3x3-as kosárlabda

2020.04.03. 14:55

Ivosev Tamás a szerb válogatottban folytatja

A DEAC egykori kosarasa az elhalasztott budapesti olimpiai pótselejtezőn sem szerepel már magyar színekben.

Fotó: Molnár Péter

Szinte biztos, hogy koronavírus-járvány miatt a 3x3-as kosárlabda olimpiai kvalifikációs tornáit csak jövőre rendezik meg, az Európa-bajnokság sorsa még bizonytalan.

A nemzetközi szövetség naptára szerint az Eb-selejtező június 22–23-án, az Eb 25–27. között lett volna, de hivatalosan még nem törölték ezeket a versenyeket. Az olimpiai kvalifikációs tornát először 20 csapat részvételével tervezték Indiában, és az első három szerzett volna kvótát, majd a budapesti újabb forduló hat csapatából már csak a győztes jutott volna el Tokióba.

A férfi 3x3-as válogatott februárban, a bajnoki szünet alatt kétszer négy napot edzőtáborozott Székesfehérváron: a végül elhalasztott áprilisi, budapesti pótselejtezőn a Demeter Attila, Horti Bálint, Keller Iván, Kerpel-Fronius Balázs, Mohácsi Máté, Ruják András hatosfogatból négyen lettek volna tagjai a mieink keretének.

A névsorból hiányzik az egykori DEAC-os Ivosev Tamás neve, méghozzá jó okkal. A tavaly a debreceni 3x3-as Eb-n még magyar színekben indult kosaras eredeti hazája dresszét húzza magára a jövőben.

„Tomó szerb válogatott lesz – árulta el a Nemzeti Sportnak Csirke Ferenc szövetségi kapitány. – A váltásokat a FIBA főtitkára bírálja el: mivel Ivosev a választott hazájából menne vissza anyaországa csapatába, valószínűleg rábólint majd az illetékes. Tomó álma, hogy olimpiai bajnok legyen, a kijutásra ugyan velünk is lenne esélye, de a győzelemre inkább a szerbekkel.”

„Többet már nem játszom a magyar válogatottban, így sajnos az elhalasztott budapesti olimpiai pótselejtezőn sem szerepelhetek. Ettől függetlenül nagyon szomorú vagyok, hogy leállították a 3x3-as versenysorozatokat. Amennyire én tudom, ha minden rendben lesz, az első tornákat augusztus közepén rendezik, a helyzet ugyanakkor napról napra változik, tehát ez az időpont is kérdéses” – mondta Ivosev Tamás.

Csirke elmondta, a hatcsapatos pótselejtezőt biztosan Magyarország rendezheti, ennek a jogát azért kaptuk meg, mert a hazai szövetség 2015 óta rengeteg energiát fektetett a sportdiplomáciába, world tour és más világversenyeket hozott tető alá nagy sikerrel. A szakember elképzelhetőnek tartja, hogy mint annyi más esemény, ez is kereken egy évvel tolódik.

HBN

A borítóképen 14-esben: Ivosev Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában