Friss adatok

2024.01.10. 10:54

Továbbra is a CATL az első a globális akkupiacon

Csak nagyobb szakadék után következik a Szegedre érkező BYD.

Haon.hu

A CATL nemrég bemutatott, elektromos autókhoz kínált platformja

Forrás: CATL

A globális járműipari akkumulátorgyártás 41,8 százalékkal nőtt a tavalyi első tizenegy hónapban az előző év azonos időszakához képest, elérve a 624,4 GWh-t. A dél-koreai SNE Research adatai szerint. A Debrecenben gigagyárat építő piacvezető Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) ebből 233,4 GWh-val vette ki a részét, ami az előző évi teljesítményénél 52,1 százalékkal jobb – számolt be a Világgazdaság.

Mint írták, 

a piaci átlag feletti növekedésével a CATL tükörsimán megőrizte első helyét a gyártók körében, globális részesedése 37,4 százalékos, ezzel egyedülinek számít a 30 százalék fölötti kategóriában. A cég egy év alatt 1,7 százalékponttal növelte előnyét riválisaival szemben. 

Hozzátették, a CATL első helyét nem veszélyezteti ugyan a Szeged melletti járműipari beruházást tervező kínai BYD, de apránként valamennyit le-ledolgoz a hátrányából. A BYD a 2023. január-november közötti időszakban 60,4 százalékkal növelte akkumulátorkínálatát, elérve a 98,3 GWh-t. Piaci részesedése eközben 13,9 százalékról 15,7 százalékra nőtt.

A harmadik helyét stabilan tartó dél-koreai LG Energy Solutions (LGES) 13,6 százalékos részesedése nem változott, a cég 41,8 százalékos termelésbővülése 84,8 GWh akkumulátorkapacitást eredményezett.

A top 10-ben egyébként megtaláljuk a Debrecenben szintén gyárat építő Eve Energyt is, 2,1 százalékos aránnyal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában