Közlekedés

2023.11.22. 12:08

Végre aláírták a szerződést: épülhet Debrecen keleti elkerülője

Előreláthatóan öt évre van szükség a teljes megvalósításig.

Szakál Adrienn

Pántya József (balról), Papp László és Pósán László számoltak be a részletekről

Forrás: Kiss Annamarie

Az Építési és Közlekedési Minisztérium Debrecent érintő, történelmi jelentőségű fejlesztését jelentették be és írták alá a tervezési szerződést november 22-én, szerdán a Debrecen Polgármesteri Hivatalban. A körülbelül 22 kilométeres keleti elkerülő tervezése 500 millió forintból valósul meg a következő két évben, a részletekről először Pántya József helyettes államtitkár tájékoztatott.

– A keleti elkerülő egy abból a 19 projektből, amit az Építési és Közlekedési Minisztérium a közeljövőben el kíván indítani. Ahogy Debrecen gazdasági potenciálja nőtt az elmúlt években, egyre nagyobb figyelem fordult a közúti infrastruktúra fejlesztésére is. Ennek eredményeként az elmúlt időszakban a minisztérium összességében elindított közbeszerzései 19 szerződést eredményeznek majd a következő negyedévben, ezek között vannak tervezési és kivitelezési elképzelések is – fejtette ki. 

Elmondta, hogy Debrecen keleti elkerülője a 47-es főút jelenlegi körforgalmi csomópontjának környezetéből indul, a 48-as és a 471-es úton, majd a 4-es főúton át kiköt a 354-es útnál.

– A nyomvonal tervezése csaknem két évig tart majd, utána a környezetvédelmi engedély és a tanulmányterv határozza majd a végleges nyomvonalsávot. A tervezés ezen szakasza valamivel több mint 500 millió forintból valósul meg – jelentette ki.

Debrecne, keleti elkerülő
Lakits György (balról), Pántya József, Papp László és Pósán László a sajtótájékoztatón
Forrás: Kiss Annamarie

Pósán László honatya elmondta, régóta várt fejlesztés lesz ez, mivel a városban a nyugati elkerülő ellenére továbbra is jelentős az áthaladó forgalom. – Ez jelentősen hozzájárul majd a helyi utak napi használatának könnyebbé válásához, és fontos amiatt is, hogy az elkerülő megépültével különböző belső utak fejlesztésénél mik lesznek a legfontosabb szempontok – fűzte hozzá.

Cél a tehermentesítés

Papp László polgármester történelmi jelentőségűnek nevezte a bejelentést. Elmondta, hogy a minisztérium és a kormány kiemelt figyelmet fordít Debrecennek, és ez az együttműködés rendkívül sokat hoz a város számára a közlekedésfejlesztésben, a gazdaságfejlesztésben, a kultúrában és oktatásban egyaránt. 

Debrecen megragadta a 21. század kiemelt jelentőségű lehetőségeit, és és ennek megfelelően meg kell találni a válaszokat a 21. század kihívásaira is. Ha növekszik a gazdaság, annak a közlekedésben is következménye van, ezért fontos, hogy a 19 fejlesztési elemből 16 Debrecen közigazgatási határán belül valósul meg, a többi pedig érinti Debrecent

– hangsúlyozta. A polgármester szerint a keleti elkerülő megépítése minőségi ugrást jelent a a városrész számára közlekedés és életminőség szempontjából egyaránt. Felidézte, hogy az elmúlt időszakban ebben a városrészben már voltak fejlesztések, majd úgy fogalmazott: a léptékváltó Debrecen számára újraértelmezett és újraméretezett közlekedési rendszer alakul ki. Kiemelte, a körgyűrű úgy zárul majd le, hogy Pallagtól az életminőséget segítő távolságban lesz az összekapcsolása a keleti elkerülőnek a 354-es főúttal. 

Ez alternatív megközelítést biztosít a városközpont felé és a város megkerülésére, emellett a teherforgalom számára alternatív útvonalként is ki lehet jelölni a keleti elkerülőt.

Debrecen, keleti elkerülő
A Debrecent érintő projektek
Forrás: Kiss Annamarie

Egész Debrecent fejlesztik

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a tervezési folyamatok mellett megjelenik a 35-ös út kétszer kétsávosítása, a Debrecen-Józsa északi tehermentesítő megtervezése, a Füredi és a Böszörményi úti csomópontok fejlesztése és a 481-es út négynyomúsítása is tervben van. 

Korszerűsödik a 47-es számú út, tervezzük a Homokkerti felüljáró kapacitásbővítését, a Nyíl, a Kassai út és a Vágóhíd utca négynyomúsítását, valamint az Árpád tér és 471-es főút fejlesztését

– sorolta. Mint elhangzott, ezekre a tervekre legkorábban idén decemberben, de legkésőbb a következő negyed év végéig meg kívánják kötni a szerződéseket, és minden felsorolt fejlesztésnek biztosított a finanszírozása. A minisztérium elképzelései között hat kivitelezés is szerepel, a Balmazújvárosi úton a Csigekerti csomópont, a Rakovszky-Ótemető utca, Vámospércsi-Hétvezér-Budai nagy Antal utca, az Erzsébet utca-Szoboszlai út-Külső vásár tér, a legnagyobb elem a Vezér úti csomópont, valamint a Bagoly utcán a burkolat elkészítése. – A kivitelezési szerződések ezeknél a fejlesztéseknél is megköttetnek a következő negyedévben – tette hozzá végül.

Debrecen, elkerülő
Lakits György (balról) és Pántya József a szerződés aláírásakor 
Forrás: Kiss Annamarie

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában