A méltóság mezeje

2023.10.22. 13:42

Aznap elhunyt beteg hozzátartozói is ott voltak a nagyerdei nárciszültetésen – fotókkal

Több mint kétezer négyzetméteren ültettek el ezer nárciszhagymát a Nagyerdei Kultúrparkban az emberi méltóság iránti tisztelet jegyében.

Gubányi Patrik

Papp Csaba és Porkoláb Gyöngyi is elültették virágaikat

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Több mint kétezer négyzetméteres területen nárciszmezőt alakítanak ki, hét különböző fajtából – tudatta Mezősi János, a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft kertészet vezetője vasárnap délelőtt a Kultúrparkban, amikor kicsik, nagyok, fiatalok és idősek mintegy ezer nárciszhagymát helyeztek a földbe. 

E nap olyan, amit örökre magunkkal vihetünk, ahogyan mások emlékét is

 – mondta.

Az eseményen elhangzott: a sárga nárcisz a remény, az öröm, az életigenlés jelképe, nemzetközi szinten a hospice szemlélet szimbóluma, a rák elleni harc megtestesítője. Minden ősszel nárciszhagymákat ültetnek el Debrecenben, hogy tavaszi virágzásukkal hangsúlyozzák a gyógyíthatatlan daganatos betegekkel kapcsolatos együttérzés fontosságát, a generációk társadalmi felelősségvállalását, a segítségnyújtást és a gondoskodásra nevelés szerepét. Az ültetés jelképesen azt üzeni, hogy senki nincs egyedül, hogy létezik, van segítség akkor is, amikor a legtöbben azt gondolják, már nincs mit tenni.

Senki sincs egyedül

Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelt tisztelettel köszöntötte azoknak a betegeknek a hozzátartozóit, akik a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Hospice és Palliatív Osztályán hunytak el.

– Érzelgősebbre sikerült a rendezvény a szokásosnál, hiszen egy szívünkhöz közel álló betegünknek itt vannak a lányai. Kati néni éppen ezen a napon halt meg. A veszteségeinket meg kell élnünk, fontos, hogy beszéljünk róla, akár gyermekeknek is, hiszen senki nincs egyedül – mutatott rá az elnök. Hozzátette: Debrecenben tovább lehet építeni azt a közösséget, amelynek számára az életvégi méltóság kiemelt ügy. 

Amikor elültetünk egy növényt, az maga az élet, aki pedig megtanul jól élni, annak van esélye szépen meghalni

 – zárta gondolatait Porkoláb Gyöngyi.

– Debrecen egy gondoskodó város, mindent megteszünk azért, hogy a lakosok élete megfelelő legyen – ezt már Papp Csaba kuratóriumi tag, önkormányzati képviselő hangsúlyozta, aki hozzáfűzte, azt üzenik ezzel a szimbólummal, hogy valaki szülessen vagy haljon, ők egész életük során ott lesznek, úgy, mint város, egyetem vagy hospice.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában