Költségvetés

2024.02.15. 12:49

A technózenét kedvelő fiataloknak is indít programot Debrecen – videóval

Debrecen kulturális területeinek főbb költségvetési céljait ismertette Puskás István alpolgármester.

Bekecs Sándor

Debrecen kulturális területeinek főbb költségvetési céljait ismertette Puskás István alpolgármester

Forrás: Czinege Melinda

Debrecen idei költségvetés-tervezetének sarokköveiről tartott február 9-én sajtótájékoztatót Papp László polgármester. Mint akkor ismertette, a lakossági igényeket, javaslatokat figyelembe vevő, fejlesztéscentrikus büdzsé készült 230,9 milliárd forint főösszeggel, amelyen belül 930 millió forintot fordítana kulturális fejlesztésekre a város. Február 15-én Puskás István, Debrecen kulturális területért felelős alpolgármestere ismertette a főbb számokat a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

A városi fenntartású kulturális intézmények, társaságok költségvetésének ismertetésekor elmondta, a tavalyihoz képest a Déri Múzeum és a Méliusz Juhász Péter könyvtár gazdálkodhat kevesebb pénzből. Ennek oka szimplán csak az, hogy a tavalyi energiaválság miatt ezen intézmények költségvetéseit a korábbiaknál magasabb összegekkel tervezték 2023-ban annak érdekében, hogy a szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosított legyen.

Most egy jobb évre készülünk, kevésbé várható a tavalyihoz hasonló helyzet. Gazdagabb programkínálattal, új kezdeményezésekkel, illetve visszatérő rendezvényekkel is készülünk

– emelte ki az alpolgármester. Utóbbira a Deszka Fesztivált hozta példaként, amely idén május közepén, 10 napon át várja majd sokrétű programkínálatával a kultúra szerelmeseit a színháztermekben és a város közterületein. 

Magasabb költségvetéssel készülnek többek között a Debreceni Virágkarneválra és a Debreceni Bor és Jazz Napokra is.

debrecen, puskás istván, költségvetés, kultúra
Debrecen kulturális területeinek főbb költségvetési céljait ismertette Puskás István alpolgármester
Forrás: Czinege Melinda

Mindezek mellett ismét megnyitják a MODEM valamennyi kiállítóterét, visszatér a Tavaszi Fesztivál, s nagyszabású eseménnyel ünneplik a Kodály Filharmónia megalapításának 100. évfordulóját az argentin operaénekes, zeneszerző, José Cura vendégszereplésével. Továbbá kiemelte, a városi kulturális intézményekben dolgozók is részesülnek az idei évre tervezett 17 százalékos béremelésből.

Idén is pályázhatnak kulturális programokra a debreceni civil szervezetek

A város kulturális élete azonban messze nem csak a városi intézmények szolgáltatásait és rendezvényeit jelenti. Fontos számunkra, hogy az ezeken kívüli kulturális szerveződéseket, kezdeményezéseket is segítsük. Ennek egyik pilléreként 2024-ben is meghirdetjük a Civil Alap, a Kulturális Alap és az Ifjúsági Alap pályázatainkat

– hangsúlyozta Puskás István. Megjegyezte, cél, hogy a kultúra területén is minél nagyobb támogatói és együttműködői hálózat alakuljon ki. Mint fogalmazott, az együttműködő szereplők képesek a modern és a változó világhoz igazodó megoldásokkal, innovációkkal szolgálni.

Folytatjuk a tehetséggondozó programokat a könnyűzene területén. Szeretnénk minél jobban megismerni a debreceni fiatalok kulturális igényeit, lehetőséget nyújtani számukra, hogy kreatív ötleteiket megvalósítsák. Ezért – egyebek mellett – új elemként a Német Kulturális Centrummal és a Goethe Intézettel közösen indítunk az elektronikus zene iránt érdeklődő fiataloknak egy úgynevezett Techno Rezidencia Programot

– jelentette be. Készülnek továbbá a várost érintő évfordulók méltó megemlékezésére is, így például arra, hogy a debreceni országgyűlés 175 éve mondta ki a Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztását.

Több debreceni közösségi teret is fejlesztenek

Puskás István beszélt arról is, hogy az előző éveket jellemző infrastrukturális fejlesztési volumenek – mint a Csokonai Fórum és a Csokonai Teátrum épületeinek fejlesztése – ugyan ezévben elmaradnak, azonban több kulturális tér korszerűsítését elvégzik, illetve megkezdik.

– Nagyon megnehezítette a Kölcsey Központ tavalyi életét az épület energiahatékonyságának alacsony szintje, ezért a város idén saját költségvetéséből hőszivattyús hűtő-fűtő rendszerrel korszerűsíti az intézményt – ismertette az alpolgármester. 

Szintén önerős beruházásokként jelennek meg a Medgyessy sétány villáinak és a Bartók terem felújításának első ütemei, amelyek keretében az ingatlanok tetőszerkezeteit cseréli az önkormányzat, illetve a Borsos-villa közösségi tereinek klimatizálása szintén tervben van. Mindezek mellett pedig elbírálás alatt áll egy ROHU-pályázat, amelyből korszerűsödhetnek a Modem és a B24 Galéria épületei, valamint a Hajdú Táncegyüttes székháza.

Debrecen alpolgármestere ismertetőjének zárásaként elmondta, a város elkötelezett az épített örökségének óvásában, ennek érdekében jelent meg a Méliusz révén egy kiadványsorozat, illetve alapította az önkormányzat Év Cívisháza Díjat. – Az idei évtől elindul egy szisztematikus program, amely külön anyagi forrást dedikál az épített örökségvédelemre – tette hozzá.

Nagyszabású, Debrecen határain is túlnyúló fejlesztésekkel készül a könyvtár

A tájékoztatót követően Kovács Béla Lóránt igazgató ismertette intézménye forgalmi adatait. Tájékoztatójából kiderült, a könyvkölcsönzések száma mintegy 20 százalékkal haladja meg a 2019-es évek adatait. – Visszatért az élet a kulturálisintézmény-hálózatba, sőt, nagyobb mint valaha. Ennek eredményeként többet tudunk fejlesztésekre is fordítani – jelentette ki.

– Országos szintű fejlesztésekkel; innovatív, új szolgáltatásokkal készülünk, illetve bővítjük a könyvkölcsönző automaták számát is – tette. További konkrétumokkal ugyan nem szolgált, azonban elmondta: a város és a vármegye polgárait is érintő fejlesztésekkel, beruházásokkal készülnek, melyekről külön sajtótájékoztatókon számolnak be részletesen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában