Helyi közélet

2017.02.22. 07:54

Kincset ér a megbízható megbízott - Szolgálat a térkép szélén

Hajdú-Bihar - A körzeti megbízottak nyomozási jogkörrel rendelkeznek, kisebb ügyekben végezhetik a felderítést. Két üres státusz volt, ám egy átszervezés eredményeként jelenleg egy nincs betöltve.

Hajdú-Bihar - A körzeti megbízottak nyomozási jogkörrel rendelkeznek, kisebb ügyekben végezhetik a felderítést. Két üres státusz volt, ám egy átszervezés eredményeként jelenleg egy nincs betöltve.

  • Noha a probléma nem akut, tény: évek óta nem képes teljesen feltölteni körzeti megbízotti (kmb) állományát a megyei rendőr-főkapitányság. Ez olvasható ki a Hajdú-bihari Napló kérdéseire kapott válaszokból és az elmúlt évek beszámolóiból.
  • Decemberi érdeklődésünkre azt közölték: a 145 státuszból kettő nincs betöltve: akkor Fülöpön és Egyekre kerestek kmb-st, Balmazújvárosban pedig körzeti megbízotti irányítót. Egyekre azóta már nem keresnek. Ez viszont nem jelenti azt, hogy e településeken ne volna kmb-s: Egyeken most is ketten dolgoznak.
  • Különösen a kis falvakban nagy kincs a tapasztalt körzeti megbízott, mivel jól ismerik a helyet és a lakókat is – különösen a potenciális elkövetőket. Ez a tudás a helyi bűntettek feltárásához elengedhetetlen.
  • Noha jövőre már tízéves lesz a körzeti megbízotti (kmb) program, s a felállítása óta folyamatosan növekszik az állomány létszáma, a föltöltöttséggel lényegében folyamatosan gondok vannak: nem találkoztunk ugyanis olyan rendőrkapitányi beszámolóval, amelyben azt olvastuk volna, hogy valamennyi státusz be lett volna töltve Hajdú-Biharban. Bizonyos, hogy a 2016-ra vonatkozó beszámolóban sem tud majd erről számot adni dr. Gyurosovics József dandártábornok, ahogy arról fentebb írtunk, most éppen Fülöpre keresnek kmb-st.

    Hány hét alatt lett rend?

    A körzeti megbízotti program felfuttatását Orbán Viktor (Fidesz-KDNP) miniszterelnök még a 2010-es kormányváltást megelőzően ígérte meg, s bár Pintér Sándor (Fidesz-KDNP) belügyminiszter vállalásával szemben nem lett rend két hét alatt, legalább folyamatosan kapott státuszokat a megye. 2010-es évre vonatkozó beszámoló szerint a helyek száma 121-ről 134-re emelkedett, ám ezek közül 11 betöltetlen volt. Ennek egyik okaként a fluktuációt jelölte meg dr. Fekete Csaba dandártábornok, akkori megyei rend­őrfőkapitány. Később a körzeti megbízotti rendszer a megye mind a 82 települését lefedte. Ma 145 státusszal rendelkezik a megye (a Debreceni Rendőrkapitányság illetékességi területén 41-en szolgálnak) – korábban volt, amikor 146 helye is volt.

    Tapasztalataink szerint több településen éveken át küzdöttek a fluktuációval. Főként a kisebb falvakban, amelyek messze esnek a nagyobb városoktól, nem könnyű stabilan betölteni a státuszt, még úgy sem, hogy a helyben lakás nem feltétlen elvárás. A munkáért – tudtuk meg a megyei rendőr-főkapitányságtól – a rendőrség a törvény szerinti illetményt tudja adni a körzeti megbízotti szolgálatra jelentkezőnek. Ez jelenleg bruttó 313 ezer 100 forint, ami 10 év szolgálat után mintegy 20 ezerrel több. Az, hogy jár-e mellé például szolgálati lakás, az önkormányzat lehetőségein múlik.

    Dr. Gyurosovics József dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány (balról) épp februárban adott számot a rendőrség előző évi munkájáról a sajtónak Fotó: Matey István

    Hortobágyon tudnak lakhatást kínálni. A településen sokáig nem volt kmb-s, viszont már több éve Vajda János személyében szolgál körzeti megbízott a faluban. – Ez nagyon fontos, mert Hortobágy az ország tizedik legnagyobb települése (a közigazgatási területe, 28 ezer hektár, azon hat tanyaközpont), ezt ellátni enélkül nem lehet. Tavaly a körzeti megbízotti iroda új helyre, a Kossuth utcára költözött. Az önkormányzat megvásárolt továbbá egy új lakást, amit a mindenkori körzeti megbízott használhat – tudtuk meg Vincze Andrásné polgármestertől, aki azt is elmondta, hogy az év vége óta kilenc térfigyelő kamera működik a községben, köztük egy a Kónyára vezető úton.

    Vizsgázni kell

    Hogy mennyire nem könnyű jó körzeti megbízottat találni, mutatja annak a Hortobágyhoz nem oly’ messze található településnek az esete, ahol hosszú idő után találtak kmb-st. Ám úgy értesültünk, jelenleg bizonytalan, számíthatnak-e rá hosszabb távon, ugyanis úgy tudjuk, a vizsgákkal gondjai adódtak.


    Visszatartó erővel bír egy-egy elfogás

    A körzeti megbízottakat leginkább az különbözteti meg a járőröktől, hogy nyomozási jogkörük is van, kisebb súlyú bűncselekmények felderítését is elvégezhetik. Szathmári László törzszászlós éppen húsz éve körzeti megbízott, Bedőn, Nagykerekiben és a hozzá tartozó Nagyzomlinban látja el e faladatokat. Két éve Biharkeresztesen egy pár egy 80 éves asszonyhoz tyúkvásárlás ürügyén csengetett be. Beengedte őket a nyári konyhába, míg ő átment egy másik helyiségbe a fagyasztóhoz. Ekkor azonban sürgős lett nekik, nem vették meg a tyúkot, így távoztak. Ekkor tűnt fel az asszonynak, hogy hiányzik 10 ezer forintja. A jó személyleírásnak köszönhetően azonosították az elkövetőket, akiket elfogtak. Szathmári László még aznap visszavitte a pénzt az idős nőnek.

    Nagykerekiben is akadt példa korábban tyúklopásra. Mint Szathmári László mondja, az ilyen esetek is nagyon fájnak az embereknek, mert sok esetben ez az egyetlen értéke az ott élőknek. – Amikor ilyen cselekmény történik, és sikerül elkapni az elkövetőket, annak tapasztalataim szerint gyorsan híre megy. Volt rá példa, hogy a tárgyalóteremből egyenesen a büntetés-végrehajtási intézetbe vitték az elkövetőt, az ilyen eseteknek mindig van visszatartó ereje. Azt tapasztalom, hogy ha történik valami, akkor az embereket érdeklik a fejlemények is – magyarázta a törzszászlós, aki iskolarendőri feladatokat is ellát. Azt mondja, a fogadóórák mellett gyakran az utcán is megszólítják a helybeliek. Ezt nem érzi tehernek, már csak azért sem, mert azt mutatja, hogy bíznak benne, ezért fontos, hogy a rendőr mellett az embert is lássák az egyenruha mögött. Vallja: a jó hely- és személyismeretet nem nélkülözheti egy körzeti megbízott. Többek között ennek is köszönhető, hogy a Nagykerekiben történt bűncselekményeket 24 órán belül sikerült felderíteni az elmúlt két évben – idézte fel.

    HBN


    Arról, hogy milyen szerepe van a körzeti megbízottnak egy-egy kis falu életében, azok tudnának mesélni, akik ilyen helyen élnek. Magam is ismerek olyan helységet, ahol az ott élő rendőr maga a rend megtestesítője. Szabó Zsolt László írása.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában