Pódiumbeszélgetés

2024.01.26. 20:06

Debrecen kódexbe foglalta: így lesz Európa Zöld Fővárosa

A cívisváros úgy fejlődik, hogy közben vigyáz az emberek egészségére és a természet értékeire.

Bekecs Sándor

A szakma határozottan állítja: Debrecen Európa Zöld Fővárosa lehet

Forrás: Czinege Melinda

A Future of Debrecen harmadik JövőMűhely pódiumbeszélgetésének témája ezúttal a napokban elkészült debreceni Zöld Kódex, azaz a város Környezetvédelmi Programja (KVP) volt január 26-án. Az eseményen a programban résztvevő szakemberek beszélgettek, s mutatták be az ország legkorszerűbb és legkomplexebb környezetvédelmi stratégiai dokumentumát.

Mint arról korábban beszámoltunk, környezetvédelmi szakemberek és professzorok készítették el az ország legnagyobb környezetvédelmi programját, Debrecen Zöld Kódexét. Papp László polgármester sajtótájékoztatón akkor elmondta, 

a kódex megalkotása során kiemelt cél volt, hogy ne fővárosi vagy egy külföldi munkacsoport készítse el azt, hanem olyan szakemberek, akik ízig-vérig debreceniek, ismerik a város lüktetését, a mindennapjait és a helyi történéseket.

– Az 50 intézkedéscsomagot tartalmazó program 2023 és 2026 közötti időszakra vonatkozóan határoz meg egy nagyon komoly és összetett elvárás és feladatrendszert. A környezetvédelmi program és a városvezetés elkötelezettsége az egyértelmű garancia arra, hogy a debreceni gazdaság fejlődése nem jelent semmilyen veszélyt a város életére, a város érdekeit meg fogjuk védeni, és ki fogjuk harcolni azokat a megoldásokat, amelyek a debreceniek számára fontos és megnyugtató megoldásokat fogják elhozni – írta korábban közösségi oldalán Debrecen polgármestere.

A pénteki rendezvényen Balázs Ákos, Debrecen városüzemeltetésért és zöld ügyekért felelős alpolgármestere beszélgetett a Környezetvédelmi Program szerzői közül Szűcs István és Hamecz Orsolya szerkesztővel és társszerkesztővel, Husi Gézával, a közlekedés és energetika témacsoport vezetőjével, valamint Stündl Lászlóval, a vízrajz és települési vízgazdálkodás témacsoport vezetőjével beszélgetett. A moderátor szerepét ezúttal is Gulyás István, az M5 tévécsatorna szerkesztő-műsorvezetője töltötte be.

A helyi tudásra és a közösség erejére épít Debrecen

Az esemény elején elhangzott, óriási érdeklődés övezi a környezetvédelmi programot, a visszajelzések alapján a debreceniek fontosnak tartják környezetük védelmét. Ezt támasztja alá többek között az, hogy az önkormányzat által indított szavazáson – amelyen a KVP intézkedéseit értékelhetik a voksolók – eddig több, mint 20 ezren választottak számukra szimpatikus intézkedést.

– Három éve indult el az az együttműködés, amelynek mára kézzel fogható eredménye ez a program, s a mögötte álló, valóban cselekvő közösség. Az elmúlt években egyre fokozódott az emberek érdeklődése a fenntarthatóság, környezetvédelem irányába, így a KVP intézkedéseiben nagy szerepet kap a lakosság minél szélesebb körben való bevonása – mondta Balázs Ákos. Hozzátette, a város történelme világosan mutatja, hogy a debreceniek elkötelezettek természetvédelem mellett. 

Debrecen egy különleges hely, különleges emberekkel; egy olyan erős közösség, ahol egyaránt fontos a tradíció és az innováció. Ez a debreceniek erőssége: összefogás, a helyi tudásra való építkezés. Így alkottuk meg a Debreceni Egyetem professzoraival közösen ezt a kódexet, amely az élet minden területére és kihívására kínál zöld megoldást 

– fogalmazott.

Balázs Ákos
Balázs Ákos
Forrás: Czinege Melinda

– Olyan programot alkottunk, amely egyrészt őszintén bemutatja a jelenlegi helyzetet, a problémákat, jövőbeni kihívásokat, s ezekre válaszokat, megoldásokat kínál. A benne foglalt 50 intézkedés kétszeresét határoztuk meg, a végleges verzió szakmai viták mentén alakult ki – mutatott rá Szűcs István. Hamecz Orsolya hozzátette, az intézkedések kidolgozása során fontos szempont volt, hogy azok beilleszthetőek legyenek a város mindennapjaiba, a hivatal munkájába. Mint fogalmazott, olyan pályát kellett meghatározniuk, amely a szakértelem, a tudás és a realitás talaján tartja a programot.

Debrecen cégei is elkötelezettek a környezetvédelem mellett

Husi Géza kifejtette, a közlekedés egyre fejlettebbé és gyorsabbá tette az életet. Fenntartásához egyre több energia megtermelése szükséges, viszont fontos figyelemmel lenni az energiaforrások védelmére, s a megtermelésnek lehető legkisebb környezeti terheléssel kell járnia. – A társadalmi, gazdasági, műszaki és környezeti hatásokban egyensúlyt kell találnunk. Ebből a szempontból kifejezetten hasznos volt a város különböző cégeivel való konzultáció. Az egyetemen legalább 30 évvel előre kell gondolkodnunk, tehát nem csak mára, de a jövőre is képezzük a szakembereket. Bíztató, hogy már most is jelen van a debreceni cégeknél a fenntarthatósági, környezetvédelmi szemlélet – mondta.  

A szavazáson nagy kedvencek a Vizet a Nagyerdőbe! és a Vizet az Erdőspusztáknak! programok, illetve a faültetéssel kapcsolatos intézkedések. Nem csoda, hiszen a levegő után a víz a második legfontosabb program, nélküle nincs élet. Ezért is fontos az ivóvíz, a felszíni vizek és a szennyvíz megfelelő kezelése, hasznosítása 

– mutatott rá Stünd László.

A szakma határozottan állítja: Debrecen Európa Zöld Fővárosa lehet

Történelmi hagyományaink, a zöld kódex, a debreceniek együttműködése feljogosítanak minket arra, hogy valóban Európa Zöld Fővárosa legyünk. A javaslatot az indulásra a szakma tette, a város részéről pedig megteszünk mindent a sikerért 

– hangsúlyozta Balázs Ákos azzal kapcsolatban, hogy Debrecen 2027-re megpályázza az Európa Zöld Fővárosa címet. Szűcs István ezzel kapcsolatban ismertette, a pályázat fontos eleme, hogy a város különleges zöld innovációt alkosson, sikeres projekteket mutasson be tudományos nyomonkövetéssel; valamint a lakosságot minél szélesebb körben vonja be a környezetvédelmi programjaiba. Ezekkel mind-mind összhangban van Debrecen Zöld Kódexe.

– Debrecenben több olyan intézkedés elindult már, amelyek a nyertes pályázóknál is megtalálhatóak, ráadásul a Zöld Kódexben megfogalmazott 50 intézkedés mellé még további 50 akciót dolgoztunk ki – emelte ki Hamecz Orsolya. Husi Géza megjegyezte, az eddig nyertesek leginkább arra fókuszáltak, hogy közigazgatási határaikon belül minél hangsúlyosabban jelenjenek meg a fenntarthatósági, környezetvédelmi intézkedések.

Debrecen viszont ennél továbbmegy, s törekszik arra, hogy a zöld szemléletet a saját határain túlra is eljuttassa.

Husi Géza
Husi Géza
Forrás: Czinege Melinda

A cselekvő környezetvédelemben hisznek Debrecenben

A Future of Debrecen mozgalom, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamra és a VOSZ Hajdú-Bihar Vármegyei Tagozata által elindított JövőMűhely beszélgetéssorozat célja, hogy hogy napjaink zöld kihívásait és azok lehetséges megoldásait mutassa be a hallgatóságnak. Az előadások, pódiumbeszélgetések vendégei Debrecen meghatározó közéleti személyiségei, egyetemi tudósok, az aktuális téma neves szakértői. A legutóbbi alkalommal a Debreceni Környezeti Ellenőrző Rendszer volt a téma, melyről egyebek mellett kiderült: az adatok gyűjtését és feldolgozását jelentős mértékben fogja segíteni a Debreceni Egyetem által mesterséges intelligencia-támogatás.

A programsorozat első alkalmának apropóját pedig egy félévszázados álom beteljesülése szolgáltatta: elkészült a Civaqua-program első üteme, melynek eredményeként a Tisza vize táplálja immár a Tócó-patakot. 

– Természeti környezetünk közös örökségünk, ami feladattal jár: jó, de lehetőleg még jobb állapotban kell örökül hagynunk gyermekeink, unokáink számára, mint ahogy kaptuk. Számunkra a kezdetek óta magától értetődő, hogy Debrecent úgy kell sikerpályára állítanunk, hogy közben aktívan teszünk környezetünk megóvásáért – hangsúlyozta akkor Papp László polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában