Invázió

2023.10.24. 10:48

Poloskák lepték el az otthonát? – Íme a debreceni szakember tanácsai a távoltartásukra

A hidegebb időjárással együtt Hajdú-Biharban is megjelentek a mezei poloskák. Védekezni nem egyszerű ellenük; debreceni szakember adott néhány tippet.

Gubányi Patrik

A hidegebb időjárással együtt Hajdú-Biharban is megjelentek a mezei poloskák

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Már majdnem fellélegezhettünk, hogy megszabadultunk a nyári időszak legfőbb ellenségétől, a vérszívó szúnyogoktól, azonban felváltották őket a mezei poloskák, amik lapos testük miatt a legkisebb nyílásokon is képesek átfúrni magukat. Éppen ezért védekezni elég nehéz ellenük, ám vannak megoldások, apró fortélyok, amik révén csökkenthetjük a „lakótársak” számát.

Egyet már az elején érdemes tisztázni: bármennyire is zavaró az éjszaka közepén a zümmögésük és hangos koppanásuk, összenyomni nem érdemes őket, mivel kellemetlen szagú levet árasztanak magukból, amitől ugyancsak nem egyszerű megszabadulni.

– A hidegebb időszakban a poloskák keresik azokat a meleg helyeket, ahol át tudnak telelni. Erre a legkiválóbb számukra az otthonunk, ahová lapos testüknek köszönhetően gyorsan és észrevétlenül be tudnak jutni. Azt hinnénk, hogy ezt a rolós szúnyoghálók alatt nem tudják megtenni, de tévedünk, ez sem okoz nehézséget nekik, sőt, a rosszul záródó bejárati ajtók is megkönnyítik helyzetüket – mutatott rá Váradi Zoltán, a Természettár vezetője. Hozzátette: ebben az esetben érdemes plusz szigetelést használnunk, ha nem szeretnénk, hogy tömegesen megszállják szeretett kuckónkat.

Egy egyszerű manuális megoldás

– A legjobb módszer, ha vesszük a fáradságot és jól körülnézünk a lakás minden zegében-zugában, majd kézzel összegyűjtjük őket egy befőttesüvegbe, amibe olyan anyagot érdemes önteni, amit a poloska nem szeret, de nem szenved benne sokáig. 

Ilyen többek között a víz, az ecet, a mentaolaj vagy a teafa – javasolta a szakember.

Váradi Zoltán kitért arra, hogy védekezni a kertben is ajánlott. Érdemes az ott termesztett zöldégekre, gyümölcsökre hálót húzni, hogy az ízeltlábú ne férjen hozzájuk. A manuális megoldás itt sem utolsó: ha lehetőségünk van rá, termesszünk gabonaféléket, mert ezek kalászain általában tömegesen megjelennek a poloskák, így megkönnyítjük magunknak az egybegyűjtést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában