Kilátások

2023.01.17. 07:00

Soha nem látott mértékű fejlesztésre készül Hajdúböszörmény

Jó kilátásokkal indult neki a 2022-es évnek a böszörményi önkormányzat, végül az esztendőből a legnagyobb nyertesként lépett ki.

Forrás: Czinege Melinda

A járványhelyzet lecsengésével a legjobbakban bíztak tavaly év elején Hajdúböszörményben, de nem sokáig tartott a felhőtlen öröm. A februárban kitört orosz-ukrán háború következtében az infláció, valamint az építőanyagárak emelkedése okozott nehézséget a város életében.

Az elmúlt esztendő eredményeiről, és az idei év kilátásairól Kiss Attila polgármesterrel beszélgettünk.

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Nem telt tétlenül az év

Az önkormányzat 2023 elején kötött új energiaszerződéseket, tavaly még az érvényben lévő megállapodások mentén tudott kalkulálni. – A város működőképességének megtartása, valamint a megkezdett fejlesztések folytatása és befejezése volt az elsődleges cél – szögezte le a polgármester a tavalyi évre vonatkozóan. A költségvetés kezelése tudatos, megfontolt döntéseket követelt, így a nehézséggel sújtott időszakban az el nem kezdett beruházások kis időre a háttérbe szorultak.

Forrás: Czinege Melinda

Voltak azonban látványos változások. A városközpontban épülő orvosi rendelő alakulását folyamatosan nyomon lehetett követni. Mostanra eltűntek a fóliák és állványok a területről, a háromszintes multifunkciós szolgáltatóház fejlesztésének utolsó simításait végzik a szakemberek. A Fürdőkertben is végéhez értek a munkálatok: ott Ökoturisztikai Látogatóközpont épült, ami új fejezetet nyithat a kikapcsolódás terén a városban. Elkezdődtek a Dobó utcai óvoda bölcsődei csoportszobával való bővítésének munkálatai is, ez a beruházás még folyamatban van. Továbbá előrelépést tettek a helyi termékeket értékesítő bolt fejlesztésével kapcsolatban is. Több alkalommal útfelújítások kapcsán látogattunk a hajdúvárosba, hiszen számos szakaszt adhatott át a lakosságnak az önkormányzat 2022-ben. A Déli-Lucernás területe sem marad érintetlenül, ott több fejlesztés elindulhat. Többek között lakásfelújítás, utak és járdák rendbetétele, közvilágítás-korszerűsítés, sportpálya és kondipark létrehozása, valamint kamerarendszer-bővítés van napirenden.

Forrás: Czinege Melinda

Elég lesz követni a fejlesztések sorát

Ahogy látszik is, 2022-ben a nehézségek ellenére sem állt meg az élet Hajdúböszörményben, a fejlesztési bombát viszont csak idén robbantja be az önkormányzat. Az elképzelések megvalósulását a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) összesen tíz pályázatán elnyert csaknem 5,5 milliárd forint segíti. A megyei önkormányzat karácsony előtt újabb TOP Pluszban pályázó településeknek adhatta át a nyertes eljárást tanúsító okiratot. A forrás felhasználását részletezte Kiss Attila. Hangsúlyozta: a fejlesztések egy része az energiahatékonyság növelését szolgálja.

A Csillagvár Óvoda Kölcsey és Dobó utcai feladatellátási helyeinek fejlesztésére 300 millió forintot költenek, sok más mellett a tető felújítása, a kazán cseréje, valamint akadálymentesítés valósulhat meg. Energetikai korszerűsítés vár a Bocskai Strand- és Gyógyfürdő épületére is, erre szintén csaknem 300 millió forintot fordítanak. – A fejlesztéssel a fürdő szinte teljes mértékben önfenntartóvá válik energetikailag – mondta el a polgármester, hozzátéve, további 175 millió forintból a fürdőben minőségjavító fejlesztéseket is elvégeznek.

Forrás: Czinege Melinda

Több mint kétmilliárd forint a kerékpárút-fejlesztés területén hagy nyomot, a településről Hajdúdorog és Józsa felé indulhatunk majd el két keréken a jövőben. Kiss Attila úgy fogalmazott: a fejlesztéssel most mindenki jól jár, hiszen Hajdúnánás és Hajdúdorog között már készen van a kerékpárútszakasz; és ugyanígy Józsa és Debrecen között is lehet kerekezni. A mostani 2,4 milliárd forintos fejlesztés belterületi szakaszok kiépítését is magában foglalja. Elkészülhet a főtértől a gyógyfürdőig érő szakasz, továbbá a tervek szerint a körutak mentén húzódik majd aszfaltcsík. – Régi álmunk, hogy a körútjainkat kerékpár-hálózattal lássuk el. Most elkezdjük a legforgalmasabb körútjaink mentén, így a Mátyás király, Szilágyi Erzsébet, Fazekas Gábor és Hunyadi János körút mentén a szakaszok kiépítését – magyarázta a polgármester.

A lakók legnagyobb előnyére

A kerékpárutak mellett belterületi utak építésére is költ az önkormányzat, mintegy 700 millió forint több mint tíz utca rendezését biztosítja. A városvezető kiemelte: az útfejlesztések kapcsán intézményeket érintő, valamint nagy tehergépjármű-forgalmú szakaszok élveznek elsőbbséget. – A tervezett útfejlesztések befejezésével a városban rossz minőségű út nem lesz – szögezte le.

Kiss Attila beszélt arról, hogy zöldterületek fejlesztése, a parkosítás is szerepel a tervek között. Ilyen jellegű fejlesztés érinti a többek között a Győrössy kertet, a Baross téri régi emlékparkot, a Fürdőkertet. Az elnyert pályázati forrás egy része, egészen pontosan 150 millió forint szolgálja az új háziorvosi rendelők építését; ezen túlmenően több helyen csapadékvíz-elvezető rendszert alakítanak ki, továbbá folytatódik a város Nyugati Ipari Parkjának fejlesztése is. A polgármester elmondta, hogy az ipari területekre folyamatosan igény mutatkozik, a várost munkásszálló építésével és telekosztással igyekeznek vonzóvá tenni.

A városvezető mindent egybevetve pozitívan értékelte az elmúlt hónapokat. A következő időszakot illetően elmondta, a tervezésében óriási segítséget jelent számukra a kormány rezsitámogatása. Hajdúböszörmény valamivel több mint 444 millió forint támogatást kapott. 

BBI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában