Kosárlabda

2023.08.29. 11:33

Földi Attila: jó Eb-felkészülésen van túl a női 3x3-as válogatott

A kapitány külön megköszönte a debreceni Medgyessy Dórának, hogy szülés után beszállt segíteni a júniusban megsérült Pusztai Petra helyére.

Haon.hu

Medgyessy Dórának is megköszönték a részvételt

Forrás: Napló-archív

Földi Attila szövetségi kapitány szerint jó Európa-bajnoki felkészülésen van túl a 3x3-as női kosárlabda-válogatott, amely harmadik lett a debreceni tornán. A Maurice Lacroix Women's Series elnevezésű kétnapos versenyen a hazaiak a litvánokat és a letteket verték a csoportkörben, a negyeddöntőben 18–16-ra legyőzték az osztrákokat, majd az elődöntőben 22–14-re kikaptak a későbbi bajnok azeri Neftchi együttesétől. A viadalon szövetségi és „kereskedelmi" csapatok is indulhattak.

„Április vége óta dolgozunk együtt, az egész nyarat végigversenyeztük, úgyhogy nagy menetelést zártunk le Debrecenben” – nyilatkozta az MTI-nek Földi Attila. „Mivel azonban a kluboknál már javában zajlik a felkészülés a következő idényre, mostanában kevesebbet találkozunk, gyakorlatilag csak a tornákon vagyunk együtt, úgyhogy bár maradt bennem hiányérzet, összességében elégedett vagyok a látottakkal a jövő heti Eb előtt. Köszönöm Medgyessy Dórának, hogy szülés után beszállt segíteni nekünk a júniusban megsérült Pusztai Petra helyére.”

A jövő keddtől csütörtökig tartó, 12 csapatos jeruzsálemi Európa-bajnokságon a magyarok a litvánokkal és a portugálokkal szerepelnek egy csoportban, Böröndy Vivien, Papp Dia, Bach Boglárka, Hegedűs Janka összeállításban. Az Eb győztese és a legjobb, világranglista alapján ki nem jutott válogatott közvetlenül kvalifikálja magát a három olimpiai selejtezőtorna közül a másodikra, melyre júniusban kerül majd sor. A rangsorban jelenleg hetedik magyar együttes a helyezése alapján jó esélyekkel pályázik a kvalifikációs tornákon való szereplésre, a férfiaknál azonban már kevésbé kedvező a helyzet.

Szerdán folytatódik

A Csirke Ferenc vezette gárda ugyanis jelentősen megfiatalított kerettel indult el a Nagytemplom előtti téren rendezett World Tour-viadalon, mivel az alapemberek közül Ivosev Tamás az Egyesült Államokban, Demeter Attila pedig Kínában légióskodik a nyáron. A 130 ezer dollár összdíjazású debreceni tornán a magyarok két vereséggel zártak, és a 16 csapatos mezőny 12. helyén végeztek.

Mivel a válogatott a 33. a világranglistán, és idén már nem versenyez, csak akkor vehet részt a közvetlen olimpiai kvalifikációban, ha megrendezi a három selejtezőtorna közül valamelyiket. A cívisvárosban még nem ért véget a 3x3-as eseménysorozat, mivel szerdán kezdődik az U18-as világbajnokság, a 20-20 fiú és lány nemzeti csapat öt napon keresztül küzd egymással. Mindkét nemben ott lesz a mezőnyben a magyar válogatott is.

Debrecen az utóbbi években a kosárlabda egyik központjává lépett elő, és a nyáron U19-es férfi világbajnokságnak és egyetemi 3x3-as Eb-nek is otthont adott. A város 2008 óta 32 kosaras világversenynek adott otthont, és a remek szervezőmunka elismeréseként a nemzetközi szövetség (FIBA) a múlt héten 2026-ig szerződést hosszabbított a várossal, így a hajdúsági vármegyeszékhely a következő években sem marad 3x3-as kosárlabda nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában