Fotókkal

2023.12.02. 22:10

„Hét évtized, tele emlékekkel, fáradhatatlan munkával” – 70 éves a Debreceni Hajdú Táncegyüttes

Gálaműsorral ünnepelte a sikeres együttes a születésnapját.

Nagy Emese

Nagyszabású gálával ünnepeltek szombaton a hajdúsok

Forrás: Kiss Annamarie

A Debreceni Hajdú Táncegyüttes fennállása alkalmából 70 éves jubileumi gálaműsorát tartotta szombaton a Csokonai Nemzeti Színházban.

– Mindenki jól emlékszik azokra az estékre 2017-ből és 2018-ból, amikor közösen a televízió előtt szurkoltunk a Hajdúért a Fölszállott a páva című műsorban. Zámbori István 70 esztendeje alapította az Építők Népi Tánccsoportját. 1953-at írunk, és biztos vagyok benne, hogy maga sem gondolta, hogy évtizedek múltán, a ma már Debreceni Hajdú Táncegyüttes nevét viselő közösség, szűkebb és tágabb pátriájában egyaránt, a debreceniség tisztelt és szeretett szimbólumává terebélyesedik.

Az akkor megfogalmazott szellemi fundamentum erősnek bizonyult, hiszen az együttes már 70 éve a bizonyosság: a nemzet nemcsak nyelvében, hanem hagyományaiban, dalaiban és táncaiban is él, amelynek hatalmas szerepe van a lelki egység fenntartásában

– fogalmazott köszöntőjében Papp László polgármester.

Papp László polgármester
Papp László polgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Sok-sok derűs pillanat

Mint kiemelte, a hagyományokból a Hajdú Táncegyüttes elsősorban a táncot és az attól elválaszthatatlan zenét, dalt választotta. Megtanulta és bemutatta a néptáncművészet legszebb műveit, vendégkoreográfusokat hívott, és maga is kísérletezett az eredeti néptánc feldolgozásának újszerű lehetőségeivel.

– Ez idő során művészi, emberi kötelékek, az egyéni teljesítményeknek is teret adó, mégis baráti, családi közösségként működő tánccsoportban igen komoly baráti szálak és szerelmek szövődtek. A próbák a sok-sok derűs pillanat mellett felelősségteljes munkává nemesültek, s valamennyiük életének meghatározó időszakává váltak. Néhány nevet szeretnék megemlíteni a múltból, akik a legendás dr. Béres András és dr. Varga Gyula együttesvezetők távozását követően nemcsak talpra állították, de a magasba repítették az együttest: Nagy László a kiváló táncos, dr. Kardos László művészeti vezető, Kiss József és Koroknai Katalin. Mindnyájan komplex megoldásokat kereső, szakmailag és emberileg különleges nagyságai az együttesnek – sorolta Papp László.

Új színt és lendületet hozott

A polgármester kiemelte, hajszál híján 30 éve, hogy egy tetterős, lobogó lelkű fiatal táncospár, Tiszai Zsuzsa és Lovas Bálint vette át az együttes vezetését. Fiatalságuk és új szemléletük a „féltve, de megújítva" szellemében hozott új színt és lendületet az együttes életébe. – A Fekete piros, a Megszépült szegénység, az Arra van a kőhíd rakva, valamint a Táncos Maskurák című műsoruk, a Miske László színművész felkérésére készített Mádéfalvi veszedelem táncjáték is ékes példái ennek az útnak. Felejthetetlen volt a debreceniek szívének oly kedves „Egyet lép az ősi város" táncköltemény, és a „Debrecen a szabadság őrvárosa" táncjáték, amelyet a Debreceni Népi Együttessel közösen adtak elő – idézte fel.

A szakma és a közönség elismerését, megbecsülését jelzi, hogy kitüntetésekből, díjakból úgyszólván mindent megkaptak, amit egy művészeti együttes megkaphat. Sok-sok nívódíjat hazai és nemzetközi fesztiválokon, szakmai és együttesvezetői elismerő díjat, kitüntetést, így városunktól a Debrecen Város Pro Urbe díját is. A Hajdú Táncegyüttes munkássága bekerült a Hajdú-bihari Értéktárba, ezen keresztül a Nemzeti Értéktárba is

– hangsúlyozta Papp László. – Hét évtized. Tele emlékekkel, fáradhatatlan munkával és a magyar néptánc iránti elkötelezettséggel – összegzett.

Sikeres és hosszú életű társulat

A polgármester kitért arra, hogy a Hajdú Táncegyüttes kezdetektől fogva a magyarság örökségének megőrzésére törekedett, és ezáltal közösségünk nélkülözhetetlen pillérévé vált. Az elmúlt hetven évben nemcsak a tánc volt jelen, hanem az életőröm, a lelkesedés és az összetartozás is. Minden egyes fellépés, minden egyes próba és minden együtt töltött pillanat a közös emlékezet részévé vált. – Ma este, miközben ünnepeljük ezt a mérföldkövet, köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki részt vett ebben az utazásban. Az alapítóknak, akik elindították az együttest, a jelenlegi és korábbi táncosoknak, és mindazoknak, akik támogatták és segítették őket. Külön köszönet illeti a szülőket, családtagokat, akik időt, energiát, anyagiakat nem sajnálva, mindig törődtek, együtt örültek vagy sírtak táncos csemetéikkel. A felsoroltak nélkül nem lehetne ilyen sikeres és hosszú életű egy ilyen csodálatos társulat.

Legyen a néptánc, mint őseink kulturális öröksége mindig az egység, a szépség és az öröm forrása az életünkben!

– intett a városvezető. – Ezért pályázunk közösen a Hajdú táncházának megújítására, hogy az együttes századik születésnapját is Debrecen egyik legismertebb, legnagyobb múltú együtteseként, méltó otthonában tudja ünnepelni – zárta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában