Fontos!

2023.06.29. 15:51

Itt van minden, amit a hajdú-bihariaknak tudniuk kell az új szemétszállítási rendszerről

A MOL veszi át a szolgáltatást július elsejétől; nem változik, mikor viszik a kukát, a számlázással kapcsolatban viszont lesz mire odafigyelni.

Forrás: illusztráció / MW-archív

Fotó: Török János

Július elsejétől új hulladékgazdálkodási rendszer határozza meg a lakosság és a gazdálkodó szervezetek települési hulladékának begyűjtését, kezelését és számlázását, hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az A.K.S.D. Kft.

A magyar állam által kiírt hulladékkoncessziós pályázaton a 35 éves koncessziót a MOL Nyrt. nyerte el.

A MOL százszázalékos tulajdonában lévő MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. a tényleges hulladékgazdálkodási és szervezési feladatok ellátásával a jövőben a koncessziós társaság szerepét tölti be, az A.K.S.D. Kft. pedig mint régiókoordinátori közreműködő látja el a szolgáltatási területéhez tartozó negyven település hulladékgyűjtését, szállítását, illetve a létesítményüzemeltetést

– mutat rá a debreceni cég.

Az A.K.S.D. Kft. szolgáltatási területe a hulladékgyűjtés és szállítás tekintetében:

  • Álmosd, Ártánd, Bagamér, Bedő, Berekböszörmény, Biharkeresztes, Bojt, Debrecen, Derecske, Ebes, Esztár, Fülöp, Gáborján, Hajdúbagos, Hajdúszovát, Hencida, Hosszúpályi, Kismarja, Kokad, Konyár, Körösszegapáti, Létavértes, Mezőpeterd, Mezősas, Mikepércs, Monostorpályi, Nagyhegyes, Nagykereki, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyíradony, Nyírmártonfalva, Pocsaj, Sáránd, Szentpéterszeg, Tépe, Told, Újléta, Vámospércs, Váncsod.

Hulladékkezelés és -gyűjtés, ügyfélszolgálatok

Az ingatlanhasználókat érintő hulladékkezelési és begyűjtési folyamatok az eddig megszokott formában működnek az új rendszer életbe lépése után is. A hulladék gyűjtése és kihelyezése, továbbá a hulladék elszállításának időpontja és gyakorisága változatlan marad.

Az A.K.S.D. Kft. Ügyfélszolgálata az alábbi települések lakosai számára nyújt információkat:

  • Álmosd, Bagamér, Debrecen, Ebes, Fülöp, Hajdúbagos, Hajdúszovát, Hosszúpályi, Kokad, Létavértes, Mikepércs, Monostorpályi, Nagyhegyes, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyíradony, Nyírmártonfalva, Sáránd, Újléta, Vámospércs

 Elérhetőségek és nyitvatartási információk a szolgáltató weboldalán olvashatók.

 A Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Ügyfélszolgálata az alábbi települések lakosai számára nyújt információkat:

  • Ártánd, Bedő, Berekböszörmény, Biharkeresztes, Bojt, Derecske, Esztár, Gáborján, Hencida, Kismarja, Konyár, Körösszegapáti, Mezőpeterd, Mezősas, Nagykereki, Pocsaj, Szentpéterszeg, Tépe, Told, Váncsod

Az elérhetőségeket és nyitvatartási információkat ugyancsak a szolgáltató weboldalán lehet megtalálni. 

Számlázás és díjfizetés

A közlemény szerint az új hulladékgazdálkodási rendszerben a lakossági szolgáltatási díjak változatlanok maradnak, azonban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj számlázásával és befizetésével kapcsolatban július 1. után fontos változás lép életbe.

A július 1-et követő szolgáltatási időszakokra vonatkozó számlákat a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. fogja kiállítani, így a szolgáltató kéri az ingatlanhasználókat, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásidíj befizetését – választott fizetési módnak megfelelően a www.mohu.hu weboldalon részletezett módon módosítsa.

Gazdálkodó szervezetek és intézmények

A 2023. július 1-jével életbe lépő új hulladékgazdálkodási rendszer előírja, hogy minden adószámmal rendelkező hulladéktermelő cégnek, intézménynek és egyéni vállalkozónak regisztrálnia kell a MOHU Partner Portálon. A regisztráció az elkülönítetten gyűjtött hulladékok meghatározott körére vonatkozik, a kommunális hulladékra nem. Regisztráció és részletek a mohu.hu-n olvashatók.

Lomtalanítás 

Július 1-től Debrecenben a lakosok egy évben egyszer kérhetik a közszolgáltatás részét képező ingyenes lomtalanítást, mely regisztrációhoz kötött. A regisztrációs időszak november 30-ig tart. Jelentkezni tárgyévben csak egy alkalommal lehetséges. Fontos változás, hogy az online regisztráció ezentúl az A.K.S.D. Kft. weboldalán történik. Ügyfélszolgálaton személyesen és telefonon is van lehetőség regisztrálni: 4024 Debrecen, Vígkedvű Mihály u. 7.; Tel.: +36 (52) 563-944, ingyenesen hívható 52-es körzetből: +36 (80) 200-966.

Lakossági hulladékudvar

Július elsejétől a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., mint koncessziós társaság határozza meg a lakossági hulladékudvarok működési feltételeit.  Debrecenben a hulladékudvar igénybevételének feltételei jelenleg nem változnak. A hulladékudvarban új forgalmi rend lesz érvényben, ezért az A.K.S.D. Kft. kéri a lakosokat, hogy fokozottan figyeljék az útburkolat felfestéseket és az irányítótáblák jelzéseit. A létesítmény leltár miatt június 29-30-án zárva tart, de július 1-jén már várják a lakosokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában