Advent

2023.12.17. 19:42

Kiolthatatlan lánggal ég az öröm kanóca Debrecen koszorúján – fotókkal

A harmadik gyertyát is meggyújtották vasárnap délután a Nagytemplomban, ezzel már három kulcsfontosságú üzenet; a hit, a remény és az öröm élteti a debrecenieket karácsonyig.

Szakál Adrienn

A harmadik gyertyát is meggyújtották a Nagytemplomban elhelyezett adventi koszorún

Forrás: Czinege Melinda

A város adventvasárnapja énekes hagyományőrző felvonulással kezdődött, majd a református lelki hajlékban folytatódott.

A megjelenteket először Oláh István lelkipásztor köszöntötte, kiemelve advent harmadik vasárnapjának témáját, az örömöt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a boldogság és az öröm a külső körülmények helyett önmagunkban keresendő, a várakozás időszakának legfőbb feladata pedig, hogy lelki dolgainkat rendezzük.

Köszöntőt mondott Balázs Ákos alpolgármester is, aki szerint különös fontossága és mélysége van a mai világban a harmadik adventvasárnap üzenetének.

A várakozás időszakában a legfontosabb dolgok közé tartozik átölelni szeretteinket: szüleinket, házastársunkat, gyermekeinket, és meglátni bennük Isten szeretetét. Beszélgetni terített asztal mellett a hozzánk közel állókkal, barátokkal, és megélni velük az összetartozás örömét

– vélekedett.

CM20231217_Harmadik adventi gyertyagyújtás_HAON (15)
Balázs Ákos alpolgármester
Forrás: Czinege Melinda

Rámutatott arra is, hogy a cívisváros alapértékei advent időszakában felülemelkednek a hétköznapokon, majd úgy fogalmazott: városunk megtanított bennünket arra, hogy tiszteljük egymást, támaszkodjunk a tudásra, és minden korban és időben az összefogásra törekedjünk.

– Az advent egyik legnagyobb ajándéka talán az, hogy az ember elcsöndesedhet, számot vethet, és keresheti azt, aki ezt az ünnepet ajándékul adta számára – ezt Kiss János baptista lelkész mondta köszöntőjében. Hozzáfűzte, hogy sok mindent felületesen teszünk az életben, de ilyenkor szükséges elcsöndesedve a szívünk mélyére nézni.

Az Isten úgy tud békességet és örömöt adni, amikor az ember visszatekint a múltjára, és Jézus vére minden bűnét elmossa. Úgy tud békességet és örömöt adni a jelenben, hogy az ember érzi, nincs egyedül a döntéseiben, a kérdéseivel, a jövőben pedig úgy, hogy a feltámadás üzenetével reménységgel járja át az ember lelkét: van jövő, cél és örökkévalóság

– mutatott rá.

CM20231217_Harmadik adventi gyertyagyújtás_HAON (19)
Kiss János baptista lelkész
Forrás: Czinege Melinda

Megélni a jót és a jóságot

Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke azt tapasztalja, hogy a karácsony előtti időszakban, advent négy hetében van összesűrítve a kereső ember, a keresztények teljes élete. A karitatív testület a tagszervezetekkel és a csatlakozó önkéntesekkel közös munkával Törő András szerint arra is rámutat, hogy az ember alapvetően jó, és arra hívja fel a figyelmet, hogy miként lehet jobb emberré válni.

Soha nem volt még olyan nehéz embernek maradni, mint most. Az ember soha nem volt ennyire szívtelen a másikkal, mint amit ma megtapasztalunk a háborúkkal, az egymással való szembefordulással, a belső, otthoni konfliktusokkal

– mondta. Beszélt arról is, hogy meg kell tapasztalnunk önmagunkban a jót, az emberséget, mellyel másokban is megláthatjuk mindezt.

CM20231217_Harmadik adventi gyertyagyújtás_HAON (24)
Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Advent harmadik vasárnapját az ünnepi gondolatok mellett Papp István színművész, a Nagytemplom gyülekezeti együttese, a Baptista Énekkar és a Debreceni Helyőrségi Zenekar tette még emelkedettebbé. Az alkalom a felszólalók közös gyertyagyújtásával zárult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában