Településfejlesztés

2024.01.09. 13:46

Lázár: több mint 700 milliárd forintból fejlesztenék Debrecent

Több száz milliárd forintból fejlesztik Debrecen infrastruktúráját.

Bekecs Sándor

Lázár János építési és közlekedési miniszter (balról), valamint Papp László polgármester a DKV központjában beszéltek a fejlesztésekről

Forrás: Kiss Annamarie

A 175. évfordulója van idén annak, hogy 1849-ben a cívisvárosban ült össze a Képviselőház, s Debrecen ténylegesen az ország fővárosává vált – idézte fel Papp László polgármester azon a keddi sajtótájékoztatón, melyet Lázár János építési és közlekedési miniszterrel tartott közösen Debrecenben, a a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. telephelyén. – A mai napon pedig Lázár János miniszterrel beszéltük át Debrecen és a Kormány kapcsolatrendszerét, támogatásrendszerét, mely a következő években, évtizedekben jelentősen meghatározza városunk fejlődését – mondta. Emlékeztetett, Debrecen és az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közötti stratégiai együttműködés célja, hogy Debrecen Magyarország egyik meghatározó fejlesztési központjává váljon. A kormány jelentős erőt és összegeket fektet a város és a térség fejlesztésébe.

– Áttekintettük a folyamatban lévő ügyeket. Jelen pillanatban az a támogatási rendszer, ami az ÉKM és Debrecen között kialakult, meghaladja a 159 milliárd forint értéket, amely összességében közel 340 milliárd forintos fejlesztést indukál a következő években. Jelentős fejlesztések lesznek a város infrastruktúrájában, kiemelten a víziközmű-fejlesztések és a közlekedés területén – közölte Papp László. Rámutatott, 2024-ben 19 közlekedési projektet indítunk el a minisztériummal közösen, mintegy 20 milliárd forint értékben, a város közlekedésfejlesztési rendszerét célzó idei fejlesztések pedig meghaladják a 42 milliárd forintot.

Olyan legyen Debrecen Magyarországnak, mint München Németországnak

A kormány és Debrecen eddigi együttműködésének eredményeiként sorolta: 2014-2015 óta több mint 12 és fél milliárd euró működő tőke érkezett. Az érkezett beruházások gazdasági hatása 2030-ra azt eredményezheti, hogy Debrecen a teljes magyar GDP 4,5 százalékát adja. – A befektetések mindenképpen jól hasznosulnak. 18 ezer munkahely jön létre, eddig 6 ezer 750 munkahelyet fel is töltöttek – jegyezte meg a polgármester. 

A kormány célkitűzése, hogy a Kárpátoktól délre Magyarország legyen a legerősebb ország ebben a régióban. Ehhez erős fővárosra, erős városokra és erős vidéki központokra van szükség. Ennek jegyében zajlik a Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza által határolt gazdasági övezet fejlesztése. Egy olyan várost szeretnénk Debrecenből építeni, mint Németországban Hamburg vagy München, tehát Debrecen legyen a legerősebb ebben a régióban, a Kelet-Kárpát-medence fővárosa, gazdasági központja

 – hangsúlyozta beszédében Lázár János építési és közlekedési miniszter. Hozzátette, ennek érdekében több jelentős beruházás is elkezdődött, de rengeteg feladata is van még a kormánynak a beruházások támogatása érdekében. A miniszter elmondta, a kormány és a befektetők olyan együttműködési megállapodásokat kötöttek, amelyek értelmében a kormánnyal és a debreceni önkormányzattal közösen infrastrukturális beruházásokat kell végrehajtani az épülő gyárak működésének támogatása érdekében.

Debrecen Lázár János haon
Lázár János építési és közlekedési miniszter  
Forrás: Kiss Annamarie

Több mint 700 milliárd forintot fordítanak Debrecen fejlesztésére

Debrecenben a gyárfejlesztés mellett 700 milliárd forintra van szükség, hogy a város infrastruktúrája képes legyen kiszolgálni az épülő gyárakat, üzemeket. Az iparifejlesztések következtében mintegy 50 ezer fővel nőhet Debrecen lakossága, így a térség közlekedési lehetőségeit alkalmassá kell tenni a szükséges életminőség elérése érdekében

 – mutatott rá. Hozzátette, erre eddig 159 milliárd forintot fordított a kormány a beruházások megkezdésére, előkészítésére, melyek több mint 300 milliárd forintnyi további fejlesztést jelentenek. A kormány aznap (január 9-én) tárgyalja a következő, mintegy 193 milliárd forintos fejlesztési csomagot, mely újabb beruházások előkészítését, megkezdését jelenti, s mely további 300-350 milliárd forintnyi fejlesztést indukál Debrecenben. – Ma megállapodtunk a beruházások lebonyolításának feltételeiről. Együttműködési megállapodást kötünk, amiben pontosan rögzítjük, ki és milyen fejlesztést hajt végre, milyen feltételek, milyen keretek között – mondta.

Lázár János megjegyezte, az minisztériumnál előkészítés alatt van továbbá a 47-es út négysávosítása Békéscsaba és Debrecen között, az M4-es autópálya továbbépítése Berettyóújfaluig, Debrecen és Nyíregyháza között gyorsvasút kialakítása és a 4-es főút négysávosítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában