Galamb- és macskaürülék miatt bosszúsak az Egyetem sugárút lakói

Akt.:
Galamb- és macskaürülék miatt bosszúsak az Egyetem sugárút lakói
© Fotó: Matey István
Debrecen – Szabálysértési eljárás indulhat a galambokat és a macskákat etető ellen.

Egy idős nő minden nap 50-100 galambot etet Egyetem sugárúti lakásának ablakából. A környező 4 emeletes társasházak lakóinak jelentős része nem nézi ezt „jó szemmel”, mert mindent beborít a rengeteg, fehér színűre száradt galamb­ürülék és a madártollak. Egyikük – aki nevének titokban tartását kérte – elmondta: a galambok piszka miatt nem lehet az erkélyekre kiteregetni a mosott ruhákat, a tetőn pedig a lakások szellőzői is eldugultak már ettől. A porrá száradt ürüléket felkapja a szél és szellőztetéskor befújja a lakásokba. Ráadásul a házak közötti néhány száz négyzetméteres füves, fás területen egy kisebb játszótér is van, ahol rendszeresen gyerekek játszanak.

Nappali, éjszakai etetés

Egy másik ott lakó arról számolt be, hogy a szóban forgó lakó délelőtt 9-10 óra körül nyitja ki földszinti lakásának ablakát, majd áztatott kenyeret szór ki a parkba.

A folyadék-utánpótlásról is gondoskodik, a fák tövébe helyezett kis műanyag edényeket rendszeresen friss vízzel tölti tele.

Ezzel nem ér véget az idős hölgy ténykedése. Az egyik szomszédjától úgy tudjuk, hogy éjjelente a környék kóbor macskái sem maradnak éhesen. Egy ételmaradékokat tartalmazó füles műanyag tálca két végére madzagot köt, majd az ablakból a földig ereszti. Amit a macskák meghagynak, azt az egyre nagyobb számban előforduló patkányok gyűjtik össze. Az is könnyen rájöhet arra, hogy mi zajlik a szóban forgó lakásnál, aki még soha nem járt ott, mert a házfal ablak alatti része árulkodóan mocskos és zsíros.

Csak meghallgatják őket

Az állatokat etető nővel is megpróbáltunk beszélni, de hiába csengettünk, kopogtattunk hosszasan, nem nyitott ajtót. Az érintett épületekben élők már több lakógyűlésen tárgyaltak már a lassan 10 éve húzódó problémáról. Az ott megfogalmazott felszólításoknak azonban nincs foganatja, a nő rá sem hederít ezekre, ugyanúgy folytatja a galamb- és macskaetetést mint azelőtt. A szomszédos Füredi úti ház közössége a galambok odatelepedését megakadályozandó, a tető szélére egy speciális madárhálót is kihúzatott és több százezer forintért kitakaríttatták a szellőzőket.

Az önkormányzatnak, az ÁNTSZ-nek és a közterület-felügyeletnek is írtak levelet az ügyben, de azt állítják, hogy semmilyen érdemi intézkedés nem történt.

HBN–Orosz Csaba