Helyi közélet

2015.09.15. 08:45

Folytatódik a galambürülék-kálvária az Egyetem sugárúton

Debrecen - Bérleti szerződésének felmondásával fenyegette a Cívis Ház a galamb- és macskaetető nőt.

Debrecen - Bérleti szerződésének felmondásával fenyegette a Cívis Ház a galamb- és macskaetető nőt.Állatvédőnek mondja magát az a nő, aki Egyetem sugárúti lakásának ablakából nagyjából tíz éve eteti a környékbeli galambokat és macskákat.

Múlt héten szerdán számoltunk be arról, hogy egy idős nő – szomszédainak állítása szerint – minden nap 50–100 galambnak szór ki áztatott kenyeret Egyetem sugárúti lakásának ablakából. A környező négyemeletes társasházak lakóinak jelentős része nem nézi ezt jó szemmel, mert szerintük mindent beborít a rengeteg, fehér színűre száradt galamb­ürülék és a madártoll. A galambok piszka miatt nem lehet az erkélyekre kiteregetni a mosott ruhákat, a tetőn pedig a lakások szellőzői is eldugultak már ettől. A porrá száradt ürüléket felkapja a szél, és szellőztetéskor befújja a lakásokba. Ráadásul a házak közötti néhány száz négyzetméteres füves, fás területen egy kisebb játszótér is van, ahol rendszeresen gyerekek játszanak.

Az egyik szomszédtól úgy tudjuk, hogy éjjelente a környék macskái sem maradnak éhesen, azokat is táplálja a földszinti lakó. Amit a macskák meghagynak, azt patkányok gyűjtik össze.

Igaztalanak a vádak

Amikor ott jártunk, a szóban forgó nőt nem találtuk otthon. Az írás megjelenésekor azonban jelentkezett, és kérte, hogy kifejthesse álláspontját. (Nevének közléséhez ő sem járult hozzá.)

– Akik kritizálnak, nagyon sok valótlan dolgot állítanak. Például patkányt én még itt életemben nem láttam. A patkányt összetévesztik a sünikével – jelentette ki. Hozzátette: három évvel ezelőtt szomszédai addig-addig panaszkodtak rá, míg behívatták az önkormányzathoz, ahol azt mondták neki, hagyjon fel az állatok etetésével, aminek eleget is tett. Ekkor a Naplóban megjelent egy, a témáról szóló riport. Abban a közterület-felügyelet illetékese – a nő állítása szerint – azt mondta: az Alkotmánybíróság visszavonta azt a törvényt, melynek értelmében az ilyen tevékenységet büntetni lehet. Ezután újra etetni kezdte a galambokat és a macskákat. – Úgy két héttel ezelőtt felhívtam az Alkotmánybíróságot, ahol arról érdeklődtem, hogy ezek a korábbi szabályok jelenleg is érvényesek-e? Azt mondták, hogy természetesen igen, még most is „élnek”. Az Alkotmánybíróság felülírta az önkormányzati rendeletet, vagyis szabad az etetés – mondta az idős nő, majd kijelentette: ő állatvédő! Szerinte csak 5–10 galambot etet, és a kóbor macskák mellett olyan is jár oda, amelyiknek a gazdája a közelben lakik.

Ki kell költöznie?

Állította, rossz szomszédai mocskolják össze ablakának környékét. Például kávézaccot, hígítót, mérgezett magokat öntenek oda, de még csirkebelet is talált már ott. A Cívis Ház Zrt. idén tavasszal egy olyan tartalmú levelet küldött az idős nőnek, amely szerint, ha nem hagyja abba a galambok és a macskák etetését, felbontják vele a lakásbérleti szerződést. (A város ingatlanvagyonát kezelő cég jelenlegi álláspontjára is kíváncsiak lettünk volna, de napokkal ezelőtt feltett kérdéseinkre nem kaptunk választ.)

– A szerződés felbontására csak akkor lenne lehetőség, ha nem fizetném a lakbért, vagy a lakásban, a lépcsőházban, az erkélyen etetném az állatokat. De én a közterületen teszem ezt – reagált a bepanaszolt nő.

HBN–Orosz Csaba


Debrecen - Szabálysértési eljárás indulhat a galambokat és a macskákat etető ellen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában