Jövőbemutató tervek

2024.03.19. 07:20

Földesen is folytatódnak a fejlesztések, beruházások

A Top Plusz program keretében többek között elkerülő út is készül a helyi gazdák számára.

Péter Imre

A város idei költségvetésének elfogadásával körvonalazódtak a megvalósuló projektek is

Forrás: Napló-archív

Elfogadta a 2024 évi költségvetését Földes önkormányzata.

Az intézményvezetőkkel közös előkészítő munka után a bizottságok és a képviselő testület két fordulóban megteremtette az idei évhez szükséges pénzügyi gazdálkodás feltételeit.

Az önkormányzat és intézményei tervezett költségvetési bevétele 824,7 millió forint, a tervezett kiadása pedig 1,21 milliárd forint, a különbözet így 385 és fél ezer forint. A költségvetés egyensúlyának megtartását biztosítja a múlt évről áthúzódó pénzügyi maradvány, amelynek döntő része feladattal terhelt, felhalmozási célú, a folyamatban lévő beruházások megvalósításához elengedhetetlen összeg.

Szilárd burkolatú utak épültek

A település lakóinak örömére a belterületi utak fejlesztése során a Táncsics, Béke, Széchenyi, Honvéd és Északisor utcákon az aszfaltburkolat kialakítása 2023-ban elkészült. 

Mint Jeneiné dr. Egri Izabella elmondta, a közbeszerzési eljárás során 30 millió forintot sikerült megspórolnia a településnek, így lehetőségük nyílik 2024-ben két utcával (Csokonai és Új utcák) bővíteni az aszfaltos utcák számát.

– A kiviteli tervek elkészültek, a közbeszerzési eljárás előkészítése folyamatban van. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz pályázat keretében elkészült a Földesi Polgármesteri Hivatal és Kállay László Óvoda, Kállai u. 25. sz. alatti telephelyének energetikai korszerűsítése. A munkálatok része volt az épületek hőszigetelése, nyílászárók cseréje, fűtéskorszerűsítés, világításkorszerűsítés, napelemrendszer telepítése, projektarányos akadálymentesítés és vizesedés elleni falszigetelés. A záró beszámoló és pénzügyi elszámolás benyújtása most van folyamatban.

A gazdálkodók segítségét kérik

A TOP Plusz Élhető települések című pályázati felhívás keretében a főtér rekonstrukciójára, parkosításra, a belvízelvezető-hálózat részleges felújítására nyújtottunk be támogatási kérelmeket, a közbeszerzési eljárások elindultak

– mondta a polgármester. Tudatta, a település külterületi útjainak fejlesztésére is nyert az önkormányzat támogatást. Ebből 2300 méter hosszan, átlagosan 4,5 méter szélességben alakítanak ki szilárd burkolatú utakat, illetve újítanak fel aszfaltozott szakaszokat, valamint vízelvezető árkokat is kialakítanak. A beruházás eredményeként a gazdák számára egy elkerülő út készül, segítséget adva a földjeik megközelítéséhez, valamint a terményeik beszállításához. Ezzel a településen kevesebb lenne a mezőgazdasági gépek forgalma, tehermentesebbé válna a belterületi úthálózat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában