Állatkertek világnapja

2023.08.09. 07:00

Ennél ma nem lesz cukibb: vörös pandáknál, póniknál, makiknál és lámáknál jártunk a debreceni állatkertben – fotókkal

Az állatkertek világnapja alkalmából ellátogattunk a debreceni állatkertbe, hogy az idén világra jött cukiságokkal személyesen is találkozzunk.

Nagy Emese

Molnár Nagy Ágnes és a kis vörös panda

Forrás: Czinege Melinda

2023-ban jubileumi évet kezdett a debreceni állatkert; május 1-jén ünnepelte megnyitásának 65. évfordulóját. Stábunk a minap kilátogatott a Nagyerdő varázslatos fái közé megálmodott intézménybe, hogy augusztus 9-én, az állatkertek világnapja alkalmából bemutassuk a Haon olvasóinak, az idén milyen cukiságok születtek a cívisvárosi állatkertben.

Csaknem két hónapos a vörös panda

Első utunk a kis vörös pandához vezetett, aki június 18-án látta meg a napvilágot. Nagy szenzációnak számított az érkezése, talán ezért is féltik annyira, de velünk kivételt tett az állatkert, és Molnár Nagy Ágnes gondozó kihozta az odújából a picit. Az állatkert látogatói azonnal körénk gyűltek, amikor látták, hogy a gondozó tenyerében, mellkasához ölelve egyre közelebb hozza a kis nőstényt, akinek még nincs neve, de a szavazást figyelemmel követve egyre biztosabb, hogy Meinek fogják hívni.

Néhány hét múlva már biztosan láthatják a látogatók is őt, viszont ez attól függ, hogy az anyukája – aki ottjártunkkor is árgus szemekkel figyelte a mindenségét – mikor hozza ki az odújából – fogalmazott érdeklődésünkre Ágnes.

Kiemelte, amikor világra jött a kis vörös panda, akkor az anyukája megmutatta gondozójának a kicsinyét, Ágnes úgy érzékelte, hogy az anyuka nagyon büszke kislányára, és igazi édesanyaként fogja védeni, ápolni őt.

Néhány hét múlva már a látogatók is láthatják a vöröspanda-kölyköt
Forrás:  Czinege Melinda

Pajkos lámacsikó

Májusban egy lámacsikó is megörvendeztette a debreceni állatkertet, a kis kanca már csaknem három hónapos. Ahogyan Nagy Antal gondozó fogalmazott, egy igazán huncut, virgonc kislányka, akinek színezete az elmúlt években világra jött testvéreihez hasonlóan elöl fehér, hátul pedig sötétbarna, ami egészen azóta hagyománynak számít az intézményben, hogy fehér kancáihoz 2016-ban megérkezett Negro, a fekete csődör a Kassai Állatkertből.

A lámacsikó imád az apukájával játszani, aki egyébként igazán türelmes vele, olykor azt is elnézi neki, ha a hátára pattan, de persze sokáig nem bírja el, így kikapcsolódás gyanánt marad a jól megérdemelt pihenés 

– mondta. Hozzátéve, alapjáraton társasan élő barátságos állatok a lámák, de olykor csökönyösek. Köztudott, hogy jellegzetes védekező magatartásuk a köpés, melyet elsősorban az egyedek közötti rangsorviták során vetnek be.

A fürge kis láma, akinek még nincs neve
Forrás: Czinege Melinda

Maja belopta magát a látogatók szívébe

Maja, a szamár és Noémi, a shetlandi póni sok mindenben hasonlíthatnak első ránézésre, ám mégis teljesen különbözőek. Ottjártunkkor Maja nem akart nagyon szerepelni, alig akarta megmutatni magát, nem úgy, mint május 1-jén, a születésnapján. Mint megtudtuk, majáliskor a szerencsés látogatók szeme láttára jött a világra, majd rövidesen lábra is állt – ezzel is belopva magát a kíváncsiskodók szívébe. Noémi néhány nappal idősebb nála, mégis folyamat az anyukája után koslatott, akkor váltott irányt, amikor Antal próbálta kicsalogatni a szamarat a helyéről.

Gyere ki szépen, mutasd meg magad, ne szégyenlősködj!

– kérlelte Maját Antal, míg eközben Noémi megpróbált a gondozó hátára felpattanni – itt bevalljuk, igencsak nagyra nyílt a szemünk, de azonnal megnyugtattak minket: 

Ne aggódjatok, sokszor csinálja ezt. Csak játszani akart

 – tette hozzá mosollyal az arcán Antal.

Antal éppen Maját eteti, miközben Noémi a hátára akar ugrani
Forrás: Czinege Melinda

– A shetlandi póni rendkívül igénytelen, azonban nagyon szívós. Tanulékonyak, ragaszkodók, könnyen hozzászoknak a gazdájukhoz. Angliában, a vidéki házaknál tartott pónik minden számukra idegen embertől, állattól hanggal, rúgással és harapással védelmezik a házat – emelte ki, majd áttérve a szamárra kijelentette, ők a hangulatukat fülük és szájuk tartásának megváltoztatásával közlik.

Márciusban Zoltán után Vazul is megérkezett, így ma már a két szürkemarha-tehén közösen boldogítják a szüleiket. Minkét bikaborjú életerős, és aktívan töltik idejüket a kifutóban. – Szilárd szervezetűek, szívósak, igénytelenek. Jól viselik a téli hideget, a nyári meleget és az igénytelen legelőt. A bikák „kormosak”, szemük körül és nyakukon sötétebb a szőrzet. 

A borjak születésükkor még barnák, pirók színűek, csak később öltik fel a szüleikre jellemző színezetet

 – tájékoztatott Antal.

Forrás: Czinege Melinda

Kezünkbe vehettük a gyíkokat

Az új-kaledóniai vitorlásgekkó-pár kicsikéit is meglátogathattuk, sőt, kézbe is vehettük a kis gyíkokat, akik nagyon fürgének mutatkoztak. 

Elsősorban szürkületkor aktívak, napközben magas fákon húzzák meg magukat. Támadás esetén a gekkó elhullajtja farkát, amelyet azonban számos rokonával ellentétben nem növeszt vissza – mutatott rá.

Az új-kaledóniai vitorlásgekkó
Forrás:  Czinege Melinda

Végül bemerészkedtünk az egyiptomi gyümölcsevő denevérekhez is, akik röpdéjükben olyan aktivitást mutattak, hogy csalódásra semmi okunk nem lehetett. A nílusi repülőkutya Afrikától, többek közt Nílus vidékétől Anatólián, Ciprus szigetén, valamint a Közel-Keleten át egészen Pakisztánig előfordul. – Étlapján szinte kizárólag különféle, főként édes gyümölcsök szerepelnek. Szüksége is van e nagy energiatartalmú táplálékra, hiszen az aktív repülés rendkívül energiaigényes – szögezte le Antal, aki megosztotta portálunkkal, nem kizárt, hogy idén egy leopárd kölyökkel, valamint gyűrűsfarkú makikkal gazdagodik a debreceni állatkert.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában