Közgyűlés

2023.08.29. 16:00

Jó hír a debrecenieknek: visszatérhet a hulladéklerakó ingyenes szolgáltatása

Új rendeletet megalkotásáról tárgyal a város közgyűlése augusztus utolsó napján.

Bekecs Sándor

Naptári évenként 200 kilogramm, veszélyes hulladékot nem tartalmazó vegyes - és lomhulladék díját átvállalja az önkormányzat

Forrás: Napló-archív

Mint arról korábban beszámoltunk, július elseje óta új hulladékgazdálkodási rendszer határozza meg a lakosság és a gazdálkodó szervezetek települési hulladékának begyűjtését, kezelését és számlázását. Ennek következményeként Debrecen közgyűlése hatályon kívül helyezte az önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásáról szóló önkormányzati rendeletet, mely többek között lehetővé tette azt, hogy a lakosok ingatlanán alkalmilag keletkező hulladékot maguk is elszállíthatják és ott díjmentesen elhelyezhetik a szolgáltató meghatározott telephelyein.

Az ingyenesen elhelyezhető települési hulladék mennyisége legfeljebb 200 kilogramm, a veszélyes hulladék mennyisége alkalmanként legfeljebb 100 kilogramm lehetett. Ezen lehetőség a rendelet hatályon kívül helyezésével megszűnt.

Ezek lehetnek a feltételek

A témában új rendelet megalkotására nyújtottak be előterjesztést, melyet a város közgyűlése augusztus 31-i ülésén tárgyal majd. A javaslat szerint, a hatályos hulladékgazdálkodási törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az önkormányzat rendeletet alkosson díjkedvezmények, díjkompenzációk megállapításáról és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj részben, vagy egészben történő átvállalásáról.

A rendelettervezet szerint a Debrecen közigazgatási területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező, hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet igénybe vevő természetes személyek naptári évenként 200 kilogramm, veszélyes hulladékot nem tartalmazó vegyes - és lomhulladékot úgy helyezhetnek el a Debrecen, Vértesi úton található hulladéklerakóban, hogy annak díját az Önkormányzat átvállalja. A jogosultságot a lakcímet igazoló hatósági igazolvány bemutatásával kell igazolni.

Fontos kitétel, hogy az ingyenesen leadható mennyiséget elhelyezése legfeljebb két részletben lehetséges, azonban az a szabály kikerült, hogy alkalmanként a leadott veszélyes hulladék a 100 kilogrammot nem haladhatja meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában