Elkészült!

2023.11.28. 15:39

Immár hivatalos: Debrecenbe is jut a Tisza vizéből – fotókkal

A Civaqua-program első üteme sikeresen befejeződött, most a jóléti vizes fejlesztések következnek.

Szakál Adrienn

Helyszínbejárással indult a kedd

Forrás: Kiss Annamarie

Délelőtti helyszíni bejárás után az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szervezésében a Debreceni Egyetem Vezér úti Innovációs Központjánban rendezték meg november 28-án, kedden a Civaqua-Tócó projekt, mint a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer átalakítása, kibővítése című projekt zárórendezvényét. Az európai uniós és magyar állami támogatásból, összesen több mint 15,7 milliárd forintból megvalósult fejlesztéssel sokéves tervezés után nemrég megérkezett a Tisza vize Debrecenbe.

Nyugodtan nevezhetjük történelminek ezt a pillanatot, és történelmi jelentőségűnek azt, hogy a Civaqua első üteme ma már Debrecen szerves részévé vált

– kezdte köszöntőjét Papp László polgármester. Felidézte, hogy az elmúlt 25 évben folyamatosan megoldandó feladatként lebegett a városvezetőség előtt. – Közös felelősségünk, hogy gyermekeinkre jobb állapotban lévő világot hagyjunk, mint amilyet mi átvettünk – összegzett. Elmondta, azon a természeti értékek egyike, amelyek Debrecent ma meghatározzák, nem más, mint hogy ez az egyik legnagyobb erdős területtel rendelkező városa az országnak, és ezeknek a zöld területeknek a hosszútávú fenntartása szempontjából rendkívül nagy jelentősége van ezen beruházásnak. 

– A Civaqua immár tény és valóság, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy Debrecen nemcsak lokális, hanem regionális szinten is sokat tett és tesz a jövőben is a környezet megóvásáért, a fenntarthatóságért – mutatott rá.

Megjegyezte, hogy az elmúlt években több más projektet hajtott végre Debrecen hasonló célok érdekében. – Debrecen globális tényezővé vált az elmúlt években, ami a 21. század egyik legnagyobb kihívása, a zöld energia és annak tárolása szempontjából is meghatározó, így elmondható, hogy Debrecen lokálisan és globálisan is leteszi a névjegyét az asztalra – hangsúlyozta.

20231128-civaqua-bejaras-Debrecen-KA-HBN_5
Balázs Ákos (balról), Papp László és Láng István kedd délelőtt helyszíni bejáráson
Fotó: KISS ANNAMARIE / Forrás: Kiss Annamarie

Tervben a következő lépések

Papp László kiemelte, hogy a beruházásnak itt még nincs vége, a második ütem tervezése folyamatban van, melynek része lesz a Nagyerdő vízutánpótlása, ahogy az Erdőspusztai-tavak, a Vekeri és a Fancsika vízutánpótlása is tervben van. 

Emlékeztetett arra is, hogy a jóléti fejlesztések még szerethetőbbé és hasznosabbá teszik majd az eddig „tisztán vízügyes” projektet. Kitért arra is, hogy a TOP Plusz forráskeretet csütörtökön (november 30-án) tárgyalja a közgyűlés, ahol egyebek mellett szó lesz ezen beruházás jóléti fejlesztéseiről a Vezér úton és a Tócó környéki 3 hektáros területen, ahol szintén parkosítással egybekötött vízterületet hoznak létre, ahogyan a város környéki, már meglévő tavak esetén. 

Végül bejelentette, hogy mivel a víz bejuttatása Debrecenbe gravitáció segítségével nem lehetséges, és nagy energiaigénnyel tudták megoldani, egy júliusi kormányzati döntés jelentős keretet biztosít Debrecennek a naperőművek fejlesztésére, az országos Vízügyi Főigazgatósággal együttműködve így olyan fejlesztést szeretnének megvalósítani, ami napelem segítségével ennek a rendszernek a fenntartható működését is biztosíthatja majd.

A természetvédelem őrvárosa

Balázs Ákos alpolgármester úgy fogalmazott: Debrecen olyan város, ahol a tradíciók az élet nagyon sok területén jelen vannak, így gyakran őrvárosnak nevezek, de Debrecen mindezek mellett a természetvédelem őrvárosa is. Felhívta a figyelmet Aradi Csaba ökológus, egyetemi docens szakmai segítségnyújtására és a Future Of Debrecen mozgalomra, majd elmondta, hogy nem kevesebb, mint 50 éves álom vált valóra a Civaqua első ütemével. 

Sikerült, a víz itt van és semmi nem állít meg bennünket abban, hogy továbbra is nagyon sok zöld intézkedést hozzunk!

– összegzett. Kitért az ipari övezetek mentén kialakított és folyamatban lévő véderdősítésre, az Ültessünk 10 ezer fát! kezdeményezésre, a Tócó-patak menti zöldfolyosóra, majd megjegyezte, hogy igyekeznek az élet minden területén zöld megoldásokat alkalmazni.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóságvezetője elmondta, hogy a második ütemnek a Nagyerdő vízpótlására vonatkozó engedélyes terve elkészült, az Erdőspusztai-tavakra vonatkozó tervek pedig tanulmányszinten vannak készen. Beszélt a klímaváltozás országos szintű hatásairól hozzátéve, hogy ezen jelenségek miatt is szükség van az országos szintű fejlesztésekre.

Szakmai és környezetvédelmi bravúr

A köszöntők után Szegi Attila, a TIVIZIG műszaki titkára tartott prezentációt a beruházás eddigi mérföldköveiről. A fejlesztést az OVF és a TIVIZIG konzorciuma valósította meg a Debreceni Önkormányzattal együttműködve, a kivitelező az Aqua-General Kft. volt.

 A projekt során a szivattyútelepek munkálatai mellett megépítették a 13 kilométer hosszú és egy méter átmérőjű nyomóvezetéket a szivattyútelep és a térségi magaspont között, Bodaszőlő közelében. A víz ezen a nyomóvezetéken jut el az ott megépített, háromezer köbméteres kiegyenlítő tározóhoz. A projektnek fontos része volt a Tócó-völgyi felső vízellátó útvonal kiépítése, mellyel a Tócó mentén 14 duzzasztó műtárgy és négy fenéklépcső készült vízvisszatartás céljából. A Vezér úton egy 27 ezer köbméter víz befogatására alkalmas tározót építettek, ennek a létesítménynek az elsődleges funkciója, hogy aszályos időszakban tartalék vízbázist biztosítson, jelentős csapadékmennyiség esetén a Tócón érkező nagyobb vízhozamokat, belvízhullámokat visszatartsa, emellett ökológiai, szociális és jóléti funkciót lássanak el.

Mint elhangzott, Debrecen városvezetősége néhány éven belül komoly jóléti fejlesztéseket szeretne végrehajtani a Tócó és a Vezér úti tározó környékén, egyebek mellett parkokat is kialakítanának, melyek kedvelt szabadidős helyszínei lehetnek majd a debrecenieknek.

Debrecen, civaqua
A projekt legfontosabb szereplői díszüvegeket vehettek át, melyek a Tisza Debrecenből merített vizét tartalmazzák
Forrás: Szakál Adrienn 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában