Elképesztő zivatar

2023.08.05. 08:18

Tűzoltók mentették az értékeket a Déri Múzeumból, a vérellátó központba is betört a víz – összefoglaló a károkról

A legtöbb bejelentést Debrecenből és Püspökladányból kapták.

Haon.hu

A hömpölygő víz több helyen is nehezítette a közlekedést

Forrás: Facebook / Debrecenben Hallottam

Sok riasztást kaptak a tűzoltók Hajdú-Bihar vármegyében péntek este a viharos időjárás miatt, valamivel éjfél előtt a vármegyei katasztrófavédelem újabb részletes összefoglalót közölt a beavatkozásokról.

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék és az erős szél jelentős károkat okozott Debrecenben és Püspökladányban:

fák és oszlopok dőltek ki, faágak szakadtak le, háztetők rongálódtak meg, az utcákon hömpölygött az esővíz, pincékbe, garázsokba, néhol udvarokba és lakásokba is betört a víz, mert az árkok és a szennyvízcsatornák nem tudták elnyelni a vizet.

Debrecenben az autóbuszok és a villamosok egy ideig nem tudtak közlekedni az úttestet elborító víz miatt. A károk felszámolásán nemcsak Debrecen, hanem más települések tűzoltói is dolgoznak.

A Déri Múzeumban, amelynek pincéjébe az utcáról tört be a víz, karcagi hivatásos tűzoltók szivattyúztak és mentették az értékeket.

Több helyen azonban a természet segített: mire a tűzoltók kiérkeztek, elszivárgott a víz, például a vérellátó állomáson, amelynek helyiségeiben a riasztáskor még fél méter magasan állt a víz.

A vármegye országútjain kidőlt fák és leszaggatott gallyal jelezték a vihar útját. Sáránd és Derecske között, a 47-es főútra dőlt ki egy nagy fa, és faágak nehezítették a közlekedést Hajdúszoboszló külterületén, a régi 4-es főúton, valamint a Hajdúszovát és Debrecen közötti úton.

Frissítés: Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombat reggel azt közölte az MTI-vel, hogy a pénteki vihar miatt Debrecenben 54 beavatkozás még szombaton is folyamatban van. Debrecenben hét, Püspökladányban pedig öt autóra dőlt fa. A kidőlt fák vagy a szél miatt öt épületben keletkeztek károk. Hajdú-Bihar vármegyében összesen 72 tűzoltói beavatkozásra volt szükség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában