Labdarúgás

2021.01.04. 11:30

DEAC és DASE: más néven, de azonos mezben

A megyei I. osztályban szereplő együttesek őszének áttekintését ezúttal egyszerre két csapattal folytatjuk.

20200912 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló DASE - HAJDÚNÁNÁS FK megyei I. labdarúgó mérkőzés.

Fotó: Napló-archív

Majdnem féltávnál jár a Hajdú-Bihar megyei I. osztály, a koronavírus-járvány miatt az őszi idényből két fordulót eltoltak tavaszra. A Naplónak Pöszmet Tibor, a DEAC sportigazgatója értékelte a csonka őszt a két egyetemi csapat (DEAC II., DASE) kapcsán.

– A két gárdát együtt kell kezelni, hiszen csak szervezetileg más, egyébként teljes mértékben egybetartoznak – kezdte mondandóját a sportigazgató. – Mindemellett más-más koncepció van a két csapatnál, de a legfontosabb az egyetem alkotta elvek összessége. Pöszmet Tibor a DEAC második számú együttese tekintetében elmondta, hogy az utánpótlásban szereplő labdarúgóiknak szeretnének játéklehetőséget adni felnőtt szinten. Egyértelmű céljuk van: a bennmaradás.

„Olyan fiatalokkal szeretnénk évről évre elérni a megyei I. osztályban a szereplés jogát, akik bár a felnőtt kerettel edzenek, futballozni még leginkább ebben az osztályban van esélyük”

– mondta.

Az megfigyelhető a fekete-fehérek játékoskereténél, hogy több 2003-as születésű labdarúgó is megfordul már az NB II.-es gárda háza táján, leginkább a tréningeken. Azt is kiemelte a sportvezető, nagyon fontos elv náluk az, hogy minél előbb minél több fiatalt építsenek be a legnagyobbak közé.

– Míg a DEAC–nál a Katona Lászlóék által irányított „szakasz” egy régmúltra visszanyúló, stabil, összeszokott brigád, akik már többször meg is nyerték a legmagasabban rangsorolt osztályt Hajdú-Biharban megyei szinten, addig a DASE arra is lehetőséget ad, hogy a Debrecenben tanuló külföldi egyetemistákat is bevonjuk a sportéletbe. Ugyanis abban az együttesben több külföldi focistával is dolgozunk, szép hagyománynak véljük, hogy nekik is adunk profi sportolási lehetőséget, nem mellesleg profi körülmények között, mert van köztük például ugandai, egyiptomi és iraki korosztályos válogatott is – foglalta össze az igazgató a két csapat közti legfőbb és talán egyetlen különbséget.

Ok-okozat

Pöszmet Tibor hozzátette, hogy a DASE együttesével is az a céljuk, hogy bennmaradjanak, és kapacitásukhoz mérten kineveljenek akár NB II.-es szintű játékosokat is.

– Az MLSZ szabályzata elég érdekes ránk nézve, hiszen a Merkantil Bank Ligában szereplő DEAC-ból nem játszhatnak úgymond vissza labdarúgók, hiszen ez nekünk nem tartalékcsapatunk – mondta el a szakmai vezető azon kérdésre, hogy miért nem szerepeltetnek olyan NB II.-es futballistákat, akik esetleg kimaradnak egy-egy hétvégén a bajnokikon.

Arra pedig ekképp válaszolt, hogy miben látja a jövőt. – Megvan a tervünk a télre is: a Dóczy József utcai Sporttelep nagyon jó teret ad egy komoly alapozásnak, mellyel kellőképpen csatába állíthatók lesznek tavaszra a fiúk. Folyamatosan fejlesztünk, fontos az innováció az egyetemnél, ez pedig mind-mind jelentős érv ahhoz, hogy két komoly csapatot engedjünk vissza tavasszal a bajnokságba.

Végül azzal zárta Pöszmet Tibor a mondanivalóját, hogy eredményességet vár a folytatásban, és nem is alaptalanul, hiszen a múltban vannak szép eredményei az egyetemistáknak a megyei színtéren.

Számvetés

A DEAC II. jelenleg a 14. helyen áll a 16 csapatos küzdelemben, 14 mérkőzésből 2-szer győztek, 2 döntetlenjük van, s 10 vereségük. A gólkülönbséget tekintve: 21 gólt szereztek, s 40-et kaptak. A DASE pedig a 8. helyen áll, 14 meccséből 5-öt vett az együttes sikerrel, 3-szor ikszeltek, s 6-szor kaptak ki. Ők 39-szer zörgették meg az ellenfél hálóját, míg 27 gólt kaptak. Egymás ellen 2-2-t játszottak az ősszel. Folytatás előreláthatólag február végén.

Palánki István

Borítókép: Kiss Leventéékkel (feketében) a DASE, de a DEAC II. is motivált a bennmaradást illetően

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában