Fotókkal

2024.02.09. 14:40

A lakosok igényeire is figyelnek Debrecen költségvetésében – mutatjuk a legfontosabb számokat

Papp László polgármester kiemelte, fejlesztéscentrikus költségvetést terjesztenek elő az idei évre.

Bekecs Sándor

A büdzsétervezet részleteiről Papp László polgármester számolt be

Forrás: Molnár Péter

A hagyományokhoz híven, idén is a februári, 22-én esedékes, soron következő ülésén tárgyalja a város költségvetését Debrecen közgyűlése. A tervezett 2024-es büdzséről részleteiről pénteken sajtótájékoztatón beszélt Papp László polgármester a Csokonai Színház büféjében. (A kapcsolódó előterjesztés várhatóan az ülést megelőzően egy héttel lesz elérhető a város honlapján.) A 2023-as költségvetés elfogadáskori főösszege 181,69 milliárd forint volt.

A városvezető felidézte, Debrecen kihívásokkal teli időszakon van túl, mint fogalmazott: a rendszerváltás után a mostani volt volt az az önkormányzati ciklus, amely a legtöbb kihívást jelentette az önkormányzat számára. 

Ez a válságok ciklusa volt, de Debrecen jól bírta a megpróbáltatásokat. A város sokkal erősebben jön ki ebből a válságból, mint amilyen előtte volt

 – hangsúlyozta. Elmondta, Debrecen fejlődése és a polgárok érdekében erőt, stabilitást, gondoskodást és támogatást tudnak nyújtani a cívisvárosiaknak. A 2024-es költségvetés nem csak a 2024-es évet, de a következő éveket, évtizedeket is meghatározza. A mértékváltás, a növekedés éve lesz az idei – hangsúlyozta.

Három sarokpont

Fejlesztéscentrikus költségvetést állítottunk össze, Debrecen sokkal intenzívebben mozdul a fejlesztéspolitika irányába. Fejlődés, stabilitás, környezetvédelem, gondoskodás. Ez a négy fogalom határozza meg az idei évre tervezett költségvetést. Az összeállításnál arra törekedtünk, hogy minél jobban beépítsük a lakosok igényeit, javaslatait

 – emelte ki a városvezető. Azt mondta, a tervezett büdzsé összhangban van a Debrecen2030 programmal, amely az előző években is meghatározta a város pénzügyi tervezését. Emlékeztetett: ez az a stratégiai program, amelyet a baloldali szervezetek nem szavaztak meg, nem támogattak.

Debrecen költségvetés-tervezetének idei főösszege 230,9 milliárd forint, ezen belül 99,2 milliárd forint a beruházási főösszeg. A polgármester bemutatta, míg 2019-ben 16,72 milliárd forint volt az iparűzési adó, az idei tervezet 34,5 milliárd forint.

Hitelfelvétellel nem kalkulál költségvetésében Debrecen

– Gazdaságfejlesztés, közlekedés és vizes infrastruktúra-fejlesztés, környezetvédelem és fenntarthatóság, gondoskodáspolitika, a családok támogatása. Ezek a költségvetés hívószavai, ezek határozzák meg a főbb stratégiai irányokat, amelyek mentén összeállítottuk a javaslatot – mutatott rá Debrecen polgármestere. 

A főbb számok ismertetése során kiemelte, 37,9 milliárd forint helyi adóbevétellel, 90,7 milliárd forint működési kiadással és 91,3 milliárd forint egyéb városi beruházási költséggel számolnak. – Ilyen magas (99,2 milliárd forint) fejlesztési főösszeg mellett sem kalkulálunk hitelfelvétellel – tette hozzá.

Papp László kifejezte, Debrecen a története során mindig is a térség, a régió vezetője volt, hol gazdasági, hol kulturális vagy épp szellemi értelemben. A városvezetés most arra törekszik, hogy minden szempontból vezető szereplő legyen a hajdú-bihari vármegyeszékhely. – Az elmúlt öt év alatt megduplázódtak a helyi adóbevételek, a legnagyobb ugrás 2022-ről 2023-ra történt, ugyanis 50 százalékkal emelkedett az iparűzési adóbevétel – tette hozzá.

Jelentős béremelést kapnak a debreceni intézmények dolgozói

Az idei költségvetési-javaslat ismertetése során kiderült, gazdaságfejlesztésre idén 80,66 milliárd forintot fordít a város. Tovább fejlesztik az iparterületeket, a kkv-parkot, valamint az ipari övezetek vizes- és közlekedési infrastruktúráját, áramhálózatát.– Idén mintegy 2,5 milliárd forintot fordítunk útépítésekre, 24 szakaszon történik nagyfelületű aszfaltozás 1,67 milliárd forint értékben, emellett tervezünk közlekedésbiztonsági és közlekedésfejlesztési programokkal, újabb járda- és lépcsőfelújításokkal és kerékpárutak építésével is – sorolta Papp László. 

Elmondta továbbá, hogy az intézményi dolgozói béreket átlagosan 17 százalékkal emelik, de ez nem fogja érinti a politikusok tiszteletdíját.

Az elmúlt napok híradásaival összhangban, a költségvetés-tervezet jelentős környezetvédelmi intézkedések forrásairól is rendelkezik. Ennek része lehet többek között a panelprogram folytatása 500 millió forintból, újabb 10 ezer fa ültetése 45 millió forint értékben; az okos, szabályozható ledes közvilágítási rendszer kialakításának folytatása 1 milliárd forint értékben. Ide tartozik még a Környezeti Ellenőrző Rendszer kialakítása, a véderdősítések, napelemparkok telepítése.

Kulturális fejlesztések sora

Többek között elindulhat a Bartók terem felújításának első üteme, a MODEM fejlesztése, a Kölcsey Központ energetikai korszerűsítése, a B24 Galéria fejlesztése, a Medgyessy sétány villái felújításának első üteme

 – sorolta a kulturális fejlesztéseket Papp László. Az intézményi fejlesztések kapcsán megjegyezte, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásainak jelentős részét ezekre fordította a város. A legnagyobb az Epreskerti Általános Iskola tornacsarnokának felújítása, amely heteken belül befejeződik.

A következő időszakban megújul a Margit téri uszoda, a Thomas Mann utcai és a nagymacsi orvosi rendelő, megtörténik a Gönczy Pál utcai iskola étkezőjének kialakítása, elindul az Angyalföld téri orvosi rendelő, valamint a csapókerti általános iskola felújításának tervezése. Továbbá befejeződik a postakerti bölcsőde és az epreskerti általános iskola tornatermének építése, folytatódik a Pallagi úti Idősek Házának felújítása, az óvodai és bölcsődei eszközbeszerzések, az orvosi rendelők akadálymentesítése. A Mátyás király utca 29. szám alatt pedig megtörténik egy családsegítő kialakítása.

Elindul a debreceni Tócóvölgyi pihenőpark fejlesztése

Kiemelt terület a gondoskodáspolitikai célok elérése a családok, közösségek támogatásával. Ebben az évben 415 millió forintot fordítunk szociális támogatásokra. Folytatódnak a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet egészségügyi szűrései, valamint a Mozdulj, Debrecen! program is

 – hangsúlyozta Papp László. A jóléti intézkedések közül kiemelte a 14 éven aluli diákok ingyenes utazását, a csapadékvízgyűjtők, valamint a virág- és zöldzsák-osztásokat, a nyugdíjasok hulladékdíj- és fürdőtámogatását.

– Józsán futópálya épül, a Civaqua-program első üteme során kialakult Vezér utcai tó környezetét fejlesztjük, s elindul a tócóvölgyi pihenőpark tervezése – sorolta Debrecen polgármestere. Hozzátette, a város biztonságot tud nyújtani a polgárainak, azon túl életpályát is, hiszen az itt létrejövő munkahelyek, a városi infrastruktúra fejlődése, a városi szolgáltatások biztosítása egyértelműen hozzájárul ahhoz, hogy Debrecen továbbra is sikeres város legyen.
A következő napokban Debrecen alpolgármesterei saját területekre vonatkozóan részletesebben is bemutatják a költségvetés-tervezetet. A kapcsolódó előterjesztést február 22-i ülésén tárgyalja a közgyűlés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában