Folyamatosak a kezelések

2023.09.28. 11:49

Életének több mint a felét kórházban töltötte a súlyos betegségben szenvedő püspökladányi kisfiú

Mátéka összesen három hetet volt otthon azóta, hogy kiderült, a máján daganat van.

Haon.hu

Mátéka mindössze három hetet töltött otthon azóta, hogy diagnosztizálták nála a betegséget

Forrás: Bors

A 13 hónapos püspökladányi kisfiú, Nagy Máté, teljesen átlagos kisbaba volt, hat hónapos korában azonban a szülei arra lettek figyelmesek, hogy a hasa nagyon nagyra duzzadt, később pedig kiderült, a kisfiú idegrendszeri daganattal küzd. A család drámájáról a Bors számolt be a napokban.

– Mátéka hat hónapos volt, amikor hirtelen nagyon nagyra duzzadt a hasa, amihez hasmenés is társult. Azonnal orvoshoz rohantunk vele, ahol megállapították, hogy a májával van probléma – mesélte korábban a Ripostnak Máté édesanyja, Judit.

püspökladány, nagy máté, daganat, betegség, kórház, neuroblastoma
Mátéka édesanyja, Judit karjaiban
Forrás: Bors

Mint mondta, az ultrahangos vizsgálat során kiderült, Mátéka máján daganat van, néhány nappal később pedig már az intenzív osztályon feküdt.

A mája a rekeszizmot olyan szinten felnyomta, hogy az már a levegővételt nehezítette és a tüdejét is nyomta. Megtörtént a biopsziavétel, Mátéka két és fél hétig lélegeztetőgépen volt, már egyáltalán nem tudott önállóan lélegezni. Időközben megérkezett a szövettani mintavétel eredménye a sokkoló diagnózissal: Neuroblastoma. A kisfiúnak a mája érintett, valamint csontvelői áttétet is képzett a daganat

– részletezte az édesanya.

Zajlik a kemoterápiás kezelés

Judit a portálnak elmondta, egy hónap intenzív osztályos kezelés után a debreceni hematológián kezdődött meg és zajlik még jelenleg is Mátéka kemoterápiás kezelése, amiből hat blokkot kapott eddig. Májusban Miskolcon levették a kisfiú őssejtjeit, amit saját donoros csontvelőtranszplantációjakor „a rossz sejtektől megtisztítva” fog visszakapni.

Ha minden jól megy, a kisfiú októberben áteshet a csontvelőtranszplantáción, amit még immunkezelés fog követni. Állapota miatt fejlődése elmaradt a kortársaitól, ezért a későbbiekben fejlesztőterápiákra lesz szüksége.

püspökladány, nagy máté, daganat, betegség, kórház, neuroblastoma
A kisfiú mosolya tartja a lelket a családban
Forrás: Bors

Lelkileg és anyagilag is megterhelő

– Fiatal házasok vagyunk, Mátéka az egyetlen gyermekünk. Márciusban hitellel terhelten vásároltuk meg a családi házunkat. A férjem tőlünk távol dolgozik, ingázik, én a kórházban vagyok Mátéka mellett állandóan - sorolta az édesanya. – A csontvelőtranszplantációja miatt ki kell alakítanunk számára az úgynevezett „steril szobát”, tisztasági festést kell végeznünk a házban.

Mint mondta, nagyon megviseli lelkileg a helyzet a családot, arról nem is beszélve, hogy anyagilag is megterhelő időszak áll a kis család előtt.

Jelenleg is kórházban vagyunk. Már egy hónapja kórházi kezelésre van szüksége, mert gombás fertőzés támadta meg a száját, ami miatt nem eszik és nem iszik. Elmondani sem tudom, mit érzek. Mióta kiderült a betegsége, összesen 3 hetet töltött otthon. De ő az én szuperhősöm, egyetlen mosolyával képes megváltoztatni az egész világomat

– mondta

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában