Megizzadnak a részvételért

2019.09.25. 15:28

Nagy álma a vébé a debreceni spartanosoknak

Négy debreceni is ott lehet(ne) novemberben, a svédországi Spartan Ultra Világbajnokságon.

Fotó: Spartan Training Group

Nem kérdés, világszerte egyre népszerűbb a Spartan, mely egy speciális, akadályokkal nehezített terepfutó verseny.

Debrecenben is egyre többen hódolnak ennek a sportágnak, létezik egy hivatalos edzőcsoport is, a Spartan Training Group (STG), melynek tagjai már több nagy versenyen, egyebek mellett vébén és Európa-bajnokságon is bizonyítottak már.

Remek összhang

Legutóbb Lengyelországban, a Spartan Ultrán mérettették meg magukat a debreceniek. Drabbant István, Jenei Sándor, Kovács Tamás és Haramura Vilmos közel tíz órán keresztül küzdöttek magukkal és a pályával, mely 50,5 km hosszú volt, 3250 méteres szintemelkedéssel és 63 akadállyal. Megpróbáltatásaik nem maradtak elismerés nélkül, hiszen első helyen zártak. Sikerükkel pedig megváltották jegyüket a november 8. és 10. között rendezendő Spartan Ultra Világbajnokságra, melyet idén Svédországban, egy Åre nevű kis hegyvidéki faluban tartanak.

– A krynicai versenyen csapatban, open kategóriában indultunk. Alföldi gyerekekként nem sokszor van lehetőségünk hegyeken futkosni, de ezt a viadalon senki sem mondta volna meg rólunk. Remek összhang alakult ki köztünk, végig támogattuk, biztattuk egymást. A sikerünkkel kvalifikáltuk magunkat a világbajnokságra, ahova a szervezőktől aranyérmesként ingyen nevezést kaptunk – számolt be róla lapunknak Jenei Sándor, aki maga is elismerte, ennek a sportágnak a műveléséhez nem kis őrültség szükséges, ők mégis élvezik, amit csinálnak, és mindenképp szeretnének a vébén is rajthoz állni.

Az ultra vb egy 24 órás verseny, mely úgynevezett loop-okból, vagyis körökből áll, a cél pedig az, hogy az indulók minél több kört teljesítsenek. A viadalt az nyeri, aki 24 óra alatt a legtöbb kört abszolválja. Ahhoz, hogy hivatalos ultra vb teljesítő legyen valaki, minimum 30 mérföldet (közel 50 km) le kell gyűrnie a 100-ból.

– Az nagy segítség, hogy a jegyeket ingyen megkaptuk, ugyanakkor még sok más egyéb költség is felmerül, az utazást, a szállást, a felszerelést saját forrásból kell finanszírozni, ami négyünknek mintegy egymillió forint. Ahhoz, hogy elindulhassunk a világbajnokságon, támogatókra lesz szükségünk, most ezen munkálkodunk.

„Nagy álmunk, hogy ott lehessünk, és ennek megfelelően is készülünk, szeretnénk minél jobb teljesítményt nyújtani”

– részletezte Jenei, aki társaival együtt minden héten rendszeresen úszik, biciklizik, crossfit és spartan edzésre is járnak, emellett Tokajba szoktak elmenni futni, illetve rendszeresen versenyeznek.

– Ahhoz, hogy valaki sikeres tudjon lenni ebben a sportágban, főként kitartásra van szükség, a fizikai felkészültség mellett mentálisan is bírni kell a kihívásokat – vélekedett a sportember, aki társaival együtt három évvel ezelőtt puszta kíváncsiságból vágott bele a spartanba, ami később a szenvedélyükké vált.

Jenei Sándor is elismerte, sokszor megfordult már a fejében, hogy jobb lenne a meleg ágyában aludni ahelyett, hogy a hidegben legyűrhetetlennek tűnő akadályokkal versengene. De nincs mit tenni, szereti, így csinálja.

HBN

Borítókép: a debreceni négyes, Drabbant István, Jenei Sándor, Kovács Tamás és Haramura Vilmos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában