Karácsony

2023.12.20. 15:00

Ünnepi karaván Debrecenben, megérkezett a betlehemi láng! – fotókkal

Az összetartozás betlehemi karavánja és a betlehemi láng érkezése alkalmából ünnepi, különleges programokkal készültek a debreceni Családsegítő és Gyermekjóléti Központ dolgozói.

Horváth Péter

A gyerekek is részt vettek a betlehemes szerepjátékban

Forrás: Molnár Péter

Éppen 800 éve, 1223-ban Assisi Szent Ferenc rendezte be az első betlehemet, ennek emlékére a Magyar Nemzeti Cirkusz a ferences testvérek kíséretében elindított egy jászollal, jelmezekkel és díszletekkel felszerelt mobil karavánt. E karaván december 10-én indult útjára Sepsiszentgyörgyről, úti célja pedig nem más, mint a Budapest. 

December 20-án délelőtt Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel 10 óra magasságában együtt érkeztek meg a karaván tagjai Debrecenbe, ahol a történelmi egyházak vezetőivel közösen fogadták a betlehemi lángot, amely idén is a 43. Főnix Cserkészcsapat szorgos tagjainak jóvoltából jutott el a cívisvárosba.

A keresztény értékek fontosságát hangsúlyozták

A megnyitó Antóni Norbert, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen énekművészének előadásával vette kezdetét, majd Puskás István, Debrecen alpolgármestere beszédében emlékeztette a hallgatóságot az ünnep szellemiségének fontosságára. – Lényeges, hogy Jézusról se feledkezzünk meg, amikor bontjuk majd az ajándékokat, vagy más ünnepi mozzanatok alkalmával. Gondoljunk rá, köszöntsük ezt a születésnapot is – fogalmazott az alpolgármester.

Ezt követően a történelmi egyházak képviselői is megosztották gondolataikat. Az elöljárók emlékeztettek az ünnep szent szellemére, valamint Jézus Krisztus és az általa hordozott értékek fontosságára. Valamennyien hangsúlyozták, a karácsony az ajándékozás mellett Jézus születéséről és a hitünk megéléséről is szól, ezért is fontos, hogy az ünnepek békességben, boldogságban, szeretetben teljenek. 

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a béke mellett a család fontosságára is felhívta a figyelmet, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes pedig az elfogadás és a befogadás fontosságát hangsúlyozta. Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája a betlehemi láng kapcsán elmondta, minden templomban ott lesz majd a betlehemi Születés Templomának örökmécsesén gyújtott láng, így a hívek is hazavihetik azt otthonaikba.

Papp László, a Szent István Plébánia plébánosa, valamint Sipos Barnabás, a Debreceni Szent Háromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa is igyekezett a gyermekek figyelmét az ünnep mögött meghúzódó értékekre irányítani, az ortodox parókus egy mesével keltette fel a népes gyermeksereg érdeklődését. Asztalos Richárd, a Debreceni Szent Háromság Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze az adventi gyertyagyújtás fontosságáról is beszélt. 

Isten teremti meg köztünk és bennünk ezt az ünnepet

 – zárta gondolatait a lelkész.

A legkisebbek is jól érezték magukat

Az egyházi vezetők beszédeit követően közös imádság következett, majd a Szivárvány gyermekkórus énekétől volt hangos a családsegítő udvara. Ezt követően élő betlehemezés kezdődött Böjte Csaba vezetésével. A gyerekek kezdetben megszeppenve fogadták a darabot, de a díszes jelmezeket látva hamar kedvet kaptak a szerepjátékhoz. A történet előrehaladtával fokozatosan telt meg a színpad, a hallgatóság tagjai pedig megismerkedhettek nem csupán Jézus történetével, de az abban aktív szerepet játszó más emberekkel és azok legfontosabb tulajdonságaival is. 

A gyermekek élvezték az előadást, valamint nagy sikert aratott a színpad tőszomszédságában felállított állatsimogató, továbbá a családsegítő konferenciatermében zajló foglalkozások is.

Ahogy az ünnepségen is elhangzott, az adventi negyedik gyertyagyújtás december 23-án (szombaton) 16 órától lesz a Debreceni Református Kistemplomban. A betlehemi Születés Templomának örökmécsesén gyújtott lángot röviddel ezt megelőzően, 15:45 órakor indítják majd útjára az Emlékkertből, énekes és hagyományőrző művészek kíséretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában