Nem kívánatos lakótársak

2023.11.23. 07:00

Rágcsálók vendégeskednek az otthonodban? A debreceni szakember szerint ez lehet ellenük a legjobb megoldás!

Gubányi Patrik

A hideg időjárás beköszöntével az egerek és a patkányok is próbálnak menedéket keresni

Forrás: Illusztráció / MW-archív

A hideg időjárás beköszöntével az egerek és a patkányok is próbálnak menedéket keresni. A baj ezzel csak az, hogy általában ez a meleg búvóhely a mi otthonunk. Legtöbbünk rosszul van ezektől a rágcsálóktól, hiszen szőrös testük, cincogó hangjuk és dohos szaguk nem igazán bizalomgerjesztő. Ezek mellett ürülékükkel számos egészségügyi problémát idézhetnek elő, köztük súlyos betegségeket is, és még nem érintettük a lakásunkban, pincénkben okozott károkat.

A probléma a debrecenieket sem kerüli el, hiszen Popovics Péter egészségügyi gázmester elmondása szerint már most rengeteg helyi kereste meg őt a problémával.

A rágcsálók az otthonunkba való bejutást tekintve nem ismernek lehetetlent, hiszen a csatornarendszeren keresztül, a lépcsőházakból, és a nyitva hagyott bejárati ajtón is egy pillanat alatt meleg, kellemes környezetben találhatják magukat. Igaz, a panellakásokban kevésbé gyakori, mint a családi házak táján, ám ha megjelenik, akkor nagy károkat tudnak okozni. A fogazatuk folyamatosan fejlődik és növekszik, amit koptatniuk kell, ezért szinte megállás nélkül rágnak és rongálnak meg válogatás nélkül mindent, ami az útjukba kerül

– számolt be a szakember.

De mégis mi a megoldás?

– Sokaknál jól bevált praktika lehetne az egérvadászatra a ragacsos lap, de sokan ott hibázzák el ennek használatát, hogy szinte mindenhova tesznek belőle, csak közvetlenül a falhoz nem, pedig általában a rágcsálók ezen a területen mozognak. Ennek a hátulütője talán az, hogy rövid időn belül csökken a hatékonysága, mivel a szálló por miatt veszít a tapadási erejéből.

A paraffinos véralvadásgátló kockák talán a legnépszerűbbek és leghatásosabbak a rágcsálóirtás tekintetében, azonban ha háziállítot tartunk, akkor nem érdemes kockáztatni vele, nehogy kedvencünk fogyassza el

– hívta fel a figyelmet Popovics Péter, aki rámutatott, hogy a véralvadásgátló lassan fejti ki hatását, ennek ellenére bombabiztos a hatása. Az állattartók viszont inkább alkalmazzák a tapadós lapot, vagy  hívjanak szakembert.

A vándorpatkányokkal gyűlik meg a legtöbb bajunk

– Vannak házi patkányok és vándorpatkányok is. Utóbbival több gond van, mivel nagyobbak és erőteljesebb a házi patkányoknál. Nehéz ellenük védekezni, mert az egyszerű bolti eszközökből könnyedén kiszabadulnak, ezért esetükben speciális, jobban tapadó csapdát kell használni – emelte ki az egészségügyi gázmester, aki hozzátette, hogy az egerek elfogása már körülményesebb, hisz ők képesek az életüket akár egy négyzetméteren is leélni különösebb mozgolódás nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában