Modern mezőgazdaság

2024.02.21. 15:41

Több lehet a falugazdász – ez is kiderült egy hajdú-bihari fórumon – fotókkal, videóval

Interaktív, aktuális kihívásokra válaszoló előadások és szorosabbra fűződő együttműködések – ezek jellemezték a téli kamarai gazdaklub előadássorozatának tépei állomását.

Horváth Péter

Deák László, a tépei téli gazdafórum szervezője

Forrás: Kiss Annamarie

Újabb helyszínre érkezett a téli kamarai gazdaklub előadás-sorozata, ezúttal Tépén gyűltek össze helyi gazdálkodók, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és vármegyei igazgatóságának szereplői. Február 21-én 9 órára a Művelődési Központ nagyterme szinte teljesen megtelt az érdeklődőkkel, az eszmecsere és a tudásátadás mellett a gazdaösszejövetel alkalmával érdekes és hasznos előadásokat is hallgathattak a helyi gazdálkodók.

Elsőként Balogh András, Tépe polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, aki kiemelte; az önkormányzat továbbra is szívén viseli a gazdálkodók sorsát, a megközelítőleg ezer fős településen kiemelt figyelmet fordítanak a mezőgazdaságra. Tudatta, jelentős beruházások és fejlesztések zajlottak, javult a dűlőutak állapota és a helyi gazdálkodók már átlépték Tépe határait, a környező településeken is aktív szereplői és alakítói a mezőgazdasági életnek.

20240220-gazdaforum-Tepe-KA_18
Balogh András, Tépe polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Deák László, a Települési Agrár Bizottság elnöke tudatta, a rendezvény életre hívásával az volt a céljuk, hogy a helyi agrárbizottságban és a földtulajdonosi közösségben erősítsék a partnerséget, valamint az együttműködéseket a gazdatársakkal. 

A helyi földtulajdonosi közösség vezetője elmondta, a téli gazdaklubot az Agrárgazdasági Kamarával szoros partnerségben, sokszínű programtervvel valósítják meg, azzal a céllal, hogy a helyi gazdák a neves előadókkal egyebek mellett a vízgazdálkodás, valamint az agrár-ökológia területén is bővíthessék és megoszthassák tudásukat.

– A gazdák feltett célja, hogy minőségben és mennyiségben is kiválót tudjanak termelni, de ehhez szükség van az összefogásra 

– hangsúlyozta Deák László.

Mint elhangzott, a gazdák körében kedvelt programelemek közé tartoznak az adminisztrációban segítséget nyújtó tájékoztatók, valamint a pályázati lehetőségekre és azok finanszírozására vonatkozó előadások mellett a vadkár témaköre is.

20240220-gazdaforum-Tepe-KA_10
A fórum résztvevői
Forrás: Kiss Annamarie

Kissné Gyarmati Ágnes, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei igazgatója rámutatott, bár az utóbbi időszakban változásokkal és kihívásokkal is szembesült az ágazat, a gazdálkodók között komoly összetartó erő mutatkozik. Tudatta, az elmúlt időszak nagyon sok tapasztalattal szolgált és ezt igyekeznek a jövőben felhasználni, hogy pozitívan alakíthassák a hazai folyamatokat. 

– Az új támogatási rendszer középpontjában a zöld politika áll, ennek kapcsán pedig fontos, hogy valamennyi gazda elinduljon a talajmegújító gazdálkodás irányába, ezt gyakorlatias workshopokkal is igyekszünk majd segíteni 

– mondta.

Kissné Gyarmati Ágnes kitért arra is, hogy a gazdák számára időről időre kihívást jelenthet a megnövekedett adminisztrációs terhelés, amelyre válaszul a falugazdász hálózatot is meg fogják idén erősíteni. 

– A falugazdász szolgálat példaértékűen működik. A hivatal szakemberei folyamatosan segítik a gazdák munkáját, nem csupán az adminisztratív, de a szakmai kérdésekben is. A változásokra, valamint a megnövekedett igényekre válaszul hamarosan 18 új kollégával bővül majd a szakembergárda. Ennek kapcsán persze az is elképzelhető, hogy többeknek változik majd a falugazdásza

– ismertette a hivatalvezető.

20240220-gazdaforum-Tepe-KA_17
Kissné Gyarmati Ágnes, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Segítik a gazdák munkáját

A gazdákat érintő aktualitásokról Bordán Lajos, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdásza részletesebben is beszélt. Emlékeztetett, a Nébih felületére február 15-ig feltöltött elektromos gazdálkodási naplóra érkező esetleges hiánypótlásoknak március 14-ig tudnak majd eleget tenni az érintettek. Megjegyezte, a nitrátérzékeny területekkel rendelkező gazdáknak március 31-ig a kell feltölteniük a nitrát jelentést.

A falugazdász rávilágított a 10 hektár feletti területen gazdálkodók számára az ugaroltatás változásaira is. Mint ismeretes, a kötelező 4 százalékos ugaroltatásban annyi változás történt, hogy ez kiváltható növényvédőszer-mentes, nitrogénmegkötő növényekkel, így akár borsóval és lucernával is, valamint ökológiai másodvetéssel. A szakember hangsúlyozta, a másodvetésnél nem érvényesül súlyozás, tehát egy hektár a továbbiakban egy hektárnak fog számítani.

Az aktuális pályázatok kapcsán Bordán Lajos elmondta, a méhészek február 28-ig még igénybe vehetik a válságtámogatást, valamint április közepéig a méhészeti járművekre is lehet még forrást igényelni.

A vadkár elleni védekezés is előtérbe került

Polonkai László, az Agrárminisztérium tájegységi fővadásza a vadkár kapcsán elmondta, ahogyan közeledik a tavaszi növények vetési ideje, fontos szem előtt tartani, hogy ez még egy viszonylag táplálékhiányos időszak, így a vadállomány a természetben fellelhető táplálékát óhatatlan, hogy kiegészíti a kultúrnövényeknek a termésével vagy szaporító anyagával, a vetőmaggal

– Ebben a térségben jellemzőn apróvadas jellegű vadászterületekről beszélünk, a vadkárok itt a földhasználó és a vadászatra jogosultak gyakorlatias, szoros együttműködésével kiválóan megelőzhetők 

– fogalmazott a tájegységi fővadász.

20240220-gazdaforum-Tepe-KA_16
Polonkai László, az Agrárminisztérium tájegységi fővadásza
Forrás: Kiss Annamarie

Polonkai László rávilágított, a hazai szabályozás megfelelő jogi környezetet biztosít a földhasználónak és a vadászatra jogosultaknak is ahhoz, hogy hatékony megelőzést folytathassanak.

– A vadkárok megelőzésében nagyon hatékony kémiai, biológiai, és mechanikai módszerek léteznek már. Példának okáért egy egyszerű ultrahangos vadriasztó berendezés néhány ezer forintos költséget jelent csupán, egy teljesen biológiai hátterű riasztó szaganyaggal alkalmazva az apróvadas területeken a vadkár szinte teljes egészében elkerülhető

– mondta.

A szakember rávilágított, a hatékony megelőzéshez elengedhetetlen, hogy a területen a gazda és a vadgazdálkodó rendszeresen, időben, és hatékonyan lépjen fel. Megjegyezte, a növények és a táplálék kínálat növekedésével az idő a gazdálkodóknak dolgozik.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában