Akiknek túl szűk a lelátó

2019.06.23. 15:30

Egy ugrásra a világhírnévtől: a rendbontás nagymesterei

Böőr Zoltán nem zavartatja magát az efféle akcióktól, csak az adott meccsre koncentrál.

Fotó: AFP / Javier Soriano

Bár már bő három hete, hogy a fürdőruhás szőke ciklon berohant a Tottenham–Liverpool Bajnokok Ligája-döntőn a pályára, bizonyos körökben a mai napig téma, ami történt. Kinsey Wolanski modell a finálé első félidejében ugrotta át a reklámtáblákat, dobta le ruhái jó részét és szaladt el a kezdőkörig.

 

Nem példa nélküli, amit tett a fiatal hölgy, sokan választják ezt a módját annak, hogy felhívják magukra a figyelmet, pár perc hírnévre tegyenek szert, netán közöljenek valamit.

Noha a tévés közvetítésekben jó ideje már szándékosan nem mutatják a rendbontókat, a szervezők és a jogtulajdonosok így próbálják kedvüket szegni a feltűnési viszketegségben szenvedőknek, úgy tűnik, ez sem célravezető.

Nem tudták, hogy ott lesz

Talán a sportrendezvények megzavarására szakosodott „világhírű” Jaume Marquet Cot, azaz Jimmy Jump a legismertebb megrögzött rendzavaró. A katalán férfi 2002-ben tűnt fel először, és aztán évekig számos alkalommal hallatott magáról különböző rendezvényeken. Kezdjük talán a hírhedt beugróművész egy olyan húzásával, melyet a magyarok szempontjából is érdemes kiemelni. Ugyanis 2010. szeptember 11-én Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban is tiszteletét tette, méghozzá az Újpest–Ferencváros rangadón. Jimmy Jump a derbi második félidejének elején szaladt be a pályára katalán zászlóval a kezében, a kezdőpontnál megszerezte a labdát, amelyet az eredményjelző felőli kapuba rúgott, mielőtt a biztonsági emberek elkapták volna. Mint utóbb kiderült, ez egy megszervezett bevetés volt, a Bors intézte, mindenesetre így is örök emlék marad.

A DVSC korábbi ikonja, az akkor épp az Újpestet erősítő Böőr Zoltán személyesen is részese lehetett annak, ahogyan a sportpályák réme lecsapott Pesten. Őt kértük meg, elevenítse fel a történteket. – Igazság szerint nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, csak a meccs­re koncentráltam. Az volt az első Újpest–Ferencváros találkozóm, ráadásul telt ház előtt, zászlók és transzparensek erdejében arattunk máig feledhetetlen 6–0-s győzelmet.

Böőr Zoltán | Fotó: Napló

„Nem is tudtam, hogy ő rohant be a pályára, ez csak utóbb derült ki, nekünk nem szóltak róla, hogy ott lesz.”

Ha most szembe jönne velem az utcán, akkor sem ismerném fel. Egyébként nálam ezek az akciók nem érik el a céljukat, arra a szőke hölgyre sem kerestem rá utólag, aki a mostani BL-döntőn okozott egy kis zavart. Azt nem tudom, más labdarúgók miként reagálnak ilyen történésekre kiélezett szituációkban, de én mindig is úgy voltam vele, hogy ha meccs volt, akkor csak az volt a fókuszomban – mondta el lapunknak az egykori válogatott középpályás.

F1, tenisz, bármi jöhet

Jimmy Jump egyik legemlékezetesebb akciója a 2004-es labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjéhez fűződik. A görög–portugál találkozón berohant a pályára, és egy Barcelona-zászlót dobott Luís Figo arcába. Ez azért érdekes, mert a portugálok csapatkapitánya ezt követően igazolt el a Real Madridhoz. Az évek során több futballmeccsen is megjelent, például 2005 őszén az El Clásicón bukkant fel, de emellett például 2004-ben a felvezető kör alatt beszaladt a pályára a Forma–1-es Spanyol Nagydíj célegyenesében, valamint az egyik Roland Garros-döntőn Roger Federer fejére akarta húzni a katalán szimbólumnak számító vörös sapkát.

Még 2010-ben adott interjút az origo.hu-nak Jimmy Jump, melyben elmondta, milyen üzenetet hordoznak a befutásai.

„Az a mondanivalóm, hogy bárki ugorhat, illetve hogy mindenki különleges valamiben. Minden egyes napot szabadon kell megélni, és tudatni kell az emberekkel, hogy szabaddá válhatnak. Ha követik a jelzéseket, akkor megváltozhat az életük. Szeretkezzünk, ne háborúzzunk és legyünk szabadok.”

Maga Jimmy Jump is felszabadult, olyannyira, hogy sikeres vállalkozást épített fel; internetes oldalt működtetett, önéletrajzi könyvet írt, saját pólókat és más emléktárgyakat forgalmazott. Azonban az akcióinak eredményeképp 86 millió forintnyi büntetést és adósságot halmozott fel, ezért a bíróság úgy döntött, hogy fizetése felét automatikusan törlesztésre fordítják. Jó ideje nem hallani róla.

„Fogd be, Gary”

Azonban nem csupán Jimmy Jump az egyetlen híres rendbontó. Egy orosz fiatalember, Vitaly Zdorovetskiy a 2014-es foci-vb-n a német–argentin döntőn akarta megcsókolni a németek játékosát, Benedikt Höwedest. 2016-ban is volt egy próbálkozása, akkor az NBA-finálét zavarta meg, miután kitiltották a világ szinte összes stadionjából és sportlétesítményéből.

Mint utóbb kiderült, az idei BL-döntő „sztárja”, Kinsey Wolanski épp Vitaly Zdorovetskiy barátnője, aki párja erotikus vállalkozását reklámozta csöppnyi fürdőruháján.

Akad egy Karl Power nevű férfi is, akiről szintén érdemes szót ejteni: 2001-ben beállt a Manchester United csapatfotójához a Bayern München elleni BL-negyeddöntő előtt. Gary Neville volt az egyetlen, akinek feltűnt, hogy egy idegen is velük pózol, és meg is kérdezte, ki ő. Állítólag Karl Power csendre intette a legendát, mondván, „Fogd be, Gary, ne légy patkány, ezt Cantonáért csinálom!” Erre Gary Neville letérdelt az első sorba, és elkészült a hivatalos kép.

SZADÓ

Borítókép: Kinsey Wolanski nagy feltűnést keltett az idei BL-döntőn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában