill kapta, míg a Komáromi Ákos-díjat, amelyet „szorgalmával, hozzáállásával, a pályán és a pályán kívül nyújtott teljesítményével, magatartásával” érdemelhet ki utánpótláskorú kézilabdázó, Csernyánszki Liliána hódította el. A debreceniek végül 31–23-ra nyertek. Nem sokkal később bemutatkozott a BL-ben is a csapat. A reméltnek megfelelően nagyszerűen rajtolt a Bajnokok Ligájában a DVSC Schaeffler, miután 32–29-re legyőzte a svéd IK Sävehof együttesét. Valódi kuriózumnak számító versenyhétvégével búcsúzott az esztendőtől a SpeedWolf Debrecen. Speed-Weekend címmel egy hétvégén három versenyt is rendezett a klub: a két nap alatt három kategóriában, 16 nemzet 50 ridere mérte össze a tudását a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. Sikeres szezonnyitón volt túl a DEAC női futsalcsapata: Quirikó Vivien tanítványai az Újpestet verték 4–0-ra az NB I. első fordulójában. A Debreceni Egyetem a hagyományokhoz híven idén is a yoUDay napján, szerda délután adta át a 2006-ban alapított Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója címet. Az elismerést idén 33 – hazai és nemzetközi sporteseményeken kiemelkedően szereplő – hallgató vehette át. A vártnál talán nehezebben, de végül továbbjutott a Loki a Magyar Kupában, miután idegenben 2–1-re legyőzte az Eger együttesét. Kellemes időjárás, vadonatúj nyomvonalú pálya, sok nevező, több ezer érdeklődő, azaz minden adott volt ahhoz, hogy a pilóták és a nézők is jól szórakozzanak a Kárai Exclusive Kupasorozat negyedik állomásán, az Auchan Szlalom elnevezésű raliversenyen. A DVSC Schaeffler kézilabdásai a Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában a német bajnok SG BBM Bietigheimet fogadták. Az aktuális ellenfél két győzelemmel, hibátlan teljesítménnyel várhatta az összecsapást. A bravúr nem jött össze, 26–36-os vendég siker született. 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában