Ünnepi varázs

2023.12.22. 17:30

Könnyek között vette át a DEKOM adományát a Debrecen környéki tanyavilágban élő férfi – fotókkal

A DEKOM immáron 19. alkalommal nyújtott segítő kezet karácsony előtt a nehéz sorsú, tanyavilágban élő családoknak.

Gubányi Patrik

Már hagyománnyá vált, hogy Késmárky András (jobb szélen) csapatával a tanyavilágot járja

Forrás: Molnár Péter

A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) pénteken immáron 19. alkalommal látogatott meg Karácsonyi meglepetés elnevezésű akciójának részeként több családot a cívisváros környéki tanyavilágban. A Debreceni Egyetem karitatív szervezete a külföldi és hazai mentések mellett fontos küldetésének tekinti a jótékonysági tevékenységben való részvételt, a társadalmi felelősségvállalást, illetve a segélyezési programokat. 

Az ünnepekre és a téli időjárásra való tekintettel az orvosi ellátás, illetve a vizsgálatok mellett élelmiszert, takarókat, ruhát és gyógyszereket is magával vitt az orvoscsoport, sőt, szükség szerint az influenza elleni védőoltás lehetőségével is élhettek a nehéz sorsú  családok.

– Már kimondani is nagyon sok, hogy immáron 19. éve látogatjuk a Debrecen környéki tanyavilágot. Jelenleg most a szokásos karácsonyi körutunkra megyünk a pallagi részre, melynek keretében tartós élelmiszerrel, meleg étellel, ruhával, valamint a gyermekeknek játékokkal és csokoládéval igyekszünk az ünnep előtt örömet szerezni. Amellett, hogy próbáljuk a családokat ellátni minden olyan dologgal, amiben szűkölködhetnek, még orvosi konzultációs lehetőséget is biztosítunk számunkra. Ezek a tanyasi emberek sajnos nem gyakran jutnak el orvoshoz, éppen ezért szeretnénk őket szűrni, megfelelő útmutatással és orvosi támogatással pedig segítjük a gyógyulásukat – mutatott rá a DEKOM vezetője, dr. Késmárky András.

Erre születni kell, valakiben vagy benne van a segítőkészség, vagy nincs. Én egy olyan családban nőttem fel, ahol természetes volt, hogy másokon segítünk, így ezt a cselekedetet tovább szerettem volna vinni. Szerencsére már a második generáció is itt van mellettem, hiszen a fiam is magáénak érzi e nemes tevékenységet

– fűzte hozzá dr. Késmárky András.

Könnyek között vette át az adományokat

Az ötvenhat éves Székely László, de ahogyan a környéken mindenki hívja, Laci bácsi egyedül él, betegsége miatt pedig nem tud dolgozni, így egyáltalán nincs semmilyen jövedelme. Elmondása szerint rendkívül szívmelengető érzéssel tölti el, hogy a DEKOM csapata rendszeresen jár hozzá, hiszen nagyon ritkának tartja, hogy valaki ennyire önzetlenül segítsen a másiknak.

A szomszédom is sokat segít nekem, de az ünnep előtt nagyon jól jöttek a tisztítószerek és az élelmiszerek,  így biztosan nem lesz gond a karácsonyi betevővel. Jó érzés, hogy ismét ellátogatott hozzám a DEKOM, és eszükbe jutottam

– mondta könnyek között, elcsukló hangon Laci bácsi.

Czigi Ákos, és testvére, Pálné Czigi Ildikó jelenleg szegényes körülmények között élnek együtt szüleikkel. Kérdésünkre ismertették, hogy mindketten dolgoznak, de sajnos csak minimálbért kapnak, ezért nem egyszerű kijönniük a keresetükből a hónap végére, főleg úgy, hogy édesanyjuk beteg. Mint fogalmaztak: minden utánpótlás jól jön, rendkívül hálásak a csapat munkájáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában