Tele portékával

2024.04.06. 16:06

Átadták az új vásárteret a Hortobágyon - fotókkal

Április 6-án, szombaton délután adták át Hortobágy megújult vásárterét, ahol portálunk is szétnézett, mire számíthatnak majd a látogatók.

Kosztin Éva

Az árusok mellett az érdeklődők is birtokba vették az új vásárteret

Forrás: Kiss Annamarie

– A vásártér átadása egy 2018 óta húzódó projekt egyik jelentős mérföldköve. 20 elárusító bódét és 3 ételes-italos pavilont telepítettünk, utóbbiak közül mindegyik közmű rendszerrel van ellátva. Az elárusítóhelyeknek eddig 95 százaléka kelt el, az ételes pavilonoknál 100 százalékos a telítettség – tájékoztatott Jakab Ádám, Hortobágy polgármestere. Elmondta, a Világörökségünk a puszta elnevezésű, közel 3 milliárd forint költségvetésű GINOP pályázatból a vásártér korszerűsítése mellett a felújított Hortobágyi Pásztormúzeumot is átadták, leaszfaltozták a hídi vásár vásári utcáit, illetve heteken belül egy kalandpark is megnyitja majd kapuit a településen.

20240406-vasarter-Hortobagy-KA
A vásártér a távolból
Forrás: Kiss Annamarie

Kihajtani tilos

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy hiába készültek el a munkálatokkal, a kihajtást idén még máshol szervezik. – Az építkezés után még nem tért magához a gyep, így nem megfelelő a környezet arra, hogy lovak és ökrös szekerek hajtsanak át rajta. Balesetveszélyes, és nem is annyira esztétikus, ezért április 27-én utolsó alkalommal Mátán rendezzük a kihajtást, de a behajtás ősszel már biztosan itt lesz – vetítette előre Jakab Ádám.

Hozzátette, párhuzamosan más kezdeményezések is zajlottak, a Magyar Szürkék Útja nevű projektnek köszönhetően felújították a víziszínpadot és a lelátóit, valamint számos, a rendezvények szervezését támogató eszközt, mint például rendezvénysátrakat, mobil színpadot, kerékpárokat és rollereket szereztek be. – Egy olyan fejlődésen ment keresztül Hortobágy, amire már nagyon vágytunk mindannyian – összegezte.

Veteránok és újoncok a vásártéren

Miután a polgármestertől elköszöntünk, megcéloztuk az árusokat az új bódékban. – A férjem a fazekas, én vagyok az inasa a műhelyben – mondta a csodaszép edényeik között a nádudvari K. Nagyné Szarvas Eszter, aki férjével immár a huszonnegyedik szezont kezdi a Hortobágyon. – Csak saját termékeket árusítunk, amit otthon a műhelyben készítünk. Az új bódé még kicsit szokatlan, be kell laknunk, de nagy szerencsénk volt a kivitelezővel, akik megkérdezték, mik az igényeinek, és teljesítették is azokat – fogalmazta meg az új környezettel kapcsolatban.

20240406-vasarter-Hortobagy-KA_3
K. Nagyné Szarvas Eszter a férjével immár a huszonnegyedik szezont kezdi a Hortobágyon
Forrás: Kiss Annamarie

Mi most árulunk először itt, a férjem fából készült termékeket készít, életfákat, játékokat, dísztárgyakat, kulcstartókat. 15 éve foglalkozunk ezzel, és most, hogy így megszépült a Hortobágy, gondoltuk, hogy itt is megpróbálkozunk  – osztotta meg velünk a nagymacsi Szarvasné Módi Andrea.

Nyerlucz Annáék régi motorosoknak, vagyis inkább ostorosoknak számítanak már a vásárban. Többek között bőrdíszműveket, kézzel készített fonott kosarakat árulnak egy negyedszázada Hortobágyon, nem is volt számukra kérdés, hogy pavilont béreljenek. Mint megtudtuk, a legnépszerűbb termékeik a hagyományos ostor, a kulacs, a hűtőmágnes és a kulcstartó.

20240406-vasarter-Hortobagy-KA_14
Már kipakolták portékáikat az árusok
Forrás: Kiss Annamarie

Friss, meleg a kürtőskalács, vattacukor és a lángos!

Közelebbről szemügyre vettük az ételes pavilonok kínálatát is. A kürtőskalácsokra specializálódott Szarvas nevű bódéban 2000 forintba kerül a kémény alakú édesség.

Aki szereti a vattacukrot, az biztosan nem távozik a vásártérről csalódottan, ugyanis egy másik, főként alkoholos és alkoholmentes italokat egyaránt kínáló bódéban tizennégy féle ízben kapható a pálcikára feltekert édes felhő 1000 forintos darabáron.

A Laci Lángos neve eléggé árulkodó ahhoz, hogy kitaláljuk, milyen terméket árulnak elsősorban a pavilonnál, a mellette felfüggesztett bográcsok slambuc és birkapörkölt feliratokkal szintén nem hagynak bennünk sok kétséget, hogy mivel tömhetjük a bendőnket a kihelyezett sörpadokon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában