Energia

2024.02.29. 16:26

Három új kutat fúrtak Berettyóújfalunál, földgázt hoznak majd a felszínre

Újabb lehetőség a belföldi gázkitermelés növelésére.

Haon.hu

Az MVM Csoport beruházásában több mint egy éve termel a békési Nyékpuszta gázmező. A Corvinus projektben mostanáig üzembe állított négy kútból több mint 50 millió köbméter földgázt és közel 65 ezer köbméter könnyűolajat hoztak eddig felszínre – olvasható Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára közösségi oldalán közzétett bejegyzésben.

A nemzeti energiavállalat tavaly decemberben új földgázkutatási és -termelési beruházást indított Berettyóújfalu térségében. Három kutat már itt is lefúrtak, hamarosan hozzálátnak a negyedikhez.

A berettyóújfalui és a nyékpusztai mezőkkel együtt a két helyszínen összesen tíz újabb kút létesítése szerepel a cég tervei közt.

– A belföldön elérhető energiaforrások hasznosítása erősíti Magyarország energiaszuverenitását, a magyar családok és vállalkozások ellátásának biztonságát. A külső kitettségeket is csökkenti, hogy két év alatt 2,5 milliárd köbméterrel csökkent a hazai gázfogyasztás. Gázra azonban tartósan szükség lesz, akár az időjárásfüggő megújulók kiegyensúlyozó energiaforrásaként, ezért is célszerű tovább fokozni a hazai kitermelést – fogalmazott közösségi oldalán az energetikáért felelős államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában