helyi kultúra

2019.11.03. 17:38

Mást nem is kérünk, csak béke legyen!

1051 szoboszlói katona nevét vésték a katonaszobor köré az I. világháborús emlékműnél.

A világháborús emlékműveknél tartották meg a nagy hagyományú ünnepi megemlékezést a halottak napja alkalmából a városszépítő egyesület szervezésében.

John Lennont idézte beszédében Túri Borbála, a Szép Ernő-díjas nyugalmazott könyvtáros a református templomkertben lévő emlékműnél záró gondolatként. Mindenekelőtt azonban szólt a Nagy Háborúról és annak napjainkat is befolyásoló hatásáról, az óhatatlanul bekövetkező II. világháború veszteségeiről. Korabeli helyi források, visszaemlékezések alapján mutatta be, hogyan értesült, hogyan élte meg e napokat, éveket a város lakossága.

Túri Borbála
Fotó: Tibai Irma

1051 szoboszlói katona nevét vésték a katonaszobor köré az I. világháborús emlékműnél. A II. világháborúban elveszejtett honfitársak közül mintegy 700 halott nevét sikerült összegyűjteni és megörökíteni.

Az emlékhelyeken a leszálló est sötétjében imát mondtak a nagy történelmi egyházak helyi vezetői. Mindkét helyen a kegyelet koszorúit helyezték el az önkormányzat, az egyházak és a különböző szervezetek képviseletében.

Tibai Irma

Borítókép: Az önkormányzat részéről koszorúzott Czeglédi Gyula polgármester, Majoros Petronella alpolgármester és Harsányi István képviselő

Ezek is érdekelhetik