Sikerek

2024.01.21. 07:00

Az ország legnívósabb táncversenyén remekeltek a hajdú-bihari fiatalok - fotókkal

A múlt hétvégén rendezték meg a XIII. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny döntőjét.

Bekecs Sándor

A Debreceni Hajdú Táncegyüttes

Forrás: Debreceni Hajdú Táncegyüttes Facebook

Az ország legnívósabb ifjúsági seregszemléjén képviselték Hajdú-Bihar vármegyét a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, a hajdúnánási Aranyszalma Néptáncegyüttes, valamint a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium és a berettyóújfalui Bajnóca Néptánc Egyesület táncosai. A múlt hétvégén rendezték meg a XIII. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny döntőjét az egri Bartakovics Béla Közösségi Házban.

Az Egri Lajtha László Néptánc és Népzenei Egyesület, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület közös szervezésében, január 12-14 között zajló versenyen, két korcsoportban (15-16 évesek és 17-18 évesek), fiúszóló és páros kategóriákban mérték össze tudásukat az elődöntőkből továbbjutottak. A fiatalok kötelező és szabadon választott táncok bemutatásával adtak számot felkészültségükről. A zsűri Gyöngygalléros Táncos-díjjal a legjobb lányokat, Ezüstpitykés Táncos-díjjal pedig a legjobb fiú táncosokat ismerte el, mindemellett pedig különdíjakat is kiosztottak.  

Nagy öröm számomra, hogy ilyen sok táncosunk bejutott a döntőbe, remekül szerepeltek, s büszkeséggel tölt el, hogy az ország legjobb ifjú tehetségei között mutathatták meg magukat

– mondta megkeresésünkre Tiszai Zsuzsanna, a Hajdú Táncegyüttes művészeti vezetője. A debreceni csoportot Molnár Szabolcs, Hortobágyi Csenge és kísérője, Lupócz Csanád, Nagy Csenge és kísérője, Branda Henrik, Vojtkó Eszter és párja, Lupócz Csanád; valamint Lovas Benedek, Kovács Anna és Szakály Máté, Lesku Dóra és Bugjó Richárd képviselték. Közölük Lovas Benedek produkcióját jutalmazta a szakmai zsűri ezüstpitykével, emellett pedig a Hajdú Táncegyüttes műhelye, felkészítő pedagógusai és szólistái különdíjat is nyertek. A táncosokat Tiszai Zsuzsa, Ligetiné Csendom Erika, Takács Zoltán és Bajusz Gergő készítették fel.

Ifisták Egerben, felnőttek Kolozsváron

Hasonló sikerekről számolhat be a Debreceni Népi Együttes (DNE), melyet Veres Anna, Lesó Áron, Lesó Ákos, továbbá Hercz Nelli, Gere Attila, Jaro Enikő (kísérője Lechner Máté) képviselt a színpadon. A szakmai zsűri értékelése alapján pedig Hercz Nelli Gyöngygalléros Táncos, Gere Attila Ezüstpitykés Táncos-díjat kapott, Jaro Enikő pedig különdíjban részesült. A fiatalok felkészítői Hercz Lili és Rozsályi Dániel voltak.

Amíg a DNE ifijei Egerben remekeltek, addig a felnőtt együttesnél sem állt meg az élet a hétvégére: immár hagyománnyá vált, hogy a kolozsvári Tokos zenekar újévi koncertjén vendégszerepelnek.  

Harmadik alkalommal vettünk részt a zenekar újévköszöntő koncertjén Kolozsváron. Rajtunk kívül még a méhkeréki hagyományőrző néptáncosok és Berecz István működtek közre a műsorban, amelyre megtelt a helyi Diákművelődési ház

– mondta megkeresésünkre Hercz Vilmos művészeti vezető. Hozzátette, további négy közös koncertet terveznek még, a következő Székelyhídon lesz január 19-én, a záró előadást pedig Debrecenben tervezik március 31-re.

Több siker Hajdúnánáson, mint ahány hét eltelt az évből  

Öt produkcióval képviseltette magát a hétvégi versenyen az Aranyszalma Néptáncegyüttes. A hajdúnánási csoportot Kovács Aliz, Fekete Zsombor, Gyulai Evelin, Varga Sándor Patrik, Horváth Dorina Jázmin és Ölveti Sándor képviselték.

Végtelenül büszkék vagyunk táncosainkra, akik több hónapos alázatos és szorgalmas munkának köszönhetően, nagyon magas színvonalon képviseltek minket

– mondta megkeresésünkre Márton Attila művészeti vezető, aki Kiss-Varga Ágnessel közösen készítette fel a fiatalokat az egri megmérettetésre. A táncosok közül végül Horváth Dorina Gyöngygalléros Táncos-címet nyert, kísérője Varga Patrik volt. Márton Attila pedig Pedagógus-különdíjban részesült.  

– Szinte el sem indult a 2024-es év és kapkodjuk a fejünket, hogy felfogjuk és örüljünk a szakmai bizottságok elismerései között. A hajdúnánási néptáncműhely mind a 3 korosztály képviselteti magát az idei országos néptáncantológiákon. Hatalmas siker és megtiszteltetés ez a városunkban élő és néptánccal foglalkozó pedagógusoknak, táncosoknak – ismertette az ez évi további sikereket Márton Attila. A budapesti Operettszínházban, immár második alkalommal szerepelnek a Felnőtt Néptánc Antológián, ezúttal Kiss-Varga Ágnes, Dezsőházi Tamás és Márton Attila: Bukovináról című koreográfiájával. Az Ifjúsági Néptáncantológián Horváth Dorina szólótáncosként képviseli majd a várost és néptáncegyüttesét, míg a március 24-i Gyermek Néptáncantológián – első alkalommal – szerepelnek a hajdúnánási táncosok, a Bocskai Apródjai Néptánccsoport Tóth Evelin és Márton Attila: Nóta(fa)pad című koreográfiájával.

A Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumot és a Főnix Néptáncegyüttest Kelemen Zsófia (kísérője Kállay Mátyás), a berettyóújfalui Bajnóca Néptánc Egyesületet pedig Tóth Hanna és kísérője, Tekse Patrik képviselték a XIII. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny döntőjében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában