Szeszélyes nyár

2023.08.25. 07:00

Sötét felhők Debrecen felett – baljós jel volna az augusztus elején tapasztalt viharos időjárás?

Az elmúlt századokban voltak katasztrofálisabb nyarak is.

Hajnal László

Délutánra megnövekedhet a felhőzet és eső, záporeső is kialakulhat

Forrás: Napló-archív

Sokakat meglepett az augusztus első felében tapasztalt időjárási anomália, amely következtében heves esőzések történtek Hajdú-Biharban is, valamint országosan is jelentős kár keletkezett. Habár valóban nem szoktunk hozzá az elmúlt években hasonlóan esős augusztushoz, világvégét azért még korai lenne kiáltani.

A Haon Kathy Istvánt kérdezte a jelenségről. A mesterszakon végzett hajdú-bihari meteorológus elmondta, a hirtelen lezúduló viharos felhőszakadásokat egy Genovai ciklon okozta, amely ugyan ritkán tapasztalható, azonban egy természetes jelenségről van szó, amely egyáltalán nem rendhagyó.

A Genovai ciklonok valóban nem a nyári időszakban előforduló légköri képződmények, sokkal inkább a téli hónapokra jellemzőek. Az idei augusztus első felének az időjárását szinte egész Európában ciklonok határozták meg, ahogy hazánkra is egy Európa észak-nyugati része felől érkező ciklon és annak egy hosszan elnyúló frontálzónája volt hatással

 – vázolta fel a szakember.

Kifejtette, a ciklon az egész kontinensen jelentős hőmérsékleti kontrasztot idézett elő, ugyanis a hidegfront előterében Közép- és Kelet-Európában, illetve a magasabb földrajzi szélességeken meleg szubtrópusi eredetű légtömeg áramlott a Kárpát-medence felé, míg Nyugat-Európában jelentősen mérséklődött a kánikula.

– Térségünkben a hidegfront hullámot vetett, és lelassult, ennek következtében az időjárást több napon keresztül befolyásolta. Gyakorlatilag ezen hidegfront hatására alakult ki a Genovai-öböl térségében egy mediterrán ciklon – magyarázta a meteorológus.

Mi is valójában a Genovai ciklon?

Mint Kathy Istvántól megtudtuk, maga a folyamat úgy zajlik, hogy az észak-nyugat felől érkező hideg légtömeg a hullámvetése következtében nekiütközik a magashegységi területeknek, például az Alpok hegyvonulatainak, melynek hatására Genova térségében egy kisebb ciklont generál, ami önálló életet kezd élni. Ennek a meglehetősen hosszan elnyúló frontálzónának (két légtömeget elválasztó zóna) köszönhetően a Földközi-tenger térségében kialakult mediterrán ciklon jelentős lehűlést okozott Európában.

Augusztus első felében hazánkban időjárását tehát döntő mértékben a kelet felé haladó, hullámzó frontálzóna és a Genovai-térségben kialakuló ciklon határozta meg. Együttes hatásukra többfelé hullámokban érkezett jelentős mennyiségű csapadék, kezdetben záporok, zivatarok, majd később csendes eső formájában.

 A később hazánk felett örvénylő mediterrán ciklon jelentős hőmérsékleti kontrasztot eredményezett: míg a ciklon előoldalán – jellemzően a keleti oldalrészben – nyári meleg volt, a hátoldalán egyre hűvösebb levegő áramlott Magyarországra. A mediterrán ciklon markáns hidegfrontja okozta az erőteljes lehűlést, mely végül országszerte kora ősziesnek mondható hőmérsékleti értékeket eredményezett.

– A mediterrán ciklon elvonulását követően ismét egy úgynevezett anticiklon-hatás alá került az ország, melynek következtében egyre kevésbé volt jellemző a csapadékhullás, és lassan a napi maximum értékek is emelkedni kezdtek – mondta a szakember.

Mi várható a közeljövőben?

Kathy István előre vetítette, az előttünk álló napokban folytatódik a fülledt, meleg idő, 30 fok feletti maximumokkal, azonban a napsütést egyre gyakrabban zavarhatják meg gomoly- illetve fátyolfelhők. A jelenlegi modellfutások alapján vasárnap késő délutánra körvonalazódik egy hidegfront érkezése, melynek előterében napközben még fokozódó hőségre kell számítani. A  hidegfront hatására nyugat felől egyre többfelé kell számítani zivatarok és akár heves záporok kialakulására. Ez a front szinte biztosan nyárzáró lesz, bár azt nem lehet kijelenteni, hogy a 30 fok feletti értékek nem fognak visszatérni.

Nincs új a nap alatt

Habár sokak számára szokatlannak tűnt az augusztus eleji időjárás, mégsem példátlan esetről van szó, hiszen ez már évszázadok óta tapasztalhatóak életveszélyes nyári viharok. Az Eumet.hu meteorológiai portál összegyűjtött a régmúltból néhány hiteles forrásból származó esetet.

Nagyszuhában 1781-ben például a zivatar- és villámtevékenység miatt az egész falu leégett. Számos esetben templomokat, várfalakat rongált meg az augusztusi vihar az idők során, a 18. században Rózsahegy várkastélya egy villámcsapás következtében felgyulladt és elhamvadt. Gyakori volt az is, hogy munkások vesztették életüket a mezőn.

A szélsőséges időjárás következtében 1867-ben a Balaton csaknem teljesen kiszáradt, egyes részein a víztócsákat kikerülve át lehetett sétálni a túlsó partjára. Ugyanakkor más évben előfordult, hogy egy erős északi szél hatására kiöntött a déli parton.

Zircen 1848-ban hóesést figyeltek meg augusztusban, 2006-ban pedig egy zivatarlánc elmosta az augusztus 20-ai tűzijátékot Budapesten, a 120 kilométer per órás széllökések pánikszerű menekülésre kényszerítették a tömeget.

Sokak számára emlékezetes lehet a 2010-es felsőzsolcai nagy árvíz. A júniusi heves csapadék következtében áruházba is beömlött a víz, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében pedig házak dőltek össze. Akkoriban jelent meg Makónál egy szupercella is, mely egészen Dombegyházig 10 kilométeres sávban mindent letarolt.

A mai emberek számára természetesen mindez ismeretlen, hiszen, ha van egy hónap, amit a legkevésbé sem tartunk szeszélyesnek, ami a legalkalmasabb kerti bulik vagy esküvők megtartására, az az augusztus. 

Az idei augusztusi viharokról itt írtunk korábban: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában