kemény munka

2020.04.16. 11:24

Küzdelemre, illetve összetartozásra nevel

A Zen Bu Kan Kempo alapvető célja, hogy reális utcai önvédelmet tanítson.

A sportvilág szinte minden szereplője megsínyli a koronavírus miatt kialakult helyzetet, nincs ez másképp a harcművészetek világában sem. A debreceni Bushido Spartan Kempo klub március közepén volt kénytelen felfüggeszteni az edzéseit. A sportágról, az egyesületről és a jelenlegi lehetőségekről Keresztesi Péter, a klub edzője beszélt a Hajdú-bihari Naplónak.

Rendszeres versenyek

– A harcművészetekben különböző stílusok vannak, mindegyik irányzat egy-egy kiemelt vonalon halad végig. Nálunk a kempo a fő irány, és ennek egy alága a Zen Bu Kan Kempo, amit mi csinálunk. Ez egy önvédelmi alapú kevert harcművészet. A sportágunk alapvető célja, hogy reális utcai önvédelmet tanítson, ezért is vannak versenyek, mert az jó átmenet az utca és az edzőterem között. Formagyakorlatokat sajátítanak el a tanítványok, a tapasztaltabbak három év elteltével már fegyverekkel is tanulnak küzdeni.

A Bushido Spartan Kempo sportklub edzéseit nagyjából száz fő látogatta rendszeresen a kényszerszünet kezdetéig. Normál helyzetben egy héten nyolc tréning van, három korosztályban: 4–8, illetve 8–14 évesek és a 14 év fölöttiek, akik már felnőttnek számítanak ebben a sportágban. Az egyesület tagjai éves szinten 6-8 versenyen szoktak részt venni, ezek általában nyílt országos bajnokságok, de voltak már világ- és Európa-kupán is.

Kiállnak egymásért

Keresztesi Péter a kialakult helyzetben a felépített közösséget sajnálja a legjobban. – A mai világban, amikor annyira hív az élet az egyszerű örömök felé, mint a számítógépezés vagy a telefonozás, sikerült megteremteni egy olyan közeget, ahol a társak kiállnak egymásért, számíthatnak a másikra, és a nehézségekben is együtt vannak. Ebben tizenkét évnyi folyamatos kemény munka van, és sajnos nagy lemorzsolódásra lehet számítani, de azoknak, akik otthon is szeretnék csinálni most online edzéseket tartunk.

BA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában