Gazdaságfejlesztés

2023.11.15. 17:28

A BMW hatása hamarosan Hajdúböszörményben is kézzelfoghatóvá válik

Győr és Kecskemét térségeihez hasonló lehetőségek előtt a debreceni régió.

Bekecs Sándor

A város világszerte ismert különleges településszerkezete is inspirál fejlesztéseket

Forrás: Czinege Melinda

Fotó: KISS ANNAMARIE

Többek között Debrecen közelsége, a cívisváros gazdaságfejlesztése, valamint a kormány családpolitikája is hozzájárul ahhoz, hogy Hajdúböszörmény újabb szintre lépjen fejlesztési elképzeléseinek megvalósításában. November 15-én Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere Bana László és Fülep Zsolt cégvezetőkkel tartott sajtótájékoztatót a vármegye második legnépesebb településének fejlesztési elképzeléseiről.  

Régóta dolgozunk olyan terveken, illetve megoldásokon, amelyek Hajdúböszörmény fejlődését előre viszik. Most értünk olyan szintre, hogy mindezekről a nyilvánosság számára is beszámoljunk 

– mondta tájékoztatója elején Kiss Attila. Elmondta, ahhoz, hogy a város nagyszabású terveinek megvalósítását el tudják indítani, számos külső körülmény is közrejátszott. Az egyik ilyen a kormány családpolitikája, amelyet a közelmúltban még jobban megerősítettek, kiszélesítettek. A másik pedig a Debrecenben és a vármegyében elindult gazdaságfejlesztési folyamat, melynek révén a BMW, valamint további más nagyvállalat beruházása indult el.

A Zöld Korona-terv
A Zöld Korona-terv
Forrás: Kiss Annamarie

Kiugrási lehetőségek Debrecen környéki települések számára is

– Arról sok szó esett már a BMW kapcsán, hogy milyen hatással lesz a környék, az ország gazdaságára, de az már kisebb hangsúlyt kapott, hogy milyen kiugrási lehetőséget tartogat a vármegyeszékhelyen kívül lévő települések, mint például Hajdúböszörmény számára. Ilyen volumenű beruházás az országban Kecskeméttől keletre még nem volt – mutatott rá a hajdúböszörményi városvezető. 

Hozzátette, a BMW-beruházás bejelentését követően kollégáival készített egy felmérést arról, milyen hatással volt az Audi Győrre, valamint a Mercedes Kecskemétre és ezen városok környékére.

– A foglalkoztatás mellett számos pozitív hozadéka van ennek a folyamatnak. Egyrészről lakosság-ösztönző szerepe van. Ahol egy olyan üzem, mint a BMW, megjelenik, ott nem csak a gyári munkások, de a kvalifikált mérnökök, közgazdászok, jogászok is megjelennek, általában családjukkal együtt, ami már rögtön kétszeres-háromszoros szorzót jelent – mutatott rá Kiss Attila. Kiemelte, Hajdúböszörmény különösen szerencsés, hiszen a BMW épülő üzeme könnyen és gyorsan elérhető a város lakosai számára az autópályán keresztül.  

Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy nem csupán a BMW az, ami nagy löketet ad a településeknek, hanem a hozzá és a többi ide érkező nagyvállalathoz kapcsolódó beszállítók is. – Ezek beszállítói cégek szintén a környéken szeretnének dolgozni. Ezért is volt fontos számunkra, hogy elkezdtük a Nyugati Ipari Park fejlesztését – mutatott rá Kiss Attila. Hozzátette, a 8 és fél hektáros, kis- és középvállalkozások számára kialakított iparterület már az első meghirdetését követően megtelt, így a további bővítés folyamatát elkezdték az autópálya irányában.

Jelentős környezetvédelmi beruházás indul Hajdúböszörményben

– Van egy tervünk, egy elképzelésünk, amit Ferencz Marcel, az ország legnevesebb építésze álmodott meg 14 évvel ezelőtt: ez az úgynevezett Zöld Korona a város körül. Hajdúböszörmény egyik legnagyobb értéke a világ számos egyetemén tanított településszerkezet, amelyért Ferencz Marcel is rajong – fogalmazott Kiss Attila. A Duna Aréna, a Nemzeti Atlétikai Központ és a Néprajzi Múzeum tervezője egy zöld erdősávot álmodott meg a város köré. A Zöld Korona azonban nem csak látványosságként szolgálná a várost: jelentős környezetjavító hatással is bírna.

A Zöld Korona-projekt első lépését jövőre tervezi megtenni a város, amikor a gyógyfürdő mellett lévő régi csónakázó tavat újra működőképessé teszik. 

Ezen a területen egyébként egy nagyobb beruházás is tervben van, melyet a Debreceni Egyetemmel közösen vinnénk véghez. Egy olyan egészségügyi központot álmodtunk meg ide, amely tudományos bázisa, gyakorlóhelye lehet elsősorban a hajdúböszörményi Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karnak 

– emelte ki a városvezető.

Ideális adottságok Hajdúböszörményben

Bana László, a Dryvit Profi Kft. ügyvezető-cégtulajdonosa elmondta, utolsó stádiumában vannak a tárgyalások egy olyan járműipari beszállítócéggel, amely Hajdúböszörményben alakítja ki új üzemét. – Autóipari cégeknek gyártanak alkatrészeket, s itt építenének fel egy összeszerelőüzemet. A tervek szerint, akár már a jövő év végétől elindulhatna a termelés – ismertette. 

Hozzátette, a céget elsősorban Debrecen közelsége motiválta, emellett pedig Hajdúböszörményben találták meg a számukra ideális környezetet, illetve azokat a munkaerő, energia és egyéb lehetőségeket, amelyek meggyőzték őket. Végül Fülep Zsolt, a Balmaz - Sütöde Kft. Ügyvezetője mutatta be a városban zajló társasház-beruházásokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában