Női kézi vb

2020.12.06. 18:30

Ha van akarat, akkor a győzelem sem marad el

A női kézilabda-válogatott szerencsére a szebbik arcát mutatta a szerbek ellen.

Kumamoto 20191204 Kzilabda 2019 nk ni Vilgbajnoksg VB Magyarorszg Szenegl Fot Kovcs Anik Tvizi Petra

Fotó: Nemzeti Sport-archív

A horvátoktól elszenvedett váratlan vereség után a második csoportmérkőzését már megnyerte a válogatott a dániai női kézilabda-világbajnokságon vasárnap este. A szerbek nélkülözték egyik sztárjukat, a szombat este a hollandok ellen Achilles-ín-szakadást szenvedett Andrea Lekicset, a mieinknél Tóvizi Petra ismét a kezdőcsapatban kapott helyet.

Sokkal jobban és határozottabban kezdett a magyar csapat, mint a horvátok ellen, a remeklő Szőllősi-Zácsik Szandra góljaival 5–2-re vezettünk a 7. percben. Állandósulni látszott a háromgólos különbség, a szerbek már a félidő felénél kénytelen voltak időt kérni, és elővenni a titkos fegyverüket, a támadásban hét a hat elleni játékot. Ez sem segített rajtuk, ugyanis Zácsik tovább szórta a gólokat, a magyar fal állta a sarat, a kapuban pedig Bíró Blanka adott magabiztosságot az amúgy is feltüzelt csapatnak, így fokozatosan növelve az előnyt 20–11-es félidei vezetésnél szusszanhatott egyet a jól játszó magyar válogatott.

Fordulás után annyiban változott a játék képe, hogy az egyre inkább fáradni látszó délszlávok tovább erőltették a létszámfölényes támadásokat, Kovacsicsék pedig köszönték szépen és a labdaszerzések után többször is bevették az üresen ásítozó szerb kaput. Ha pedig visszaért a hálóőr, akkor felépített támadásokkal vették el a kedvét Szerbiának attól, hogy nekidurálják magukat egy csodaszámba menő felzárkózásnak.

Az eredmény lehetőséget teremtett arra, hogy az eddig kevesebbet játszók is kivegyék a részüket a sikerből, akik éltek is ezzel és egy remek, 38–26-os győzelemmel tartották életben a továbbjutási esélyeiket.

Úgy tűnik, a Danyi-Elek kapitánypáros sikerrel rázta fel a lányokat a horvátok elleni meccset követően. Remélhetőleg a folytatásban már végig egy ilyen hőfokon égő magyar együttest látunk, erre szükség is lesz, mivel kedden Hollandiával néz szembe a válogatott.

A mérkőzés után Bíró Imre, a DEAC férfi kézilabdacsapatának edzője értékelt a Hajdú-bihari Naplónak. – A szerbek játékán látszott a szombati meccs fáradtsága, a frissesség hiánya miatt nem ültek azok a dolgaik, amelyek a hollandok elleni győzelemhez vezettek. A létszámfölényes játékuk azért nem volt sikeres, mert hiába dolgozták ki szélre a helyzeteket, Bíró Blanka remekül és türelmesen kivárta a lövő játékos mozdulatát, és kitakarta a felületeket.

A magyar csapat játéka és hozzáállása szerencsére sokkal jobb volt, mint a horvátok elleni mérkőzésen. Ami különösen nagy különbség volt, az az átlövőink – főleg Szöllősi-Zácsik – hatékonysága, amely messze felülmúlta az első mérkőzésen tapasztaltakat.

A megszerzett labdákból sok gólt lőttek a mieink, indításokban is viszonylag jól működtünk. Ami nem tetszett, hogy védekezésben kevés megállító faultot láttam, ha a továbbiakban eredményesek akarunk lenni, akkor a belső posztokon jóval markánsabb teljesítményt kell nyújtanunk. Beállóból megint nem voltunk igazán eredményesek, de amíg a lövők távolról ilyen jól lőnek, addig igazából nincs is szükség a beállójátékra.

MSZ

A tények

Női kézilabda Európa-bajnokság, C csoport, második forduló

Magyarország–Szerbia 38–26 (20–11)

Kolding, zárt kapuk mögött. V: C. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)

Magyarország: BÍRÓ B. 1 – LUKÁCS V. 6, Klujber 3 (2), Kovacsics 4, Tóvizi , SZÖLLŐSI-ZÁCSIK 10, SCHATZL NADINE 5

Csere: Szikora (kapus), Tomori, Lakatos R. 1, Helembai F., HÁFRA N. 4, Faluvégi D. 2, Kácsor 2, Csiszár-Szekeres, Márton G. Szövetségi kapitány: Danyi Gábor, Elek Gábor

Szerbia: Tomasevics – Krpez-Slezák 1, Janjusevics, POP-LAZICS 4, Stoiljkovics, TRIFUNOVICS 4, Radosavljevics 5.

Csere: Risovics (kapus), Liscsevics 1, Lavko 4, Nikolics 3, Milojevics 1, Agbaba 2, Radojevics, Jovovics 1.

Szövetségi kapitány: Ljubomir Obradovics

Kiállítások: –, illetve 6 perc

Hétméteresek: 2/2, illetve 2/0

Borítókép: Tóvizi Petra ismét helyet kapott a kezdőcsapatban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában