A jövő autója

2023.10.26. 13:40

Három napig bárki megnézheti a legújabb, színváltós BMW-t Debrecenben – fotókkal, videóval

2025-ben gördül majd le a világon először a futószalagról a Neue Klasse a debreceni gyárban.

Szőke Tímea

Csütörtökön mutatták be az autót

Forrás: Molnár Péter

A technológia és a művészet találkozik a debreceni Modemben, ahol a BMW Group a BMW i Vision Dee nevű tanulmányautóját mutatja be három napon keresztül – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón a helyszínen; az esemény alatt az autó folyamatosan a színét váltogatta.

– A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ megalapítása óta nagy hangsúlyt fektet az innovatív tendenciák bemutatására – emlékeztetett Vizi Katalin, az intézmény ügyvezetője. Elmondta, hogy a BMW Group több mint 50 éve számos kezdeményezésen keresztül támogatja a művészeteket és a kultúrát; többek közt idén az egyik leghíresebb és legnagyobb múltra visszatekintő német múzeummal kötött hosszú távú együttműködési megállapodást. – Egy ilyen nívós körhöz csatlakozik a Modem. A szombati közös programnapunknak fontos eleme az is, hogy megismertessük az érdeklődőkkel a két cég működését és lehetőségeit az innováció és a kreativitás jegyében – mondta Vizi Katalin. 

Örömmel tölt el, hogy a BMW nálunk mutatja be először a Vision kategória legújabb autóját, és a Modemen keresztül láttatja a jövő technológiáját – zárta.

Debrecen, BMW, papp lászló
Vizi Katalin
Forrás: Molnár Péter

2025-ben jön a Neue Klasse

Jenei Réka, a BMW Group Gyár Debrecen kommunikációs igazgatója felidézte, hogy a hatvanas években a BMW Group újratervezte magát: a Neue Klasse modelljével fiatal, dinamikus, a haladást képviselő utat választott. A BMW Csoport történelme során most második alkalommal nevez majd egy teljes járműgenerációt ismét Neue Klasse-nak, azaz új osztálynak, aminek történetét egy „jövőbe történő technológiai kvantumugrással” tudja összekötni. Emlékeztetett: idén már második alkalommal mutatják be a vonal tanulmányautóját Debrecenben; nyáron a Campus Fesztiválon a – 100 százalékban újrahasznosított anyagokból készült és önmagában is száz százalékban újrahasznosítható – BMW i Vision Circulart láthatta a közönség.

2025-ben gördül majd le a világon először a futószalagról a Neue Klasse a debreceni gyárban, mely egy teljesen új elektromos platform lesz. Ezen már most rengetegen dolgoznak, a gyár építése jó ütemben halad

– tudatta Jenei Réka, aki bemutatta a BMW i Vision Dee-t.

BMW, Debrecen, neue klasse
Jenei Réka 
Forrás: Molnár Péter

Elmondta, a jármű „megsértődik”, ha csak autónak nevezzük, hiszen megvalósítja azt a célkitűzést, hogy a lehető legszorosabb kapcsolat jöjjön létre ember és jármű között. A színváltós  technológiát Münchenben fejlesztették ki, itt most kívülről, digitálisan vezérlik a folyamatot. Intelligens adottságai révén a BMW i Vision Dee nemcsak a valós vezetési szituációban, de a digitális világban is a sofőre állandó társa, vagyis a virtuális világ és a valódi vezetői élmény fúziója valósul meg benne.

Papp László polgármester szerint a BMW a tradíciókra építve valami egészen újat hoz létre az autózásban, és ez kicsit olyan, ahogyan Debrecen is a hagyományaira építve egy teljesen új korszakot nyit. 

A BMW i Vision Dee már nem csak egy autó: társ a közlekedésben, számos olyan újdonsággal, ami valóban újraértelmezi a járművezetést a biztonság, a komfort és a szolgáltatások tekintetében Ez az új korszak pedig Debrecenben kezdődik, a cívisváros nevével fonódik össze 

– hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: mindez hihetetlen távlatokat ad a városnak, elsősorban a debreceni fiataloknak, akiknek a keze munkája is benne lesz Neue Klasse autóiban.

debrecen, bmw, neue klasse
Papp László 
Forrás: Molnár Péter

Bárki megnézheti Debrecenben

Az év elején Las Vegasban mutatta be a BMW Group a BMW i Vision Dee tanulmányautóját, ami Debrecenbe érkezett, most először látható Magyarországon.

Ingyen tekinthetik meg a látogatók október 26-tól 28-ig a debreceni MODEM-ben, csütörtökön 13 és 18, pénteken 10 és 20, szombaton pedig 10 és 22 óra között.

A BMW i Vision Dee tanulmányautó egy futurisztikus, középkategóriás limuzin, amelyet új, végletekig leegyszerűsített formanyelv mentén álmodtak meg a tervezők.  

A színváltó karosszéria forradalmi technológiáját továbbfejlesztve az egy évvel ezelőtt, ugyancsak Las Vegasban leleplezett E Ink technológia fekete-fehér árnyalatai után a BMW i Vision Dee tanulmányautó karosszériája már akár 32 szín megelevenítésére is képes. A BMW i Vision Dee a világ első négykerekűje, amely teljes spektrumon színváltó karosszériát visel. A színskála teljes palettáján, teljes egészében változtatható és egyedileg konfigurálható megjelenítést garantál. Karosszériafelületét 240, külön-külön vezérelhető E Ink szegmensre osztották, amelyek így másodpercek alatt végtelenül változatos minták létrehozását és folyamatos változtatását teszik lehetővé.

A BMW Mixed Reality Slider technológia – az újgenerációs BMW Head-Up kijelzővel együttműködve – a BMW i Vision Dee tanulmányautó központi vezérlőegysége és digitális csúcspontja. A műszerfalon elrejtett szenzorok használatával a vezető öt lépés közül választhatja ki, hogy az újgenerációs BMW Head-Up kijelző mennyi digitális tartalmat vetítsen ki elé: az analóg információktól kezdve, a vezetéshez kapcsolódó információkon, a kommunikációs rendszerek tartalmain és a kiterjesztett valóság kivetítésén keresztül, egészen a virtuális világba történő teljes megérkezésig.

Az elsötétíthető ablakoknak köszönhetően ráadásul a valóság teljes egészében elfedhető.

A BMW i Vision Dee tanulmányautóban az újgenerációs BMW Head-Up kijelző a szélvédő teljes felületére kiterjed, amely így lehetővé teszi, hogy az információk az elképzelhető legnagyobb területen jelenjenek meg. A technológia ugyanakkor csak akkor válik láthatóvá, ha a vezető aktiválja azt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában