Agrárfórum

2024.03.05. 20:12

Nagy István Hajdúszoboszlón: „Brüsszel elárulta a gazdákat!” - fotókkal

Megtelt a hajdúszoboszlói művelődési ház színházterme az agrárminiszter fórumára.

Bekecs Sándor

Az agrárfórum miatt megtelt a művelődési ház

Forrás: Czinege Melinda

A Közös Agrárpolitikáról és a hamarosan induló vidékfejlesztési pályázatokról szervezett szakmai fórumot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége március 5-én, Hajdúszoboszlón. A rendezvényen a NAK vármegyei szervezetének elnöke és a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a résztvevő gazdákat, majd az agrárminiszter tartotta meg fórumát. Az eseményre megtelt a Kovács Máté Művelődési Központ és Könyvtár színházterme.

Nagy István agrárminiszter
Nagy István agrárminiszter
Forrás: Czinege Melinda

– Most alkalmunk nyílik minden olyan dologról szót váltani, ami bennünket feszít. Helyzet van Európában, olyan képsorokat látunk a médiában, amiket korábban még soha. Traktorok vonulnak fel Párizsban, Brüsszelben és Berlinben. Betelt a pohár. Az Európai Unióban még soha nem volt ennyire túlterhelve zöld ideológiával az agrárium – fogalmazott a fórumot megelőző sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter. Mint kifejtette, egyre nagyobb terhet jelentenek a gazdák számára a különböző, olykor minden szakmaiságot nélkülöző elvárások, korlátozások, melyek már a biztonságos élelmiszerellátást veszélyeztetik.

Az élelmiszerellátás biztonságát veszélyeztetik

– Mindezek mellett Brüsszel el is árulta a gazdákat, nem védte meg őket. Ukrajnából minden vám- és egyéb ellenőrzés nélkül áramlik be a gabona az Európai Unió területére. Ennek hátrányát a határmenti országok érezték meg először, ezért születtek a nemzeti piacokat védő döntések. A gazdák küzdenek a talpon maradásért, míg a nyugati államok kormányai mással vannak elfoglalva – mutatott rá a miniszter. Hozzátette, a magyar kormány azért küzd, hogy minden termékre, ami az Európai Unióba érkezik, ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint az uniós tagállamokra.

A miniszter hangsúlyozta, amíg Brüsszelben a megszorításokról döntöttek, addig a magyar kormány a legnehezebb időszakban határozott úgy, hogy megháromszorozza az agrárkifizetések összegét. – A tavalyi évben rekordösszegű, 1400 milliárd forint támogatást fizettünk a gazdáknak, hogy el tudják végezni a mindennapi teendőiket – osztotta meg. Mindezek mellett kiemelte az 5 százalékos kamattal elérhető Agrár Széchenyi Kártya MAX+ programot, a 9,9 százalékos önkéntes kamatplafont, valamint a kamatstopot is.

Kölcsönös a bizalom a magyar kormány és a gazdák között

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője a fórum elején mondott beszédében kifejezte, az elmúlt hetek, hónapok úgy teltek a gazdák számára, hogy megannyi kérdés merült fel bennük, s megannyi indulat az európai helyzetet tapasztalva. 

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője
Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője
Forrás: Czinege Melinda

– De mindezek mögött érzékelem a tenni akarást is. Ezért is nagy öröm számomra, hogy az Agrárkamara lehetőséget biztosít arra, hogy személyesen találkozzunk az agrárminiszterrel, első kézből informálódjunk az ágazat leghitelesebb politikusától – fogalmazott.

Szólláth Tibor, a NAK hajdú-bihari szervezetének elnöke
Szólláth Tibor, a NAK hajdú-bihari szervezetének elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Szólláth Tibor, a NAK hajdú-bihari szervezetének elnöke pedig elmondta, mindenhol nagy érdeklődés kíséri ezen fórumokat, s miközben Brüsszelben, Párizsban és Berlinben tüntetések vannak, hazánkban párbeszéd. – Itt megvan a kölcsönös bizalom az agrártársadalom és a kormány között – húzta alá. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában