Vízgazdálkodás

2024.03.06. 11:45

Így folytatódik a Civaqua-program – alig fejezték be az első ütemet, máris kezdik a másodikat!

A kormánynak köszönhetően Debrecen nagy vízgazdálkodási programja tovább folytatódhat. A Civaqua 2 kiemelt fejlesztési programpontként bekerül a KEHOP Plusz európai uniós fejlesztési alapba.

Nagy Emese

Aradi Csaba (balról), Papp László és Balázs Ákos számoltak be a Civaqua folytatásáról

Forrás: Kiss Annamarie

Ahogyan arról a haon írt, két fontos, Debrecent érintő kormánydöntésről számolt be kedden közösségi oldalán Papp László polgármester. Ezek közül az egyik szorosan kapcsolódik az elmúlt napokban elfogadott környezetvédelmi programhoz, a Zöld kódexhez. A részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be szerda reggel a nagyerdei Medvesaroknál, ami egyébként az egyik legszebb és legautentikusabb része a debreceni Nagyerdőnek, ahol akár 250 éves tölgyekkel is találkozhatunk.

A Civaqua folytatásával a Fancsikai- és a Vekeri-tavak vízellátása is javul

Papp László elmondta, kedden jelent meg a Magyar Közlönyben az a döntés, mely szerint több mint 40 milliárd forintot dedikálnak a Civaqua-program folytatására, ugyanis a kormány döntést hozott arról, hogy kiemelt fejlesztési programpontként bekerül a Civaqua 2 a KEHOP Plusz európai uniós fejlesztési alapba. Hangsúlyozta, a döntés jelentős további vízellátást biztosít majd a debreceni Nagyerdőnek és az Erdőspusztáknak, ezáltal pedig biztosíthatóvá válik a Fancsikai- és a Vekeri-tavak folyamatos és megfelelő szintű vízellátása is. 

A Civaqua-program több mint 50 éve várt a megvalósításra,  2023 novemberében átadtuk az első ütemet, ezáltal gyakorlatilag biztosítottá vált a Tócó vízutánpótlása, de nem ez volt a végcél. Terveink között szerepel, hogy a továbbiakban a város felszíni vízgazdálkodását tovább javítsuk és erősítsük

 – emelte ki.

civaqua, debrecen, vízellátás, nagyerdő, papp lászló
Papp László a Civaqua folytatásának jelentőségéről beszélt.
Forrás: Kiss Annamarie

Papp László hozzátette, Debrecen erdősültségi mutatója meghaladja a 34 százalékot, az Erdőspuszták elérése esetén pedig egy lépésre vagyunk a Fancsikai- és a Vekeri-tavak folyamatos vízutánpótlásának a biztosításától. 

Óriási előrelépés, hogy a második ütem folytatása már a tervezés szakaszába léphet, és elindulhat a konkrét program előkészítése

– hangsúlyozta.

További zöldfolyosók jöhetnek létre

Balázs Ákos alpolgármester megjegyezte, kicsivel több mint egy héttel ezelőtt fogadta el Debrecen közgyűlése a Zöld kódexet, ez a város környezetvédelmi programja, amit a Debreceni Egyetem Zöld munkacsoport tagjaival együtt készítettek. – Ötven intézkedést tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan tudjuk Debrecent zöldebbé tenni a következő években. A helyiek véleményét is megkérdeztük; 60 ezer kattintás érkezett az 50 intézkedésre, a legtöbbet a Vizet a Nagyerdőnek, vizet az Erdőspusztáknak! programpont kapta, ezért is nagyon fontos, hogy ilyen hamar arról tudunk beszámolni, hogy a kormányzat támogatja ezt a programot – szögezte le.

civaqua, debrecen, vízellátás, nagyerdő, papp lászló, zöld kódex
Balázs Ákos a Zöld Kódexről is beszélt 
Forrás: Kiss Annamarie

– Ha a vizet el tudjuk vinni a város keleti oldalára, akkor tulajdonképpen a Tócó patakkal együtt egy vízgyűrű jön létre a város körül. A Zöld Kódexnek további intézkedései vannak arra vonatkozóan, hogy a „kék gyűrű” mellett hogyan tudunk további zöldfolyosókat létrehozni, ami nagyban szolgálni fogja, hogy Debrecen zöld és fenntartható módon tudjon fejlődni. Ebben a munkában továbbra is számítunk a szakemberekre, az egyetem munkatársaira, a Zöld Munkacsoport tagjaira – fogalmazott.

–Nagy öröm számomra, hogy ez a program úgy néz ki, kiteljesedik, és mindazt, amit már évek óta szeretnénk, az a megvalósulás közelébe ér – szögezte le Aradi Csaba ökológus, a Zöld Munkacsoport tagja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában