Mutatjuk a részleteket

2023.08.10. 20:00

Fejlesztési hullám várható Berettyóújfaluban és környékén: épülhet az elkerülő, korszerűsödik a vasút is – fotókkal, videóval

Jelentős térségi beruházások előkészítését támogatja a kormány.

Bekecs Sándor

Megkezdik 4-es Debrecen és Nyíregyháza közötti bővítésének előkészítését

Forrás: Napló-archív

Számos Debrecent érintő beruházás kap kormányzati támogatást a közelmúltban megjelent kormányhatározat értelmében. Az összesen mintegy 112,2 milliárd forint értékű fejlesztési csomag részeként hamarosan elindulhat egyebek mellett az Ótemető-Rakovszky csomópontfejlesztése, a Füredi, a Csigekert és a Szabó Lőrinc utcák csomópontjának átalakítása, illetve számos közlekedési tárgyú projekt kerül a tervezőasztalokra. Ezen támogatáscsomag részei az Építési és Közlekedési Minisztérium olyan beruházásai is, mint a 106-os vasútvonal fejlesztésének előkészítése vagy a 4-es számú főút Debrecen a Nyíregyháza közötti nyomvonalának tanulmányterve.

A 4-es számú főút négysávosítása nagyon sokat fog jelenteni Bocskaikert, Hajdúhadház és Téglás lakosainak. Úgy gondolom, minden közlekedő nyertese lesz ezeknek a beruházásoknak, s valamennyien örülhetünk, hogy mind a vármegye, mind a választókerület ilyen fejlesztésekkel tud erősödni

– fogalmazott a fejlesztésekkel kapcsolatban közösségi oldalán közzétett videójában Tasó László, Hajdú-Bihar vármegye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője.

A tervezett beruházások közé tartozik a 4-es számú főút Debrecen és Nyíregyháza közötti útszakasz négynyomúsításának előkészítése. A 30 és fél kilométeres szakasz felújítási terveire mintegy 2 és fél milliárd forint támogatást ad a kormány, az előkészítési fázis első lépéseként a nyomvonalra tanulmányterv, környezeti hatástanulmány és környezetvédelmi engedély megszerzése a feladat.

Külön utakon járhatnak a jövőben a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár katonái, már ami a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázist illeti, ami jelenleg a városon keresztül közelíthető meg. Ezen javítana az Építési és Közlekedési Minisztérium, mely a Kormány legutóbbi döntése értelmében támogatást nyert a 4-es számú főút és a 49101. jelű út közötti útszakasz kialakításának előkészítésére.

utatadas-2022-hajduhadhaz
2022 elején adták át a felújított 49101. jelű utat Hajdúhadház és a Vay Ádám Kiképzőbázis között
Forrás: Napló-archív

Zöld utat kapott a berettyóújfalui elkerülő út 

Szintén elindulhat több, Berettyóújfalut érintő közlekedésfejlesztés előkészítése is. A közeljövőben megtörténhetnek az első lépések a 47-es főút bővítésében, a Berettyóújfalut nyugati elkerülő út kialakításában és a 106-os vasútvonal korszerűsítésében is.  

Ezek mind nagyon nagy lehetőségeket tartogatnak a választókerület települései számára. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy autópálya 30 kilométeres körzetében felgyorsul a gazdaság fejlődése, így ezek a beruházások nemcsak Berettyóújfalu, de annak környékén lévő települések lakosai számára is nagy előnnyel járnak majd

– értékelt megkeresésünkre Vitányi István, Hajdú-Bihar vármegye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője.

A kormány mintegy 13 milliárd forintot fordít a 47-es főút Berettyóújfalu és Békéscsaba közötti szakaszának négynyomúsítására. A projekt célja egy külső közúti gyűrű tiszántúli elemeként a Szeged – Debrecen, tágabb értelemben pedig a Dél-Alföld és az észak-alföldi térség közötti gyorsforgalmi közúti kapcsolat kialakítása, amely jelentősen javítja, illetve gyorsítja a térség közúti közlekedési lehetőségeit. 

– Időszerű már ez a beruházás, ugyanis Szeged és Békéscsaba felé nincs jó közlekedési lehetőség, a 47-es út pedig egyébként is rossz állapotban van – jegyezte meg a honatya.

Fontos beruházás lesz a Berettyóújfalu nyugati elkerülőút is, ugyanis ez köti össze majd 47-est az M4-M35 autópályák részben megépített csomópontjával. A város a közeljövőben közlekedési csomóponttá válhat, s meghatározó térséggé nőheti ki magát félúton Nagyvárad és Debrecen között. Ezek a fejlesztések növelik a települések népességmegtartó erejét, illetve idevonzzák a nagyobb beruházásokat is

– mutatott rá Vitányi István.

berettyoujfalu-debrecen-ut-projekt
Négysávos út lesz Berettyóújfalu és Békéscsaba között, elindult a 47-es bővítésének tervezése 
Forrás: Napló-archív

Az elkerülőút előkészítése mintegy másfél milliárd forint támogatásban részesül. Mindemellett pedig elkészülnek a Berettyóújfalu és Furta közötti útszakasz burkolaterősítéséhez szükséges engedélyezési és kiviteli tervek is.

Új vasútvonal épülhet Derecske és Berettyóújfalu között 

A Debreceni Gazdasági Övezethez kapcsolódóan 4,6 milliárd forintból elkezdik a 106-os vasútvonal fejlesztésének tervezését. Ennek célja a vasútvonal nyomvonalának korrekciója, illetve tehervonati terminál kialakítása az ipari park bővítése és a Debreceni Nemzetközi Repülőtér tervezett kifutópálya-hosszabbítása miatt.

A jelenlegi tervek szerint egy új vasútvonal is épülne Derecske és Berettyóújfalu között, illetve várhatóan az idén átadják a 101-es vasútvonal korszerűsített, Püspökladány és Biharkeresztes közötti szakaszát

– tette hozzá Vitányi István.

A fentieken túl pedig elkezdődik az M4 Törökszentmiklós (Nyugat) – Püspökladány - Berettyóújfalu közötti gyorsforgalmi út és a Karcag elkerülőút előkészítése, tervezése mintegy 2,6 milliárd forintból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában